Ποια μεγάλα τραγούδια του Τσιτσάνη διεκδίκησε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
Ο Βασίλης Τσιτσάνης και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υπέγραψαν από κοινού μεγάλες επιτυχίες. Ήρθαν όμως σε σύγκρουση όταν η "Γριά" διεκδίκησε την πατρότητα κάποιων τραγουδιών, τα οποία ο "Βλάχος" χαρακτήριζε δικά του και μόνο δικά του...
Με την πάροδο του χρόνου, και όσο το λαϊκό τραγούδι καθαγιάζεται στη συνείδηση του κοινού, γιγαντώνεται το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας ορισμένων τραγουδιών που έγραψαν Ιστορία. Σε αυτό το πολύχρονο σήριαλ του "τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;" εμπλέκεται συχνά το όνομα του Βασίλη Τσιτσάνη ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, είναι μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη ο σημαντικότερος λαϊκός δημιουργός του 20ου αιώνα. Όσον αφορά τους στίχους ο Τρικαλινός συνθέτης αντιμετώπισε συχνά κατηγορίες από στιχουργούς όπως ο Αλέκος Γκούβερης, ο Νίκος Ρούτσος στους οποίους είτε εξαρχής είτε κατόπιν πιέσεων εκχώρησε ένα ποσοστό από τα στιχουργικά δικαιώματα ορισμένων επιτυχιών του.
Η πιο διάσημη κόντρα του συνθέτη πάντως παραμένει αυτή με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, με την οποία είναι γνωστό ότι διατηρούσε αποκλειστική συνεργασία προτού η ασύγκριτη "Γριά" του λαϊκού πενταγράμμου κάνει άνοιγμα και σε άλλους μεγάλους συνθέτες της εποχής. Το βέβαιο είναι ότι ο Τσιτσάνης συνεργαζόταν μαζί της όπως και με άλλους στιχουργούς, μοιράζοντας "θέματα" και "αρμοδιότητες". Παίρνοντας στα χέρια του το υλικό ολοκληρωμένο ή μη έκανε κάποιες παρεμβάσεις μικρές ή μεγάλες και όταν το τραγούδι έφτανε στο στούντιο είχε πάντα κάτι από αυτόν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Γνωρίζουμε σήμερα την προσφιλή τακτική της Παπαγιαννοπούλου να πουλά τα τραγούδια της "έναντι πινακίου φακής" προκειμένου να ικανοποιεί άμεσα το πάθος της για τη χαρτοπαιξία. Η συναίνεσή της αυτή δεν θα έπρεπε κανονικά να απαλλάσσει κανένα από την υποχρέωση να αναγράφει το όνομά της στον δίσκο και να της αποδίδονται τα οφειλόμενα δικαιώματα.
Επίσης οι διορθώσεις σε μια αρχική ιδέα που είναι το "ήμισυ του παντός" δεν χρίζει κάποιον συνδημιουργό. Με την ίδια λογική ο Γιάννης Σταματίου θα έπρεπε να αναγράφεται ως συνθέτης για το "Άσπρο πουκάμισο" του οποίου φέρεται να έγραψε την εισαγωγή, το ίδιο και ο Ζαμπέτας ή ο Χιώτης για την συνεισφορά τους σε μελωδίες του Ξαρχάκου ή του Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση μερικά από τα μεγάλα τραγούδια που διεκδίκησε η Παπαγιαννοπούλου και μοιάζει να δικαιώνεται είναι:
1. ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ
2. ΑΣΠΡΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΦΟΡΩ
3. ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΑΘΗΚΑ
4. ΓΚΙΟΥΛ ΜΠΑΧΑΡ
5. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΑΝΙΑ
6. Η ΖΗΜΙΑ (ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΣΟΥ)
7. Ο ΦΛΩΡΟΣ
8. ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΖΙ, ΣΤΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑ
9. ΣΤΡΩΣΕ ΜΟΥ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ
10. Τ' ΑΝΤΡΑΚΙΑ (Στέλιος Καζαντζίδης)
11. ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ (Τάκης Μπίνης Σωτηρία Μπέλλου Β. Τσιτσάνης Γιάννης Τατασόπουλος)
12. ΤΟ ΝΤΙΒΑΝΙ
13. ΤΟ ΠΑΛΗΟΣΠΙΤΟ
14. ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΕΣ
Ο κατάλογος αυτός αντλήθηκε από το rebetiko.gr (κείμενο Γιάννη Πάπιστα)