Άγιοι Σαράντα: Η Ριβιέρα του Ιονίου...
Οι Άγιοι Σαράντα είναι πόλη και ομώνυμος δήμος του νομού Αυλώνα στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε έναν ανοικτό κόλπο του Ιονίου Πελάγους στην κεντρική Μεσόγειο, περίπου 14 χλμ. ανατολικά του βόρειου άκρου της Κέρκυρας.
Έχει πληθυσμό περίπου 41.173. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Βουθρωτού, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι Άγιοι Σαράντα είναι ένα από τα δύο κέντρα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, στη νότια Αλβανία.
Το λιμάνι της πόλης ήταν το προπύργιο των Ιταλών, καθώς το 1939 αποβιβάστηκαν εκεί και κατέλαβαν όλη την Αλβανία. Κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο που ακολούθησε, ο ελληνικός στρατός την κατέλαβε ξανά για σύντομο χρονικό διάστημα στις 6 Δεκεμβρίου του 1940, πριν τελικά αποχωρήσει λόγω της γερμανικής εισβολής.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Η ίδια η πόλη στο εσωτερικό της αλλά και πιο έξω, είναι γεμάτη με αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη ιστορία, όπου εκθειάζονται πολλά ελληνικά ευρήματα. Τα πιο ξακουστά αξιοθέατα είναι το Βουθρωτό, το Γαλάζιο Μάτι, το Πόρτο Παλέρμο, η Φοινίκη, το Αργυρόκαστρο καθώς και πολλά κάστρα και μοναστήρια.
Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για μερικά παγκοσμίως απειλούμενα είδη. Βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από την πόλη των Αγίων Σαράντα.
Χιλιάδες χρόνια μετά την πρώτη του κατοίκηση εκατοντάδες γενιές λαοί και φυλές διαδέχονταν η μια την άλλη αρμονικά. Ανάλογα αν ήταν καιροί ειρήνης ή πολέμων, προγονοί μας έσμιγαν ή έχυναν τα αίματά τους σε αυτόν τον τόπο, τον σμικρυμένο μικρόκοσμο της κοινής μεσογειακής μας περιπέτειας.
Έλληνες, Ιλλύριοι, Ρωμαίοι, Βαλκάνιοι και Μεσόγειοι έμποροι και ταξιδευτές ή χωρικοί μετανάστευσαν και ρίζωσαν στην πόλη του Βουθρωτού. Έκτισαν θεόρατα τείχη, με πύργους και πύλες, πρώτα οι αρχαίοι άνθρωποι και ύστερα, διαδοχικά, οι Βυζαντινοί, οι Βενετοί, οι Οθωμανοί - ανέγειραν δωδεκαθεϊστικούς ναούς και χριστιανικές βασιλικές, θέατρα και λουτρά, αγορές, γυμναστήρια, υδραγωγεία και επαύλεις. Είναι ένα παγκόσμιο μνημείο καθώς και μοναδικής ομορφιάς εθνικό πάρκο στο οποίο διασώζονται δεκάδες απειλούμενα είδη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μαγέψει τον επισκέπτη και θα τον αιχμαλωτίσει!
Γαλάζιο Μάτι
Στην επαρχία Μεσοποτάμου, βρίσκεται το «Γαλάζιο Μάτι» (ή Συρί Καλτερ), ένα πολύ όμορφο και γραφικό σημείο μέσα στο πράσινο, το οποίο αποτελεί τόπο προσέλκυσης πολλών τουριστών, καθώς το θέαμα είναι εκπληκτικό.
Πρόκειται για μια απ’ τις 18 πηγές του ποταμού Μπίστριτσα με δέκα περίπου μέτρα διάμετρο και ωοειδές σχήμα ματιού. Το χρώμα της είναι γαλάζιο, ενώ το βάθος της πηγής παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο!
Ο μύθος θέλει η δημιουργία της περιοχής να έγινε λόγω του δράκου που υπήρχε στην περιοχή και στην προσπάθεια των κατοίκων, βάζοντας του φωτιά να τον εξοντώσουν.
Τότε ο δράκος ζητώντας βοήθεια απ' την μητέρα του, έπνιξε με τα νερά του ποταμού τις φλόγες και δημιουργώντας αυτό το θαύμα της φύσης.
Πόρτο Παλέρμο
Το Πόρτο Παλέρμο βρίσκετε στην περιοχή της Χιμάρας. Μέχρι το 1961 λειτουργούσε ως βάση υποβρύχιων των Σοβιετικών και μετέπειτα κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος η πρόσβαση στην περιοχή απαγορευόταν δια νόμου. Σήμερα αποτελεί τουριστικό προορισμό μεσογειακής ομορφιάς.
Φοινίκη
Είναι αρχαίος οικισμός όπου σύμφωνα με το θρύλο το όνομα το πήρε από τον Φοινικαίο τον οποίο ο γιος του Καλής τον ενταφίασε στη ράχη και ίδρυσε την πόλη Φοινίκη με το όνομα του πατέρα του.
Ο πληθυσμός του δήμου είναι κυρίως ελληνικός, ενώ η ίδια η πόλη είναι εξ ολοκλήρου μέρος της ελληνικής μειονότητας.
Οι αυθημερόν εκδρομές από την Κέρκυρα ξεκινούν στις αρχές Μαΐου, ωστόσο φέτος, για πρώτη φορά, πολλοί τουρίστες, κυρίως Σκανδιναβοί, χρησιμοποιούν το ελληνικό νησί ως πέρασμα για πολυήμερες διακοπές στην Αλβανία.
Η Αλβανία ανέθεσε πρόσφατα σε ολλανδική εταιρεία, έναντι 540.000 ευρώ, την τουριστική της προβολή και αναμένει φέτος περίπου 3 εκατομμύρια αφίξεις. Στο παραλιακό μέτωπο (απέναντι από την Κέρκυρα) υπολογίζεται ότι θα καταλύσουν 500.000 τουρίστες. Η διευθύντρια του Αλβανικού Οργανισμού Τουρισμού, Τζούλια Ντάμε, είπε ότι τα έσοδα υπολογίζεται να φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικό για μια χώρα με ασθενή οικονομία και υψηλό δείκτη ανεργίας.
Οι τουρίστες προτιμούν κυρίως τις κούπες με τη σημαία της Αλβανίας αλλά και τα μικρά ομοιώματα πολυβολείων της περιόδου Χότζα, που χρησιμοποιούνται ως σταχτοδοχεία και πωλούνται προς 3 ευρώ. Εκτός από τους Σκανδιναβούς, υπάρχουν πολλοί Πολωνοί (800.000 θα επισκεφτούν φέτος όλη την Αλβανία), ενώ περίπου 1 εκατομμύριο Κοσσοβάροι αναμένονται τον Αύγουστο.
Το βράδυ ο νεαρόκοσμος μετακινείται στην ανατολική πλευρά, όπου βρίσκονται πολλά νυχτερινά κέντρα. Εως το ξημέρωμα, ακούγονται στη διαπασών ελληνικά σουξέ. Αίσθηση ασφάλειας υπάρχει, παρότι σπάνια συναντά κανείς αστυνομικό.
Φωτο: www.wikipedia.org