Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: Ποια ήταν η περίφημη Γκιουλμπαχάρ;
Μικρά και μεγάλα επεισόδια πίσω από τα τραγούδια που αγαπήσαμε... Σήμερα (28/5) το «Γκιουλμπαχάρ» (1950) του Βασίλη Τσιτσάνη.
Η Γκιουλμπαχάρ Αϊσέ Χατούν (καταγόταν από το χωριό Λιβερά του Πόντου κι έζησε περί το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνα. Ήταν η όγδοη σύζυγος του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ και μητέρα του σουλτάνου Σελίμ Α'.
Ήταν η κόρη του ιερέα του χωριού, Ελληνίδα στην καταγωγή, και ονομαζόταν Μαρία. Η παράδοση την οποία επιβεβαιώνει και ο Παπαρηγόπουλος, θέλει τον Σουλτάνο να διέρχεται το χωριό, κατάκοπος με την ακολουθία του. Βλέποντας το δροσερό τοπίο της ποντιακής περιοχής ξεπέζεψε για να ξεκουραστεί δίπλα στη πηγή του Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Τα τραγούδια έχουν ιστορία: «Ρόζα» (1996) - Ποια ήταν η Ρόζα του Άλκη Αλκαίου (vid)
Εκείνη τη στιγμή είδε να έρχεται η ωραία εκείνη κόρη του ιερέα με το κοπάδι της και της οποίας το κάλλος τόσο σαγήνεψε τον Σουλτάνο που της ζήτησε να του προσφέρει εκείνη νερό από το χρυσό κύπελλο που της έδωσε. Εκείνη αμέσως του έφερε, αλλά κρατούσε το κύπελλο τόσο αδέξια που κάποια δάκτυλά της βρέχονταν στο νερό.
Ο Σουλτάνος το παρατήρησε και άδειασε το νερό ζητώντας της νέο καθαρότερο. Εκείνη έσπευσε αλλά αυτή τη φορά μέσα στο κύπελλο έπλεαν φύλλα και χόρτα. Ο Σουλτάνος επέπληξε την Μαρία αλλά επειδή ήταν πολύ διψασμένος ήπιε το νερό ζητώντας να το ξαναγεμίσει. Η Μαρία του εκμυστηρεύθηκε ότι το έκανε επίτηδες, επειδή το νερό είναι πολύ κρύο και εκείνος ήταν ιδρωμένος, έτσι έπρεπε να καθυστερήσει λίγο για να τον προφυλάξει.
Ο θηριώδης χορευτής, ηθοποιός Ζαννίνο - Πώς ανακάλυψε τον Χάρρυ Κλυνν - Ποιος και γιατί τον βάφτισε
Ο Σουλτάνος ξεδιψασμένος πλέον και ακούγοντας τα λεγόμενα της Μαρίας συγκινήθηκε από τη λεπτή φροντίδα της ωραίας αυτής κόρης και αμέσως τη ζήτησε από τον πατέρα της, την έφερε με τιμές στην Κωνσταντινούπολη, την έκανε σύζυγό του και την ονόμασε Γκιουλ Μπαχάρ που σημαίνει "το ρόδο της Άνοιξης".
Αργότερα όταν αντελήφθη ότι προκαλούσε τον φθόνο των άλλων γυναικών του χαρεμιού, προκειμένου να την προφυλάξει από τις μηχανορραφίες του παλατιού, την έστειλε στην πατρίδα της με τον γιο της και με όλες τις απολαβές και τιμές βασιλικής συζύγου. Εκεί παρέμεινε μέχρι το θάνατό της.
Ο γιος της Γκιουλμπαχάρ, ο Σελίμ Α' έγινε σουλτάνος, αν και ποτέ η ίδια δεν αναγνωρίστηκε ως Βαλιντέ Σουλτάν επειδή πέθανε πριν από την άνοδο του γιου της στο θρόνο.
Ο Τσιτσάνης γοητευμένος από την ιστορία αυτή έγραψε το ομώνυμο τραγούδι που σε πρώτη εκτέλεση το ερμήνευσε η Ρένα Ντάλλια.
Γκιουλμπαχάρ
Κάποια βραδιά μαγική
μέσα στο Μισίρι την είδα
ήταν `ξωτική ομορφιά
η Γκιουλμπαχάρ η γλυκιά
Γιαραμπίμ το γιαχαμπί
γιαραμπίμ το γιαχαβάχ
αχ λουλούδι μου Γκιούλμπαχαρ
Αράπ χαβάς
γιαβάς γιαβάς
μου το ’χες πει με φιλιά
σαν σε κρατούσα αγκαλιά
Σκλάβος στο γλυκό της φιλί
είμαι στο σεβντά της δεμένος
κλαίω, νοσταλγώ και πονώ
την Γκιουλμπαχάρ δεν ξεχνώ
Γιαραμπίμ το γιαχαμπί
γιαραμπίμ το γιαχαβάχ
αχ λουλούδι μου Γκιούλμπαχαρ
Αράπ χαβάς
γιαβάς γιαβάς
μου το ’χες πει με φιλιά
σαν σε κρατούσα αγκαλιά