Euro 2004: Το σοκ του αιώνα!
Έτσι χαρακτήρισε ο ευρωπαϊκός Τύπος την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την εθνική μας ομάδα το 2004. Και δεν είχαν άδικο, αφού αυτό που συνέβη στα γήπεδα της Πορτογαλίας ήταν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα που όμοιό του είναι πολύ πιθανό να μην ξαναζήσουμε.
Ακόμα και μετά τη λήξη του τελικού, πήρε πολλή ώρα στους Έλληνες διεθνείς να συνειδητοποιήσουν τι είχαν πετύχει. Ήταν η βραδιά που όλοι οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους. Από τον Έβρο έως την Κρήτη, από την Αμερική έως την Αυστραλία, το μπλε χρώμα κάλυπτε τα πάντα…
Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του Θοδωρή Ζαγοράκη στο επίσημο σάιτ της ΟΥΕΦΑ: «Όταν ο διαιτητής σφύριξε το τέλος του αγώνα, ήταν σαν να έσβησαν τα φώτα και να εμφανίστηκε στο πρόσωπό μου το χαμόγελο του χαζού. Δεν ξέρω κι εγώ για πόση ώρα. Ήταν στιγμές απίστευτες!».
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για το έπος του Ότο Ρεχάγκελ και των ποδοσφαιριστών του, αλλά ποτέ δεν θα είναι αρκετές. Άλλωστε, πολλοί πιστεύουν -και μας βρίσκουν σύμφωνους- ότι είναι δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, να μεταφέρεις στο χαρτί τα συναισθήματα εκείνης της βραδιάς, που θα παραμείνει η κορυφαία στην Ιστορία των ομαδικών αθλημάτων της χώρας μας.
Πάμε να θυμηθούμε, όμως, μερικές στιγμές από εκείνον τον μαγευτικό για την Ελλάδα μήνα στην Πορτογαλία.
*** Πριν από την έναρξη του τουρνουά η Ελλάδα παιζόταν 80 προς 1 να κατακτήσει το Γιούρο. Κι όμως, υπήρξαν κάποιοι που πόνταραν... για πλάκα πάνω της και πήραν ογδόντα φορές τα λεφτά τους! Υπήρξαν όμως κι άλλοι που όσο την έβλεπαν να κερδίζει τόσο κόντρα την έπαιζαν στο επόμενο παιχνίδι, χάνοντας ολόκληρες περιουσίες.
*** Πρώτος σκόρερ του τουρνουά ήταν ο Μίλαν Μπάρος με 5 γκολ. Ο Τσέχος, ο οποίος είχε αναρρώσει πρόσφατα από σοβαρό τραυματισμό (σπασμένο πόδι) και έναν χρόνο αργότερα βοήθησε τη Λίβερπουλ να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, δεν σκόραρε μόνο κατά της Ελλάδας στον ημιτελικό!
*** Ο Ότο Ρεχάγκελ έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής που οδήγησε μια εθνική ομάδα στην κατάκτηση του Γιούρο.
*** Τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές συμπεριελήφθησαν στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης: ο Δέλλας, ο Σεϊταρίδης και ο Ζαγοράκης. Οι υπόλοιποι ήταν οι Τσεχ, Νέντβεντ, Μπάρος (Τσεχία), Καρβάλιο, Μανίς, Ρονάλντο (Πορτογαλία), Ζαμπρότα (Ιταλία), Ρούνεϊ (Αγγλία).
*** Η Ελλάδα πέτυχε το πρώτο και το τελευταίο γκολ στη διοργάνωση, από το τέρμα του Καραγκούνη στο εναρκτήριο παιχνίδι μέχρι την κεφαλιά του Χαριστέα στον τελικό. Και τα δύο στον ίδιο αντίπαλο, την Πορτογαλία!
*** Τρεις νίκες της Εθνικής Ελλάδας σημειώθηκαν με το ίδιο σκορ (1-0). Στον τελικό με την Πορτογαλία, στα προημιτελικά με τη Γαλλία και στον ημιτελικό με την Τσεχία. Στην πρεμιέρα είχε κερδίσει την οικοδέσποινα με 2-1. Από ένα γκολ είχε σημειώσει και στα άλλα δύο παιχνίδια των ομίλων με Ισπανία (1-1) και Ρωσία (1-2).
*** Η Ελλάδα, κερδίζοντας 1-0 την Πορτογαλία στον τελικό, έγινε η ένατη Εθνική που κατακτά το Γιούρο επί συνόλου 12 διοργανώσεων.
*** Ένα από τα επίσης εντυπωσιακά είναι ότι η ελληνική ομάδα δέχθηκε γκολ στα 68 δευτερόλεπτα! Το γκολ του Ντμίτρι Κιριτσένκο στον αγώνα Ρωσία - Ελλάδα 2-1 είναι το γρηγορότερο που έχει επιτευχθεί στην Ιστορία της τελικής φάσης όλων των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.
*** «Η αρχαία Ελλάδα είχε 12 θεούς, η σύγχρονη 11» έγραφε το πούλμαν της ελληνικής ομάδας φεύγοντας από τη χώρα μας για το μακρινό ταξίδι μέχρι την Πορτογαλία. Πού να το φανταζόμασταν... Πού!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ