Ελλάδα: 6 μοναδικοί προορισμοί για να την... λατρέψετε!

Η δημοσιογράφος του Travel + Leisure Σάρα Σούλη προτείνει έξι μοναδικούς ελληνικούς προορισμούς για όσους θέλουν να «γνωρίσουν» τη χώρα για πρώτη φορά.

Ελλάδα: 6 μοναδικοί προορισμοί για να την... λατρέψετε!

Το αφιέρωμα της δημοσιογράφου στο δημοφιλές αμερικανικό περιοδικό περιγράφει έξι Ελληνικούς προορισμούς τους οποίους λατρεύουν να επισκέπτονται οι ντόπιοι.

«Με μία από τις μεγαλύτερες ακτές της Ευρώπης, εκατοντάδες ονειρεμένα νησιά (πάνω από 200 κατοικούνται) και βουνά κατάλληλα για λάτρεις της περιπέτειας, οι περισσότερες εκδρομές μπορούν να γίνουν ιστορικές ακόμη και ακούσια», περιγράφει η αρθρογράφος.Σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουμε ένα οικογενειακό χωριό ή νησί, από όπου προέρχονται οι γονείς ή οι παππούδες – στο οποίο επιστρέφουμε πάντοτε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Οι άλλοι προορισμοί που επιλέγουν οι ντόπιοι εξαρτώνται από τη μεταφορά, την απόσταση, το κόστος και τις δραστηριότητες που προσφέρουν.

«Ακολουθεί ένας συνδυασμός προορισμών που είχα την ευκαιρία να επισκέπτομαι αρκετά συχνά και μερικά αγαπημένα σημεία άλλων ντόπιων», τονίζει η Σάρα Σούλη.

Πήλιο

Το λιμάνι του Βόλου χρησιμεύει ως «de facto» είσοδος για το Πήλιο, μια τραχιά, ορεινή χερσόνησο γνωστή ως γενέτειρα των κενταύρων στην Ελληνική μυθολογία. Το Πήλιο παραμένει εντυπωσιακά παρθένο. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 70 παραδοσιακά χωριά που ξεπροβάλουν ανάμεσα σε πυκνά δάση με βελανιδιές, καστανιές, οξιές και καρυδιές.

Πρόκειται για έναν αρκετά δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της πόλης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια είναι ανοιχτό. Είναι επίσης αγαπημένος φθινοπωρινός προορισμός, όταν τα πιο γνωστά προϊόντα της περιοχής – μανιτάρια, κάστανα, μήλα και πετιμέζι – βρίσκονται στην «ακμή» της παραγωγής τους. Μπορείτε να απολαύσετε επίσης μια βόλτα στις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές της Ευρώπης (60 εκατοστά), ανάμεσα στα χωριά Άνω Λεχώνια και Μηλιές.

Κίμωλος

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο τύποι Ελλήνων παραθεριστών σε νησιά: εκείνοι που θέλουν να δουν – και «να τους δουν» – σε κάποιο λαμπερό μέρος και εκείνοι που δεν αναζητούν τίποτα περισσότερο από την απλότητα του ήλιου και της άμμου.

Οι δεύτεροι κατευθύνονται προς την Κίμωλο, ένα νησί 400 κατοίκων στις Κυκλάδες. Υπάρχει μια πόλη, δύο αρτοποιεία, παράξενοι σχηματισμοί βράχων και μια σειρά παρθένων παραλιών προσβάσιμων μόνο με θαλάσσιο ταξί.


Οι Έλληνες – κυρίως από την Αθήνα – συνηθίζουν να έρχονται εδώ το καλοκαίρι, όταν υπάρχουν τακτικές ακτοπλοϊκές μεταφορές και λιγότερα πλήθη σε σχέση με γειτονικά νησιά. Πρόκειται για το είδος του προορισμού όπου ο χρόνος εκτείνεται ατελείωτα όπως ο ορίζοντας – οι άνθρωποι έρχονται εδώ για μια εβδομάδα και καταλήγουν να περνούν δύο ή τρεις.

Όλυμπος

Κάθε καλοκαίρι, επισκέπτομαι τον Ολυμπο (πέντε ώρες από την Αθήνα, μία από τη Θεσσαλονίκη) για ένα είδος πνευματικού προσκυνήματος. Ο Όλυμπος είναι βαθιά ριζωμένος στην Ελληνική μυθολογία, αν και σήμερα, οι Έλληνες έρχονται για να απολαύσουν την παρθένα φύση.

Υπάρχει ένας λαβύρινθος μονοπατιών που οδηγούν τους πεζοπόρους μέσα από ευωδιαστά δάση, κατά μήκος των οποίων υπάρχουν ρυάκια και καταρράκτες – μοιάζει με παραμύθι.

Όσο πιο ψηλά πηγαίνετε, τόσο πιο παγωμένο και μπλε γίνεται το νερό. Οι περισσότεροι επισκέπτες κατευθύνονται προς το χωριό Λιτόχωρο για φαγητό και διαμονή μετά την πεζοπορία. Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο στέκι είναι το Ντίσκο Ρωμέικο.

Τήνος

Η Ελλάδα παραμένει μια βαθιά θρησκευόμενη χώρα, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ασκεί την Ορθόδοξη πίστη του. Δεν υπάρχει σημαντικότερη εορταστική περίοδος για τος Έλληνες από αυτή του Πάσχα. Είναι επίσης η πιο «γεμάτη» περίοδος διακοπών του χρόνου, ενώ η Τήνος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, χάρη στην εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας.

Πολλοί προσκυνητές σέρνονται με τα χέρια και τα γόνατα τους από το λιμάνι στην εκκλησία. Τα τελευταία 15 χρόνια όμως, όλο και λιγότεροι Έλληνες συρρέουν στην Τήνο – ένα από τα τελευταία «αυθεντικά» κυκλαδίτικα νησιά – για θρησκευτικούς λόγους.

Υπάρχει επίσης μια γαστρονομική «αναγέννηση» τα τελευταία χρόνια στο νησί – τα παραδοσιακά προϊόντα της Τήνου είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Ο προορισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, όταν οι Έλληνες έρχονται για να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Μέτσοβο

Η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Μέτσοβο ήταν και η πρώτη φορά που έκλαψα τρώγοντας ψητό κρέας – συγκεκριμένα κοκορέτσι, μια τοπική σπεσιαλιτέ που αποτελείται από συκώτι αρνιού τυλιγμένο σε έντερα.

Ευρισκόμενο στο Ζαγόρι, περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, το Μέτσοβο είναι ένας οικισμός σε μεγάλο υψόμετρο με παραδοσιακά πέτρινα χωριά (υπάρχουν 45 στην περιοχή). Η μυρωδιά του καυσόξυλου γίνεται αισθητή παντού, όπως και η εκπληκτική θέα στο βουνό. Είναι καλύτερο να το επισκεφτείτε τον χειμώνα, όταν το χιόνι κατακλύζει το τοπίο και μπορείτε να επιστρέψετε στο κατάλυμα σας για απολαύσετε τσίπουρο μετά από μια μέρα πεζοπορίας.

Θα χρειαστείτε ένα αυτοκίνητο για να μετακινηθείτε στα διάφορα σημεία πεζοπορίας.

Λευκάδα

Ένα από τα μόλις δύο νησιά στα οποίο μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο, η Λευκάδα αποτελεί έναν εύκολα προσβάσιμο οικογενειακό προορισμό για τους Έλληνες στη δυτική ακτή. Επιπλέον, η Ιονία οδός την κάνει ακόμη πιο προσιτή για τους Αθηναίους.

Το Ιόνιο Πέλαγος είναι η κύρια «ατραξιόν» εδώ: ένα εξωπραγματικό μπλε που δεν χάνει ποτέ τη γοητεία του. Η Λευκάδα είναι πιο δημοφιλής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους επισκέπτες να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα σε παραλίες όπως το Πόρτο Κατσίκι και το Καλαμίτσι και την καταπράσινη ορεινή ενδοχώρα, όπου υπάρχουν παραδοσιακά χωριά και υπέροχα σημεία για πεζοπορία.

Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται επίσης το νησί για πιο περιπετειώδεις δραστηριότητας – η Λευκάδα είναι εξαιρετικά δημοφιλής για windsurfing και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Πηγή: travelestate.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110