Ποια ήταν η «Black Betty» που έκαναν ροκ χιτ οι Ram Jam - Το καμουφλάζ των στίχων του (vids)
Οι Ram Jam πήραν ένα παραδοσιακό τραγούδι σκλάβων και το έκαναν ένα ξεσηκωτικό ροκ τραγούδι στη μοναδική στιγμή λάμψης τους.
Το Black Betty είναι ένα παραδοσιακό αμερικάνικο τραγούδι που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου. Ίσως και να το αγνοούσαμε εντελώς αν ένα βραχύβιο νεοϋορκέζικο συγκρότημα οι Ram Jam δεν το έκανε παγκόσμιο χιτ.
Τους Ram Jam (1977–1978) αποτελούσαν οι Bill Bartlett (κιθάρα), Howie Arthur Blauvelt (μπάσο), Pete Charles (ντραμς) και Myke Scavone (φωνητικά). Ο Bartlett ήταν πριν σε ένα άλλο συγκρότημα, τους Starstruck και με αυτούς είχε διασκευάσει αρχικά το Black Betty, που δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια το ένα λεπτό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Καθώς το τραγούδι έγινε γρήγορα επιτυχία σε τοπικό επίπεδο, δυο παραγωγοί από τη Νέα Υόρκη, δημιούργησαν ένα συγκρότημα γύρω από το Bartlett με το όνομα Ram Jam και κυκλοφόρησαν ξανά το τραγούδι που αμέσως έγινε χιτ σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι οργανώσεις για την φυλετική ισότητα κάλεσαν σε σαμποτάζ εξαιτίας των στίχων του.
Το εξώφυλλο του άλμπουμ
Με την αναβίωση του το τραγούδι έγινε διεθνές hit, που ακούγεται καθημερινά από περισσότερους ανθρώπους από ό, τι το είχαν ακούσει τα προηγούμενα εκατοντάδες χρόνια.
Ως περιεχόμενο το Black Betty είναι ένα τυπικό folk / blues τραγούδι- για μια μαύρη γυναίκα από την Αλαμπάμα που έχει ένα ατίθασο παιδί. Όμως οι Ram Jam του προσέδωσαν έναν τέτοιο δυνατό κι επιθετικό ρυθμό, που το κατέστησαν ένα από εκείνα τα τραγούδια που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα. Το τραγούδι παίζεται συνήθως σε αθλητικές εκδηλώσεις, για να εξιτάρει το πλήθος.
Το τραγούδι συχνά πιστώνεται στον Huddie Ledbetter, γνωστότερο ως «Lead Belly», έναν μπλουζίστα της δεκαετίας του 1930 και του '40. Πρωτοηχογραφήθηκε το 1933 a cappella από ένα κατάδικο (!) ονόματι James Baker, ηλικίας 63 ετών.
Ο Baker, που είχε το ψευδώνυμο «Iron Head» είχε μια απίστευτη φωνή και λέγεται ότι ήξερε τόσα πολλά τραγούδια που ποτέ δεν τραγουδούσε το ίδιο τραγούδι δύο φορές. Τον αποκαλούσαν «μαύρο Όμηρο».
Η εκτέλεση του James «Iron Head» Baker
Σε διαφορετικές εκδόσεις το «Black Betty» υποδηλώνει διάφορα πράγματα: ένα βαγόνι για τη μεταφορά κρατουμένων, ένα μαστίγιο, ένα όπλο (ένα συγκεκριμένο είδος μουσκέτου) και ένα μπουκάλι ουίσκι καθώς Black Betty λένε χαϊδευτικά το ουίσκι στη Β. Αγγλία και τη Σκοτία.
Αρχικά ήταν τραγούδι που τραγουδούσαν οι σκλάβοι που δούλευαν αλυσοδεμένοι σε σιδηροδρομικές γραμμές, σπάσιμο βράχων κ.λπ. Ένας τραγουδούσε και οι υπόλοιποι τον συνόδευαν. Ήταν η μόνη διέξοδος ευχαρίστησης για τους εργάτες.
Καθώς οι μαύροι σκλάβοι ή οι φυλακισμένοι, δεν μπορούσαν να μιλήσουν ευθέως για τη δυστυχία τους, καμουφλάρανε τους στίχους. Έτσι, για παράδειγμα, αποκαλούσαν το μαστίγιο «Black Betty» και με το BAM-BA-LAM εννοούσαν τον ήχο που κάνει το μαστίγιο. Σε μιαν άλλη εκδοχή, «Black Betty» ήταν ένα μουσκέτο και το BAM-BA-LAM ο θόρυβος του πυροβολισμού.
Black Betty
Ram Jam, Ram Jam
Whoa, Black Betty (Bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (Bam-ba-lam)
Black Betty had a child (Bam-ba-lam)
The damn thing gone wild (Bam-ba-lam)
She said, "I'm worryin' outta mind" (Bam-ba-lam)
The damn thing gone blind (Bam-ba-lam)
I said oh, Black Betty (Bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (Bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (Bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (Bam-ba-lam)
She really gets me high (Bam-ba-lam)
You know that's no lie (Bam-ba-lam)
She's so rock steady (Bam-ba-lam)
And she's always ready (Bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (Bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (Bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (bam-ba-lam)
She's from Birmingham (bam-ba-lam)
Way down in Alabam' (bam-ba-lam)
Well, she's shakin' that thing (bam-ba-lam)
Boy, she makes me sing (bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty (bam-ba-lam)
Whoa, Black Betty
Bam-ba-laaam, yeah, yeah
INFO: Black Betty: Κυκλοφόρησε to 1977. Στίχοι-μουσική: Παραδοσιακό, εκτέλεση: Ram Jam