Η θλιβερή πρωτιά της Λάικα

Στις 3 Νοεμβρίου 1957 εκτοξευόταν από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ο «Σπούτνικ 2» με μοναδικό επιβάτη μία συμπαθέστατη... σκυλίτσα, τη Λάικα!

 Η θλιβερή πρωτιά της Λάικα

Τον πρώτο έμβιο γήινο οργανισμό που ταξίδεψε στο διάστημα. Το ημίαιμο αδέσποτο (μείξη χάσκι - σπιτζ) από τους δρόμους της Μόσχας (για να είναι συνηθισμένο στο κρύο) ήταν το πρώτο θύμα της εξερεύνησης του διαστήματος, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση, λόγω υπερθέρμανσης του θαλάμου. Η ακούσια θυσία της ήταν δεδομένη, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα επιστροφής της, καθώς η κάψουλα δημιουργήθηκε στο... πόδι, για να συνδυαστεί η εκτόξευση με την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, κατόπιν απαίτησης του Χρουστσόφ.

Το σχέδιο ήταν να μείνει ζωντανή επί δέκα μέρες σε τροχιά τρεφόμενη με τζελ θρεπτικών συστατικών και να της γίνει ευθανασία με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο τζελ της δέκατης ημέρας. Οι αισθητήρες που ήταν τοποθετημένοι πάνω της έδειξαν ότι επιβίωσε από την εκτόξευση, παρότι οι παλμοί της έφτασαν τους τριπλάσιους του κανονικού λόγω φόβου.

Ωστόσο, η βλάβη στο σύστημα θερμομόνωσης και εξαερισμού στον χώρο όπου βρισκόταν απέβη μοιραία, αφού η θερμοκρασία έφτασε (ή ξεπέρασε) τους 40 βαθμούς Κελσίου. Λόγω έλλειψης ιδρωτοποιών αδένων στους σκύλους, η Λάικα πέθανε από συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες σε 5 έως 7 ώρες μετά την εκτόξευση, έχοντας συμπληρώσει τέσσερις τροχιές γύρω από τη Γη. Το «Σπούτνικ 2» εξαερώθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου 1958.

Ο εκπαιδευτής της, Όλεγκ Γκαζένκο, το 1998 δήλωσε ότι «όσο ο καιρός περνάει, μετανιώνω όλο και περισσότερο για ό,τι έκανα. Όσα μάθαμε δεν ήταν τόσα, ώστε να δικαιολογούν τον θάνατό της». Το σκυλάκι έφερε ιατρικές συσκευές στο σώμα του, που προστέθηκαν με χειρουργική επέμβαση, για να μετρούν τη λειτουργία της καρδιάς, της αναπνοής, καθώς και την αρτηριακή πίεση και την κινητικότητα του σώματος.

Η Λάικα αρχικά λεγόταν Κουντριάβκα (Μικρή σγουρομάλλα), αλλά, αφού γάβγισε κατά τη διάρκεια των συστάσεών της στο κοινό στο ραδιόφωνο, ονομάστηκε Λάικα (αυτή που γαβγίζει). Η θλιβερή πρωτιά της απεικονίστηκε σε γραμματόσημα, μάρκες από τσιγάρα και σοκολάτες. Εξάλλου, σε μνημείο πεσόντων αστροναυτών, κοντά στη Mόσχα, απεικονίζεται και η Λάικα...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1534: Το Αγγλικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας τον Ερρίκο H’ αντί του Πάπα.
1898: Έπειτα από 229 χρόνια κατοχής, οι τελευταίοι Τούρκοι στρατιώτες αποχωρούν από την Κρήτη.
1918: Ξεσπά στο Κίελο η επανάσταση των ανδρών του γερμανικού ναυτικού. Η επανάσταση, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, προκάλεσε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1922: Γεννήθηκε ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου.
1933: Γεννήθηκε ο πολιτικός Μάικλ Δουκάκης, που διεκδίκησε και την προεδρία των ΗΠΑ.
1950: Η Αργεντινή νίκησε τις ΗΠΑ με 64-50 κατακτώντας το πρώτο Μουντομπάσκετ που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες.
1953: Πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική μετάδοση στις ΗΠΑ.
1954: Πέθανε ο Ανρί Ματίς, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης.
1957: Ξεψύχησε ο Βίλχελμ Ράιχ, Αυστριακός ψυχαναλυτής, μαθητής του Φρόιντ.
1979: Συνελήφθησαν 63 Αμερικανοί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη από τις ιρανικές αρχές.
1982: Γεννήθηκε ο Ρώσος, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και ασημένιος ολυμπιονίκης το 2002 στο καλλιτεχνικό πατινάζ, Εβγένι Πλούσενκο.
1990: Εγκαίνια της σήραγγας του Αρτεμισίου, που μείωσε τη διαδρομή Αθήνα-Τρίπολη κατά 35 χλμ. και μία ώρα οδήγησης.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110