Η υπόγεια πόλη στην Αυστραλία!
Στη μικρή πόλη Κούμπερ Πέντι οι κάτοικοι ζουν σε σπίτια που είναι χτισμένα… κάτω από τη γη ώστε να αντέχουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της αυστραλιανής ερήμου.
Στα νότια της αχανούς ενδοχώρας της Αυστραλίας υπάρχει μια μικρή πόλη που παρουσιάζει μία παγκόσμια αποκλειστικότητα: είναι η μοναδική καταγεγραμμένη υπόγεια πόλη του κόσμου!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο λόγος για το Κούμπερ Πέντι, το μέρος όπου οι κάτοικοι διαμένουν κατ’ ουσίαν σε προχώματα! Πρόκειται για σπίτια κάτω από το έδαφος, τα οποία είναι χτισμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο ώστε να αντέχουν -άνθρωποι και αντικείμενα- την ανυπόφορη ζέστη. Μιλάμε για θερμοκρασίες που στον καλοκαιρινό καύσωνα της αυστραλιανής ερήμου μπορεί να φτάνουν και τους 50 βαθμούς Κελσίου…
Ανοίγουμε μια παρένθεση σε αυτό το σημείο για να αναφέρουμε ότι το Κούμπερ Πέντι θεωρείται και ως η «πρωτεύουσα του οπαλίου», καθώς σε αυτή την περιοχή εξορύσσονται οι μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου πολύτιμου λίθου παγκοσμίως! Η παραγωγή οπαλίου αποτελεί τον έναν τομέα στον οποίο στηρίζει η τοπική κοινότητα τη βιωσιμότητά της.
Κλείνει η αναγκαία ανωτέρω παρένθεση και συνεχίζουμε. H ονομασία Κούμπερ Πέντι (Coober Pedy) προέρχεται από τον όρο «kupa-piti» που στη διάλεκτο των αυτοχθόνων Αβορίγινων σημαίνει «τρύπα των λευκών φίλων». Είναι μια γενική αλλά ρεαλιστική περιγραφή του οικιστικού ιστού που βασίζεται στα κτίσματα-σπηλιές. Και αυτή η παράξενη αν μη τι άλλο πολεοδομική ιδιομορφία δεν περιλαμβάνει μόνο σπίτια. Σε αυτήν εντάσσονται επίσης ορυχεία (εννοείται) εξόρυξης οπαλίου, εκκλησίες όπως η ορθόδοξη σερβική και η καθολική, όπως και μοτέλ που παρέχουν ασφαλή διανυκτέρευση σε όποιον τον βγάλει ο δρόμος εκεί.
Ας μη νομίζει κανείς πάντως ότι οι κάτοικοι του Κούμπερ Πέντι ζουν όντως μέσα σε… τρύπες. Μπορεί τα σπίτια να θυμίζουν… λαγούμια, ωστόσο είναι πολύ άνετα και ευρύχωρα, προσφέροντας όλες τις ανέσεις ενός κανονικού υπέργειου σπιτιού. Και κυρίως δροσιά!
Ο έτερος τομέας που προσφέρει σταθερά θέσεις εργασίας στον κόσμο είναι ο τουρισμός που έχει αναπτυχθεί εκεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Ειδικά μετά το 1987, οπότε αποπερατώθηκε ο μήκους 2.834 χιλιομέτρων Αυτοκινητόδρομος Στιούαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους στην απέραντη χώρα της Ωκεανίας, ο οποίος συνδέει το Ντάργουιν με τον Πορτ Αουγκούστα, από Βορρά προς Νότο.
Εδώ και 34 χρόνια λοιπόν το Κούμπερ Πέντι αναφέρεται στους τουριστικούς οδηγούς ως ένας δημοφιλής προορισμός αλλά και ως ένα αναγνωρισμένο πια σημείο στάσης -σύντομης ή μη- για τους απανταχού επισκέπτες και περαστικούς!