Φωκιανό: Η άγνωστη σε πολλούς, μαγευτική παραλία της Αρκαδίας! (vid)

Το κρυφό διαμάντι της Αρκαδίας είναι η παραλία Φωκιανού 

Φωκιανό: Η άγνωστη σε πολλούς, μαγευτική παραλία της Αρκαδίας! (vid)

“Καλά είσαι στο Κυπαρίσσι και δεν πήγες στον Φωκιανό, την καλύτερη παραλία της Ελλάδας” μας είπε ένας φίλος και ξεκινήσαμε την αναζήτηση για την πρότασή του, πήγαμε τελικά και εντυπωσιαστήκαμε.

Επιλέξαμε την περιοχή της Λακωνίας γιατί δεν θέλαμε να πάμε σε πολυσύχναστα μέρη και αποζημιωθήκαμε, αφού η περιοχή έχει μαγικές παραλίες, καλό φαγητό, φιλόξενους ανθρώπους και ησυχία. Βρισκόμασταν στα σύνορα με την Αρκαδία. Αρχικά διστάσαμε γιατί μας είπαν ότι είναι κακός ο δρόμος, αποδείχθηκε παραπληροφόρηση, αφού η διαδρομή εκτός από μαγική ήταν 100% ασφαλής με θέα τις Σπέτσες και την Ύδρα.

Το Μυρτώο Πέλαγος, ως ένα από τα επιμέρους πελάγη του Αιγαίου, διαθέτει τις δικές του ομορφιές. Παραμένουν όμως λιγότερο γνωστές και κάπως απρόσιτες, αφού η Αρκαδία, δεν σχετίζεται καν με θάλασσα, παρά με χειμερινά θέρετρα.

Η Αρκαδία διαθέτει και διέξοδο προς τη θάλασσα, έχοντας ακτές τόσο προς τον Αργολικό Κόλπο, όσο και προς το Μυρτώο. Και μία από τις πιο όμορφες παραλίες που βρέχονται από το τελευταίο είναι και το Φωκιανό, που παραμένει ήσυχο, λόγω της δυσκολίας να πας οδικώς, είτε από Λεωνίδιο, είτε από το Κυπαρίσσι.

Το Φωκιανό είναι ένας αρκετά εκτενής και απάνεμος κόλπος με μήκος 750 μέτρα, όπου το όρος Πάρνωνας σμίγει με το Μυρτώο Πέλαγος, με τα δέντρα να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι την ακτή, δημιουργώντας έτσι ένα κατάφυτο τοπίο. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με μεγάλα βότσαλα, και τα νερά είναι ήσυχα, καθάρια και δροσερά, με κυανοπράσινους χρωματισμούς. Προσοχή βαθαίνουν σχεδόν αμέσως.

Αν σας αρέσουν οι ανοργάνωτες ακτές, μπορείτε να φτάσετε στο Φωκιανό με την ομπρέλα, την ψάθα και το αντηλιακό σας. Υπάρχουν όμως καλά οργανωμένα beach bar, που προσφέρουν δωρεάν ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρα, αλλά και καφέ, κρύο νερό και σνακ. Υπάρχουν και ταβερνάκια με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, ντόπια κρέατα, αλλά και μαγειρευτά, αρκετά με βάση την γλυκύτατη τσακώνικη μελιτζάνα. Προτιμήσαμε βάσει σύστασης το “Βότσαλο” και ενθουσιαστήκαμε γι' αυτό ξαναπήγαμε και την επόμενη ημέρα. Eίναι ένα μέρος των παιδικών χρόνων με ...σκηνικό από την Σχολή Καλών Τεχνών, δένδρα από τον ορεινό όγκο, με «καπέλο» ψάθινες ομπρέλες.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Φωκιανό θεωρείται ο νοτιότερος οικισμός της λεγόμενης «Αρκαδικής Ριβιέρας», έστω κι αν καταγράφει πληθυσμό μόλις 4 μόνιμων κατοίκων. Σημειωτέον ότι υπάρχουν ελάχιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Για να πάτε, θα ξεκινήσετε οδικώς από το Λεωνίδιο, ακολουθώντας τον δρόμο για τα Πούλιθρα, ή από το Κυπαρίσσι που είναι δυτικά.

Αν διαθέτετε δικό σας σκάφος, η πρόσβαση εδώ είναι πολύ πιο εύκολη και στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού, θα δείτε πολλά ιστιοπλοϊκά να προσεγγίζουν την ακτή.

ΥΓ: Και ένα συν για την ησυχία σας. Δεν υπάρχει σήμα, αλλά οι ταβέρνες διαθέτουν wi fi.