Η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα

Στις 10 Απριλίου 1924 σημειώθηκε η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα.

Η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα

Στις 10 Απριλίου 1924 σημειώθηκε η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Το προηγούμενο βράδυ η ομάδα των ληστών είχε κάνει κατάληψη στον σταθμό του Δοξαρά που βρισκόταν μεταξύ Λάρισας και Δομοκού. Αρχικά φίμωσαν τον σταθμάρχη και μετέπειτα κατέστρεψαν την τηλεγραφική μηχανή του σταθμού. Στη μία τα ξημερώματα το τρένο που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα γύρω στις 21.30 πλησίαζε τον σταθμό του Δοξαρά.

Μόλις έφτασε οι ένοπλοι δράστες στάθηκαν πάνω στις ράγες και κρατώντας τουφέκια διέταξαν τον οδηγό να κατέβει. Στη συνέχεια μπήκαν στο τρένο, εκεί όπου πήραν από τους επιβάτες χρήματα και κοσμήματα. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Πάζης και ο τέως διοικητής της Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Το συνολικό ποσό που απέσπασαν έφτασε τις 400.000 δραχμές.

Την επόμενη μέρα η ληστεία ήταν το πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Μάλιστα, οι δράστες παραλίγο να ληστέψουν το τρένο στο οποίο επέβαινε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Το τρένο που θα μετέφερε τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη θα περνούσε από τον σταθμό στις 00.20, αλλά καθυστέρησε. Ο Παπαναστασίου βρισκόταν στον Βόλο για να κατευνάσει την απεργία των καπνεργατών και για καλή του τύχη άργησε να ξεκινήσει. Την επομένη της ληστείας, άνθρωποι της χωροφυλακής ξεκίνησαν να καταδιώκουν τους κλέφτες στα χωριά της Θεσσαλίας.

Οι αρχές υποψιάζονταν τη συμμορία του Γιαγκούλα, του περιβόητου λήσταρχου που δρούσε στην περιοχή, και τα αδέρφια Παπαγεωργίου, που συμμετείχαν στη συμμορία του. Η αστυνομία έπιασε τον έναν ληστή του τρένου ονόματι Αθανάσιο Πέτρου και ακολούθησαν τρεις ακόμα συλλήψεις. Συνέλαβε τέσσερις από τους συνολικά δώδεκα δράστες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Τελικά ποτέ δεν διευκρινίστηκαν οι πραγματικοί σκοποί της ληστείας και αν υποκινήθηκαν τελικά από βασιλόφρονες προκειμένου να ματαιωθεί το δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου για την υιοθέτηση ή όχι της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, όπως υπονοούσαν οι εφημερίδες των δημοκρατικών.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’, σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.

1896: Ο Εθνικός καταλαμβάνει την τρίτη θέση μετά τη Γερμανία και τον Πανελλήνιο στο ομαδικό αγώνισμα του μονόζυγου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο Δημήτριος Λούνδρας, που αγωνίζεται με τον Εθνικό, την ημέρα των αγώνων είναι ηλικίας 10 ετών και 218 ημερών, και ως εκ τούτου θεωρείται ο νεαρότερος ολυμπιονίκης όλων των εποχών.

1970: Η αρχή της διάλυσης των Μπιτλς. Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το συγκρότημα. «Δεν πρόκειται να ηχογραφήσω ή να εμφανιστώ ξανά με τους Μπιτλς ή να γράψω μουσική με τον Τζον» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση. Γεμάτος οργή, ο Λένον ανταπαντά: «Ο Πολ δεν έφυγε από το συγκρότημα, εγώ τον απέλυσα».

1985: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει βαριά ήττα με 4-0 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ», στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1998: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας Σεραφείμ.

2010: Κατά την πτώση του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε σκοτώνεται ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι.

2010: Η Βουλιαγμένη κατακτά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Τσάμπιονς Καπ γυναικών, επικρατώντας της ρωσικής Κίνεφ Κίρισι με 10-7 στον τελικό του φάιναλ φορ που διεξήχθη στην Κέρκυρα. Στον μικρό τελικό η ιταλική Κατάνια κατέβαλε τον Ολυμπιακό με 13-12.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110