Η ζωή χωρίς τον Λέοναρντ Κοέν
Σαν Σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου του 2016 (στο Λος Άντζελες) πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Καναδός τροβαδούρος Λέοναρντ Κοέν.
Μαζί με τον Μπομπ Ντίλαν θεωρούνται οι κορυφαίοι ποιητές - στιχουργοί, που ανέδειξε η ροκ μουσική. Οι στίχοι του, συχνά εξομολογητικοί και γεμάτοι εσωτερική ομορφιά, μιλούν για την πολιτική, τη θρησκεία, τη μοναξιά και τις προσωπικές σχέσεις.
Οι ελκυστικές μελωδίες του και η αξιοπρόσεκτη, αν και κάπως μονότονη φωνή του, ήταν στοιχεία που δημιούργησαν τον μύθο του κι ένα διεθνές κοινό πιστό στο έργο του. Στη μουσική μπήκε απαγγέλλοντας στίχους του με συνοδεία τζαζ συνόλου. Μετά την επιτυχία που γνώρισε η Τζούντι Κόλινς ηχογραφώντας τη δική του σύνθεση «Rosanne», αποφάσισε να δοκιμάσει και ο ίδιος, τις δυνάμεις του στο τραγούδι. Η εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Φολκ του Νιούπορτ το 1967 οδήγησε στο πολύ επιτυχημένο δισκογραφικό του ντεμπούτο «Songs Of Leonard Cohen» (1967).
Ολυμπιακός: To ταρακούνημα των παικτών και η Ρέιντζερς
Έργα - σταθμοί της πορείας του ήταν οι δίσκοι «Various Positions» (1985), το «I’ m Your Man» (1988) με τη μεγάλη επιτυχία «First We Take Manhattan», και το στοχαστικό και κριτικό «The Future» (1992), τα οποία του χάρισαν ένα νέο, ευρύ κύκλο οπαδών. Το άλμπουμ «Old Ideas», το 12ο της καριέρας του, ήταν το πιο εμπορικό του, καθώς άγγιξε την κορυφή των τσαρτς σε πολλές χώρες, κοντράροντας αρκετά δημοφιλείς καλλιτέχνες. Στις 21 Οκτωβρίου 2016 κυκλοφόρησε το κύκνειο άσμα του, το άλμπουμ «You Want It Darker», που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ο Κοέν έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ύδρα μαζί με τη Νορβηγίδα φίλη του Μαριάνε Ίλεν (1935-2016), για την οποία έγραψε το γνωστό τραγούδι του «So Long, Marianne» μετά τον χωρισμό τους και της αφιέρωσε την ποιητική του συλλογή «Flowers to Hitler».
Με μία ματιά...
1185: Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμόνα. Οι τελευταίοι, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινούπολης.
1926: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Εξαιτίας του εκλογικού νόμου, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
1934: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Όπερα της Βαλτιμόρης το μουσικό κομψοτέχνημα του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ «Ραψωδία πάνω σε ένα θέμα του Παγκανίνι».
1943: Γεννήθηκε η Τζόνι Μίτσελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ρομπέρτα Τζόαν Άντερσον, Καναδή τραγουδοποιός.
1944: Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος και τελευταίος Αμερικανός που εκλέγεται για τέταρτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1980: Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός, Στιβ ΜακΚουίν, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Πεταλούδας».
1985: Αποφυλακίζεται, έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ. Ο 48χρονος πυγμάχος είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966. Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε τραγούδι γι’ αυτόν και ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον γύρισε ταινία για τη ζωή του, με τίτλο «The Hurricane» και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
1990: Γεννήθηκε ο Ισπανός τερματοφύλακας, Νταβίντ Ντε Χέα, με μεγάλη καριέρα στη Μάντεστερ Γιουνάιτεντ. Πλέον αγωνίζεται στη Φιορεντίνα.
1991: Ο διάσημος καλαθοσφαιριστής Μάτζικ Τζόνσον ανακοινώνει ότι είναι φορέας του AIDS και αποχωρεί από την ενεργό δράση.
2006: Διεξάγονται ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες δεινή ήττα υφίστανται οι Ρεπουμπλικάνοι του Τζορτζ Μπους. Η Νάνσι Πελόζι γίνεται η πρώτη γυναίκα στην αμερικανική ιστορία που εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.
2011: Ο προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον, δρ. Κόνραντ Μάρεϊ, καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, με κατηγορία την ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή.
2015: Οι Πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και της Ταϊβάν, Μα Ινγκ-τζου, ανταλλάσσουν ιστορική χειραψία στη Σιγκαπούρη, κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, της πρώτης μετά τον χωρισμό του νησιού από την ηπειρωτική Κίνα, πριν από 66 χρόνια, έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ