Το παραμυθένιο τοπίο της Σαμοθράκης
Η φυσική, απόκοσμη και παρθένα ομορφιά της Σαμοθράκης κλέβει την παράσταση στο βορειανατολικό Αιγαίο.
Η Σαμοθράκη είναι νησί του Θρακικού Πελάγους. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ των Λήμνου, Ίμβρου και Θάσου, και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.
Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα. Με αυτό το ύψος, η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο ελληνικό νησί στο Αιγαίο – με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας. Το όνομα του βουνού είναι Σάος και οι ντόπιοι το ονομάζουν «Φεγγάρι».
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Το μεγάλο του ύψος προσελκύει αρκετούς φίλους της πεζοπορίας κάθε χρόνια. Αν είστε λάτρεις της ή κάνετε ορειβασία, αξίζει να επισκεφτείτε το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου και την κορυφή Φεγγάρι (1.611 μ.), εκεί από όπου –σύμφωνα με τη μυθολογία– ο Ποσειδώνας παρακολουθούσε την έκβαση του Τρωικού Πολέμου. Η πορεία απαιτεί εμπειρία και αντοχές, αλλά η μοναδική θέα και η αίσθηση ελευθερίας θα σας αποζημιώσουν.
Κατηφορίζοντας υπάρχουν οι απότομες πλαγιές του Σάος. Τα νερά των ρεμάτων χύνονται από καταρράκτες σε μικρές λίμνες, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν «βάθρες». Σε όλο το βουνό αγγίζουν τις 100 σε αριθμό. Οι πλέον δημοφιλείς είναι των ρεμάτων της Γριάς και του Φονιά, κοντά στον οικισμό Θέρμα.
Για τους λάτρεις της θάλασσας ξεχωρίζει η άγρια ομορφιά της παραλίας των Κήπων. Πρόκειται για δημιούργημα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Απέχει 27 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα και καλύπτεται από μεγάλα μαύρα βότσαλα.
Παράλληλα η Σαμοθράκη διαθέτει και μία μεγάλη αρχαιολογική «κληρονομιά». Στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου δεσπόζει αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, καθώς το γνήσιο εκτίθεται στο Λούβρο.
Εκτός από μπάνιο στη θάλασσα ή στις παγωμένες βάθρες του νησιού, αξίζει μία επίσκεψη και στις ιαματικές πηγές της περιοχής. Οι πηγές και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την εποχή του Βυζαντίου και ενδείκνυνται για παθήσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, χρόνιων ρευματοπαθειών, γυναικολογικών, αγγειοπαθειών, δερματοπαθειών.