Ο θάνατος του Μποστ

Στις 13 Δεκεμβρίου 1995 φεύγει από τη ζωή ο εικαστικός και σατιρικός καλλιτέχνης Μέντης Μποσταντζόγλου.

Ο θάνατος του Μποστ

Στις 13 Δεκεμβρίου 1995 φεύγει από τη ζωή ο εικαστικός και σατιρικός καλλιτέχνης Μέντης Μποσταντζόγλου. Γνωστός στο ευρύ κοινό ως Μποστ, που ήταν το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, γεννήθηκε το 1918 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένεια του έπειτα από ένα πέρασμα από τη Ρουμανία.

Το 1939 εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών, εγκαταλείπει όμως τις σπουδές του έξι μήνες αργότερα και τρία χρόνια αργότερα, το 1942, μπαίνει στο ΕΑΜ. Το 1945 εκδίδει με δικά του έξοδα το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο Άγιος Φανούριος. Βοήθημα δια την κατανόησιν των Κινέζων κλασσικών Γκα-τσου και Βου-Σβου-Νι». Το 1952 αρχίζει να εργάζεται στην «Καθημερινή» ως ταμίας και βιβλιοθηκάριος. Το ταλέντο του το ανακαλύπτουν μετά από δύο χρόνια στις «Εικόνες» και αργότερα στον «Ταχυδρόμο», όπου και αρχίζει να εργάζεται ως εικονογράφος. Στο ενδιάμεσο, το 1953, έχει ήδη εικονογραφήσει και το πρώτο του κόμικ «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» για τις εκδόσεις «Ατλαντίς» σε κείμενα της Ειρήνης Φωτεινού.

Το 1958 στη στήλη του το «Μποστάνι του Μποστ» εμφανίζονται και οι τρεις θρυλικοί αντιήρωές του: η Μαμά Ελλάς, ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα, ενώ παρουσιάζει αποκαλυπτικές φιγούρες των κοινωνικοπολιτικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων και αντιφάσεων μιας ολόκληρης εποχής. Ακολουθούν συνεργασίες με τα περιοδικά «Ομάδα», «Θεατής», «Ελευθερία» και μετά από αρκετές ανατροπές, δημοσιογραφικούς διωγμούς και μηνύσεις καταλήγει στην «Αυγή». Το 1966, κουρασμένος από το καθημερινό γράψιμο, ανοίγει το μαγαζί του «Λαϊκαί Εικόναι» και αρχίζει να διακοσμεί ποτήρια, πιάτα και διάφορα αντικείμενα, να πουλάει αντίκες και να ζωγραφίζει. Παράλληλα, αρχίζει να ασχολείται με το θέατρο φτιάχνοντας δεκαπεντασύλλαβα σκετσάκια. Αν και ουσιαστικά έχει σταματήσει το σκίτσο, επιστρέφει για μικρές περιόδους σε αυτό συνεργαζόμενος με τον «Ταχυδρόμο», το «Αντί», τον «Θούριο», το «Mens Look», την «Πρωινή» και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Στη ζωγραφική του, ήρωες της αρχαιότητας και της ελληνικής επανάστασης, αλλά και ιστορικά ζευγάρια όπως ο Ερωτόκριτος με την Αρετούσα, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, η Ασπασία και ο Περικλής, ποζάρουν στα κάδρα του με επιρροές από τη λαϊκή ζωγραφική, την εικονογραφία του Καραγκιόζη, την υπερρεαλιστική ματιά του Εγγονόπουλου και, πάνω απ' όλα, την απλότητα του Θεόφιλου.

Με τον δικό τρόπο, έτσι ανορθόδοξα όπως τα έκανε όλα στη ζωή του, καταπιάνεται και με το θέατρο. Γράφει, λοιπόν, εκτός από τα αριστουργήματα «Φαύστα» και «Μήδεια», τον δικό του «Δον Κιχώτη», την «Όμορφη πόλη», τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» και το «40 χρόνια Μποστ». Το κύκνειο άσμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είχε την ευκαιρία να το δει να παίζεται στο Ηρώδειο καταχειροκροτούμενος, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ενώ κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Με μια ματιά…

1294: Ο Πάπας Κελεστίνος Ε' παραιτείται από τη θέση του μετά από πέντε μόλις μήνες, για να επιστρέψει στον πρότερό του βίο ως ασκητής ερημίτης.

1545: Αρχίζει η Σύνοδος του Τρέντο.

1577: Ο Φράνσις Ντρέικ σαλπάρει από το Πλίμουθ για να κάνει τον γύρο του κόσμου.

1642: Ο Άμπελ Τάσμαν φτάνει στη Νέα Ζηλανδία.

1818: Ο Κύριλλος ΣΤ' παραιτείται από τη θέση του ως Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

1937: Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη Ναντσίνγκ και ακολουθεί σφαγή, στην οποία οι Ιάπωνες στρατιώτες βιάζουν και σφαγιάζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

1938: Ανοίγει το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νόιενγκαμμε στο Μπέργκεντορφ του Αμβούργου στη Γερμανία.

1939: Ο πλοίαρχος Χανς Λάνγκσντορφ του γερμανικού θωρηκτού «Άντμιραλ Γκραφ Σπέε» συμπλέκεται με τα καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού «Έξετερ», «Αχιλλέας» και «Αίας».

1943: Οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα προβαίνουν στη σφαγή των Καλαβρύτων.

1949: Η Κνέσετ ψηφίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

1972: Ο Τζιν Σέρναν και ο Χάρισον Σμιτ ξεκινούν την τρίτη και τελευταία δραστηριότητα εκτός σκάφους της αποστολής «Απόλλων 17». Μέχρι σήμερα είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που πάτησαν στη Σελήνη.

1981: Ο στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία, κυρίως λόγω των ενεργειών της Αλληλεγγύης.

1982: Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει τη νοτιοδυτική Υεμένη, σκοτώνοντας 2.800 άτομα και τραυματίζοντας 1.500.

2002: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να εντάξει την Κύπρο μαζί με άλλες εννέα χώρες.

2003: Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, συλλαμβάνεται κοντά στη γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.

2007: Υπογράφεται η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110