Φολέγανδρος: Ένα νησί με ξεχωριστή ομορφιά!

Η καθηλωτική γοητεία της Φολεγάνδρου 

Φολέγανδρος: Ένα νησί με ξεχωριστή ομορφιά!

Οικισμοί με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πλακόστρωτα καλντερίμια, μια ενετική καστροπολιτεία και χρυσαφένια ηλιοβασιλέματα που θυμίζουν ζωγραφικό καμβά, ειδυλλιακοί κολπίσκοι με σμαραγδένια νερά και καταπράσινα αυτή την εποχή τοπία, είναι μόνο η αφορμή για ένα ταξίδι σωστή μυσταγωγία χαλάρωσης, ουσιαστικής αναζωογόνησης κι επανασύνδεσης με την ανέγγιχτη φύση. Το ελκυστικό κράμα γαλήνιας ομορφιάς, προσβάσιμης απομόνωσης και κρυμμένων παραλιών που χαρακτηρίζει τη Φολέγανδρο, γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό καθώς την εποχή αυτή το νησί ντύνεται με τα χρώματα των αγριολούλουδων. Με τις ήπιες θερμοκρασίες να ενθαρρύνουν τις απολαυστικές πεζοπορίες, θα βρείτε το ορεινό τοπίο καλυμμένο με εντυπωσιακά γαλάζια και βαθυμπλέ αγριολούλουδα, ροζ και μωβ ανεμώνες και κατακόκκινες παπαρούνες, αλλά και πολλά είδη αποδημητικών και σπάνιων πουλιών, όπως ο μαυροπετρίτης και ο αιγαιόγλαρος.

Τι να κάνετε

Επιδοθείτε σε ατέλειωτους περιπάτους, νιώστε τη μοναδική ενέργεια της Φολεγάνδρου και μαγευτείτε από τις εναλλαγές του τοπίου. Τα πεζοπορικά μονοπάτια είναι ατελείωτα, ακολουθώντας τα θα περάσετε χωράφια με ξερολιθιές, θα ανακαλύψετε ξωκλήσια στη μέση του πουθενά και θα καταλήξετε σε κάποια από τις μαγευτικές παραλίες του νησιού, όπου αυτή την εποχή μπορείτε να κολυμπήσετε σχεδόν ολομόναχοι.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η διαδρομή ως τον Φάρο Ασπρόπουντας, εν λειτουργία από το 1921. Αν πάλι δεν μπορείτε να ξεμακρύνετε από το θεαματικό κάστρο που στεφανώνει τη Χώρα κι επιβλέπει το Αιγαίο από γκρεμό 210 μέτρων, φροντίστε τουλάχιστον να φτάσετε στο ναό της Παντάνασσας την ώρα του ηλιοβασιλέματος, για να δείτε το πέλαγος να βάφεται χρυσαφένιο ως πέρα στη Μήλο, την Κίμωλο και τη Σίφνο.

Και βέβαια, φροντίστε να γεμίσετε τις αποσκευές σας με γευστικά σουβενίρ, από κάπαρη και φρέσκα ζυμαρικά ματσάτα ως το ντόπιο πικάντικο τυρί σουρωτό και χειροποίητα παστέλια. Κι αν δεν είναι ακόμη η εποχή για τη γλυκιά καρπουζένια, θα αποζημιωθείτε με την παραδοσιακή τυρόπιτα καλασούνα και δεν θα τη χορταίνετε.

Πού να μείνετε

Επιπλέον λόγος για να επιλέξετε τη Φολέγανδρο τον Μάιο, η πολυαναμενόμενη άφιξη του Gundari Resort, του πρώτου πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος του νησιού που θέτει νέα στάνταρ στον τομέα της πολυτελούς διαμονής – και όχι μόνο για τη Φολέγανδρο. Το αρμονικό μείγμα υψηλού επιπέδου άνεσης και εναρμόνισης με το φυσικό περιβάλλον υπογράφει το αναγνωρισμένο αθηναϊκό design studio Block722, που υπηρετώντας την eco-friendly φιλοσοφία για την οποία δικαίως υπερηφανεύεται το Gundari, συνδύασε αειφόρα υλικά στις 27 σουίτες και βίλες του resort. Στα 320 στρέμματά του, που απλώνονται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, μόλις 3χλμ. από την πανέμορφη Χώρα, ξεχωρίζει η 25μ. πισίνα που μοιάζει να αιωρείται στην άκρη του απότομου λόφου, το Spa με θεραπείες που βασίζονται στα τοπικά βότανα και ένα κορυφαίο εστιατόριο που διευθύνει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Πηγή: travel.gr