Η μέρα που η Τέχνη έχασε ένα «αστέρι» της

Ο Μενέλαος Λουντέμης, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς που έβγαλε ο τόπος μας, «έφυγε» σαν σήμερα το 1977 σε ηλικία 65 ετών.

Η μέρα που η Τέχνη έχασε ένα «αστέρι» της

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»! Πόσοι από εσάς δεν έχετε διαβάσει ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα και αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας; Ο Μενέλαος Λουντέμης, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς που έβγαλε ο τόπος μας, «έφυγε» σαν σήμερα το 1977 σε ηλικία 65 ετών.

Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του Μεσοπολέμου που είχε ως βάση τον κοινωνικό ρεαλισμό. Άφησε πίσω του δεκάδες διηγήματα, μυθιστορήματα, παιδικά διηγήματα, θεατρικά έργα και ποιητικές συλλογές, έχοντας επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα πολλά βιώματα που είχε από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής έως την Κατοχή, τον Εμφύλιο και τον εκπατρισμό του στη Ρουμανία, χάνοντας ακόμη και την ελληνική ιθαγένεια από τη δικτατορία του Παπαδόπουλου.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Βαλασιάδης, αλλά αποφάσισε να υπογράφει με το ψευδώνυμο Μενέλαος Λουντέμης, εμπνευσμένος από τον ποταμό Λουδία της Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Αγία Κυριακή του Αιγιαλού της Μικράς Ασίας και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πήγε αρχικά στην Αίγινα, εν συνεχεία στην Έδεσσα και μετά στο χωριό Εξαπλάτανος της Πέλλας. Όταν ενηλικιώθηκε μετακόμισε στην Κοζάνη.

Κατεβαίνοντας στην Αθήνα, γνώρισε τους Κώστα Βάρναλη, Άγγελο Σικελιανό και Μιλτιάδη Μαλακάση, με τον τελευταίο να του βρίσκει δουλειά ως βιβλιοθηκάριου στην «Αθηναϊκή Λέσχη» λίγο πριν από την Κατοχή. Από πολύ μικρός είχε έφεση στη λογοτεχνία, καθώς ορισμένα από τα ποιήματά του είχαν δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα της Έδεσσας όταν ήταν ακόμη στην ηλικία των 15 ετών!

Στην Κατοχή ήταν ενεργό μέλος του ΕΑΜ και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τον Εμφύλιο καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, αλλά τελικά εξορίστηκε στη Μακρόνησο μαζί με τους Θεοδωράκη, Κατράκη και Ρίτσο. Την περίοδο της αυτοεξορίας του στη Ρουμανία έκανε αρκετά ταξίδια στην Ασία και ορισμένες από τις εμπειρίες του τις αποτύπωσε στο βιβλίο του «Μπατ - Τάι», το οποίο μεταφράστηκε στα κινέζικα και στα βιετναμέζικα. Επίσης, έγραψε ποιήματα που μελοποιήθηκαν.

Απέκτησε την ελληνική του ιθαγένεια μετά την πτώση της χούντας και το 1977 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας πίσω του μία πλούσια πνευματική κληρονομιά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1905: Έναρξη της Ρωσικής Επανάστασης και η Ματωμένη Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη.

1927: Για πρώτη φορά μεταδόθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας μέσω ραδιοφώνου. Επρόκειτο για το ματς Άρσεναλ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

1942: Γεννήθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος.

1952: Γεννήθηκε ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς.

1958: Γεννήθηκε ο «μπόμπερ» των γηπέδων Νίκος Αναστόπουλος.

1964: Γεννήθηκε ο βετεράνος Κροάτης μπασκετμπολίστας Στόγιαν Βράνκοβιτς.

1968: Σε φυλάκιση 9,5 μηνών για αντίσταση και περιύβριση αρχής καταδικάστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και απελευθερώθηκε έξι ημέρες αργότερα χάρη στο διάταγμα περί αμνηστίας.

1968: Μεταφέρθηκε στο διάστημα η πρώτη σεληνάκατος με την αποστολή «Απόλλων 5».

1970: Την πρώτη του εμπορική πτήση πραγματοποίησε το πρώτο jumbo jet στον κόσμο, το Boeing 747. Το χρησιμοποίησε η Pan American World Airways από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Τζον Κένεντι» της Νέας Υόρκης προς το Διεθνές Αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου.

1973: Έγινε έκρηξη Boeing 707 κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Κάνο στη Νιγηρία με τραγικό απολογισμό 176 νεκρούς.

1982: Γεννήθηκε ο βετεράνος Αργεντινός ποδοσφαιριστής Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι.

1982: Πέθανε ο ηθοποιός Παντελής Ζερβός.

1983: Γεννήθηκε ο αθλητής του τζούντο Διονύσης Ηλιάδης.

1994: Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλι Σαβάλας.

2019: Πέθανε ο δημοσιογράφος και εκδότης Θέμος Αναστασιάδης.

2023: Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110