Γύθειο: Σκαρφαλωμένο σε βουνοπλαγιά με θέα τη θάλασσα
Το Γύθειο έχει ξεχωριστή ταυτότητα με το νησάκι του, τις ψαρόβαρκες, τα νεοκλασικά και τα πέτρινα σπίτια που σκαρφαλώνουν στην βουνοπλαγιά.
Συνδεδεμένο με τον Τρωικό πόλεμο και με ένα πλήθος επιλογών από υπέροχες παραλίες, είναι ο ιδανικός προορισμός αλλά και η βάση για την εξερεύνηση της Μάνης.
Στο νησάκι, που αποκαλείται και Μαραθονήσι, υψώθηκε στις 23 Μαρτίου 1821 η σημαία της Επανάστασης από τους οπλαρχηγούς της Ανατολικής Μάνης. Αυτά τα ίχνη γεγονότων μέσα στους αιώνες μας φέρνουν στο σημερινό Γύθειο, το γραφικό, πολυσύχναστο, ολοζώντανο αλλά ταυτόχρονα ήρεμο και χαλαρό λακωνικό λιμάνι, που γοητεύει τους επισκέπτες με την ανεπιτήδευτη γοητεία του.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το Αρχαίο Θέατρο του Γυθείου, που σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, εκεί όπου κάποτε εντοπίζονταν οι πρόποδες της αρχαίας ακρόπολης.
Ήδη πλησιάζοντας κανείς στο βόρειο άκρο της πόλης έρχεται σε άμεση επαφή με την ιστορία της, καθώς διακρίνει το Αρχαίο Θέατρο του Γυθείου, που σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, εκεί όπου κάποτε εντοπίζονταν οι πρόποδες της αρχαίας ακρόπολης. Χρονολογικά τοποθετείται στα πρώιμα Ρωμαϊκά χρόνια, γύρω στον 2ο αιώνα μ.Χ.
Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι και την παραλιακή οδό Ελευθερολακώνων, αποκαλύπτεται σταδιακά και η γοητεία του παραθαλάσσιου οικισμού, που συνδυάζει νησιώτικο αέρα και αστική παράδοση. Το Γύθειο υπήρξε σημαντικότατος εμπορικός κόμβος χάρη στο λιμάνι του που απέφερε πλούτο στο πόλη, όπως αποδεικνύουν τόσο το τελωνείο όσο και το Εμπορικό Επιμελητήριο που ακόμη και σήμερα εδρεύει εδώ και όχι στη Σπάρτη. Το ίδιο λιμάνι παραμένει δημοφιλής προορισμός εμπορικών πλοίων, αλλά και κρουαζιερόπλοιων που γεμίζουν την κωμόπολη διεθνείς επισκέπτες.
Προχωρώντας παρακάτω ξεπροβάλει όλο και περισσότερο η εικόνα του καταπράσινου λόφου του Ακούμαρου, με τα πολύχρωμα σπίτια να ατενίζουν τον Λακωνικό κόλπο. Ξεχωρίζει αμέσως η πλατεία με το κτήριο του Δημαρχείου, ένα έξοχο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα. Το διατηρητέο πλέον μνημείο έχει σχεδιαστεί από τον σπουδαίο Βαυαρό αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλλερ και αποτελεί μια κομψή κατασκευή με έναν τετράγωνο πυργίσκο να προεξέχει στην πρόσοψη και διακοσμητικά γείσα, ενώ στο παρελθόν στέγαζε τη Μέση Εμπορική Σχολή, το Πρωτοδικείο και το Νυκτερινό Γυμνάσιο. Σήμερα στο αίθριό του στεγάζεται η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου, με επιγραφές της αρχαϊκής περιόδου, κεραμικά αγαλματίδια των Ρωμαϊκών χρόνων και ενδιαφέροντα ευρήματα που αποδεικνύουν την εμπορική ευρωστία του Γυθείου τα αρχαία χρόνια. Πίσω από το Δημαρχείο, ένα ακόμη κτήριο σχεδιασμένο από τον Τσίλλερ ,το Παρθεναγωγείο χτίστηκε το 1886 και λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Αστικού Βίου.
Στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συλλογές του ο επισκέπτης αποκομίζει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο διαβίωσης, τα τοπικά προϊόντα και τον τρόπο παραγωγής τους, ενώ μια διαδραστική οθόνη δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και τη γαστρονομία της ευρύτερης περιφέρειας. Μη χάσετε την αναπαράσταση μιας σχολικής αίθουσα του Παρθεναγωγείου, την τυπογραφική μηχανή στην οποία τυπωνόταν η εφημερίδα «Λακωνία» και το φωτογραφικό υλικό που ξαναζωντανεύει την κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή του Γυθείου.
ΠΗΓΗ: www.travel.gr