Το χρυσό μετάλλιο της Κριβέλιοβα

Στις 14 Μαρτίου 1999 καταγράφηκε μία από τις χειρότερες ιστορίες στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το χρυσό μετάλλιο της Κριβέλιοβα

Στις 14 Μαρτίου 1999 καταγράφηκε μία από τις χειρότερες ιστορίες στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Εκείνη την περίοδο είχε διεξαχθεί στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με τη Ρωσίδα σφαιροβόλο Ιρίνα Κορζανένκο να πανηγυρίζει την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου με επίδοση στα 20.56 μ. Όπως αποδείχτηκε βέβαια, η χαρά της για την επιτυχία δεν κράτησε πολύ, αφού η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) ανακοίνωσε ότι η αθλήτρια είχε κάνει χρήση αναβολικών ουσιών με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί το μετάλλιο.

Η Ρωσίδα Σβετλάνα Κριβέλιοβα, που είχε έρθει τρίτη στο αγώνισμα, είχε κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένη, μια και αντί για το χάλκινο μετάλλιο θα έπαιρνε πλέον το αργυρό. Κι όμως, την Κριβέλιοβα περίμενε μία ακόμα έκπληξη, αφού το τραγικό της υπόθεσης στο Παγκόσμιο ήταν πως και η πρώτη νικήτρια, η Ουκρανή Βίτα Παβλίς, βρέθηκε επίσης να έχει κάνει χρήση αναβολικών, με αποτέλεσμα να χάσει το χρυσό μετάλλιο, το οποίο κατέληξε τελικά στην Κριβέλιοβα με την επίδοσή της στα 19.08 μ. Τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο πήρε τελικά η Κριστίνα Ζαμπάβσκα από την Πολωνία με 19μ., ενώ το χάλκινο εξασφάλισε η Αμερικανίδα Τέρι Στιρ με 18.86μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κριβέλιοβα, που είχε στεφθεί χρυσή ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη, μαζί με τη συμπατριώτισσά της, την Ιρίνα Κορζανένκο, ήρθαν και στη χώρα μας το 2004 για τους Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα. Τότε όμως η Ιστορία γράφτηκε διαφορετικά, αφού παρότι τότε η Κριβέλιοβα πήρε την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο με επίδοση στα 21.06 μ., αργότερα της ζητήθηκε να το επιστρέψει καθώς βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Τον αποκλεισμό γνώρισε στους Αγώνες της Αθήνας και η συμπατριώτισσά της, Κορζανένκο, για τον ίδιο λόγο. Οι τελευταίοι αγώνες που πήρε μέρος η Κριβέλιοβα ήταν στο Παγκόσμιο το 2005 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όταν και πάλι βρέθηκε θετική και της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού δύο ετών.

Με μια ματιά…

1794: Ο Αμερικανός αγρότης Έλι Γουίτνεϊ κατοχυρώνει την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού. Μέχρι τότε ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι.

1898: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Γιουνγκ Μπόις Βέρνης, που ονομάστηκε έτσι σε αντίθεση με την Ολντ Μπόις της Βασιλείας.

1905: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.

1939: Γεννήθηκε ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1960: Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν σημειώνει 53 πόντους δημιουργώντας ρεκόρ πόντων σε αγώνα πλέι οφ στο NBA.

1970: Ξεκινά το 1ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Βιέννη με τη συμμετοχή 153 αθλητών και 87 αθλητριών από 24 κράτη και θα διαρκέσει δύο ημέρες. Η Ελλάδα μετέχει με έναν μόνο αθλητή, τον Χρήστο Παπανικολάου, που με άλμα 5 μέτρων θα πάρει την 4η θέση στο επί κοντώ.

1976: Ο Γκάι Ρότζερς των Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς ισοφαρίζει το ρεκόρ του Μπομπ Κούζι (1958) μοιράζοντας 28 ασίστ σε έναν αγώνα όπου οι Σεντ Λούις Χοκς κερδίζουν 114-109.

1976: Ο τζόκεϊ Μπιλ Σουμέικερ κερδίζει την 7.000ή κούρσα του.

1978: Το NFL προσθέτει έβδομο διαιτητή.

1980: 22 μέλη της αμερικανικής ομάδας πυγμαχίας σκοτώνονται σε συντριβή αεροπλάνου, το οποίο έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Βαρσοβία.

1989: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά στο ΣΕΦ τη Σναϊντέρο Καζέρτα με 117-113 έπειτα από παράταση στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ. Με τη Ρεάλ αγωνίζεται ο Ντράζεν Πέτροβιτς (62 πόντοι) και με την Καζέρτα ο Όσκαρ Σμιντ (44 πόντοι), ενώ διαιτητής της συνάντησης είναι ο Κώστας Ρήγας.

1998: Ο Τζερόμ Ντέιβις μένει παράλυτος όταν πέφτει από τον ταύρο που προσπαθεί να δαμάσει στο «Fort Worth Arena». To 1995, σε ηλικία 22 ετών, ο Ντέιβις κατάφερε να δαμάσει 9 από τους 10 ταύρους στους τελικούς του ροντέο στο Λας Βέγκας.

2000: Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σημειώνεται μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 6,65% στις 4.542,65 μονάδες. Δεκάδες επενδυτές συγκεντρώνονται έξω από το Χρηματιστήριο και προπηλακίζουν τον πρόεδρο της Ένωσης Μετόχων, Δημήτρη Καραγκούνη.

2000: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Γερμανός ολυμπιονίκης της γυμναστικής Άλφρεντ Σβάρτσμαν. Είχε κερδίσει 3 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και ένα αργυρό σε ηλικία 40 ετών, ως αθλητής της Δυτικής Γερμανίας, 16 χρόνια αργότερα στο Ελσίνκι.

2018: Ο Λιονέλ Μέσι σημειώνει 2 γκολ για την Μπαρτσελόνα εναντίον της Τσέλσι (3-0) και γίνεται ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία (μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο) που σημειώνει 100 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110