Ο Χριστός της Αβύσσου στην Ιταλία
Στο Σαν Φρουτουόζο της γειτονικής χώρας οποιοσδήποτε μπορεί να θαυμάσει το χάλκινο άγαλμα του Ιησού, αρκεί να διαθέτει… εξοπλισμό κατάδυσης στον βυθό της θάλασσας!
Η συνήθης πρακτική θέλει τις φιγούρες που αναπαριστούν θεϊκές μορφές να απαντώνται σε κλειστούς θρησκευτικούς χώρους λατρείας ή και στον ανοιχτό αέρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάρη συμβαίνει με το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Επ’ ουδενί μπορεί να φανταστεί κάποιος ένα αντίστοιχο καλλιτεχνικό δημιούργημα να βρίσκεται τοποθετημένο στη μέση του πουθενά. Κι όμως, το… πουθενά θα μπορούσε να είναι ένα μέρος εντελώς ασυνήθιστο για τέτοιες «δουλειές», όπως ας πούμε ο… βυθός της θάλασσας!
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Ο Χριστός της Αβύσσου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απεικόνιση του Θεανθρώπου, όπως τόσες άλλες σε όλο τον κόσμο. Έχει όμως το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να βρίσκεται κάτω από τα νερά της Μεσογείου, στον μικρό κόλπο του ιταλικού θέρετρου Σαν Φρουτουόζο στην επαρχία της Γένοβας.
Το υποθαλάσσιο άγαλμα έχει ύψος 2,5 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Φιλοτεχνήθηκε από τα χέρια του Γκουίντο Γκαλέτι, ο οποίος το απέθεσε στον πάτο της θάλασσας προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον Ντάριο Γκοντζάτι. Ο πρώτος Ιταλός που χρησιμοποίησε εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης είχε χάσει τη ζωή του το 1947 σε ένα σημείο πολύ κοντά από εκεί όπου έγινε η αφιέρωση. Το κατασκεύασμα τοποθετήθηκε λοιπόν σε βάθος 17 μέτρων κάτω από τα κύματα.
Αυτό συνέβη στις 22 Αυγούστου 1954 και 67 χρόνια μετά το άγαλμα του Χριστού της Αβύσσου παραμένει άθικτο στη θέση του! Ή μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, κάποιες μικρές παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά καιρούς. Για παράδειγμα, το 2003 το άγαλμα απομακρύνθηκε από το νερό προκειμένου να αποκατασταθεί εξαιτίας της αυξανόμενης διάβρωσης και οξείδωσης. Το ένα χέρι που είχε αποκολληθεί, κατά πάσα πιθανότητα από άγκυρα, επίσης αντικαταστάθηκε. Το άγαλμα επέστρεψε στο νερό πάνω σε μια νέα βάση στις 17 Ιουλίου 2004. Επιπλέον, το 2018 πέρασε από έναν ακόμα καθαρισμό.
Το άγαλμα που απεικονίζει τον Ιησού να δίνει την ευλογία του κοιτώντας προς τον ουρανό με υψωμένα ανοιχτά τα χέρια προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό δυτών. Ωστόσο το όχι απαγορευτικό βάθος αλλά και το μεγάλο μέγεθός του επιτρέπουν ακόμα και σε περίεργους κολυμβητές να θαυμάσουν από την επιφάνεια της θάλασσας ένα από τα καλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας, ιδανικό για τους λάτρεις της περιπέτειας!