Ο πολύπλευρος κύριος Λακόστ
Στις 12 Οκτωβρίου 1996 φεύγει από τη ζωή ο διάσημος τενίστας και επιχειρηματίας Ζαν-Ρενέ Λακόστ.
Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1904 στο Παρίσι. Μέχρι τα 15 του δεν είχε πιάσει ρακέτα στα χέρια του, αλλά σε ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αγγλία γοητεύτηκε από το άθλημα και αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του.
Ο πατέρας του, Ζαν-Ζιλ Λακόστ, επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Hispano-Suiza, δεν του έφερε αντίρρηση, του έθεσε όμως τον εξής όρο: αν δεν γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής μέσα σε πέντε χρόνια, να τα παρατήσει και να επιστρέψει στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο μικρός τότε Ζαν-Ρενέ δέχτηκε την πρόκληση και κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες του πατέρα του, αφού το 1925, σε ηλικία μόλις 21 ετών, κέρδισε τους δύο πρώτους μεγάλους τίτλους του, το Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός, ενώ τον επόμενο χρόνο κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε γίνει χάλκινος ολυμπιονίκης στο διπλό των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Τα επόμενα χρόνια της καριέρας του ήταν εξίσου επιτυχημένα, αφού θα καταφέρει συνολικά να κατακτήσει το Γουίμπλεντον άλλη μία φορά το 1928, το Ρολάν Γκαρός άλλες δύο (1927, 1929), ενώ υπήρξε ο πρώτος τενίστας που κέρδισε δύο συνεχόμενες φορές το πρωτάθλημα των ΗΠΑ το 1926 και το 1927. Μαζί με τον συμπατριώτη του, Ζαν Μποροτρά, κέρδισε το 1925 το διπλό του Γουίμπλεντον και τρεις φορές τους γαλλικούς διπλούς του Ρολάν Γκαρός (1924, 1925, 1929). Υπήρξε μέλος της ισχυρής τενιστικής τετράδας, γνωστής ως «Οι τέσσερις σωματοφύλακες», αποτελούμενη από τον ίδιο, τον συμπαίκτη του στο διπλό, Ζαν Μποροτρά, κι ακόμα τους Ανρί Κοσέ και Ζακ Μπρινιόν, που το 1927 κέρδισαν για λογαριασμό της Γαλλίας για πρώτη φορά το Ντέιβις Καπ.
Δεξιόχειρας, με άριστη τεχνική, χρησιμοποιούσε το ένα χέρι στο μπάκχαντ (στυλ που τείνει να εκλείψει στις μέρες μας), το 1927 θα κάνει ίσως το καλύτερό του παιχνίδι στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, αφού οδήγησε τον αντίπαλό του, Μπιλ Τίλντεν, σε πλήρη εξάντληση στη διάρκεια ενός φινάλε που κράτησε δύο ώρες. Οι φίλοι του τού κόλλησαν το παρατσούκλι «κροκόδειλος» για την επιμονή του στο παιχνίδι, που ο ίδιος αργότερα το χρησιμοποίησε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Αποσύρθηκε οριστικά από τα κορτ το 1932 και στη συνέχεια ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού έναν χρόνο μετά μαζί με τον φίλο του, Αντρέ Ζιλιέ, ίδρυσαν την εταιρεία αθλητικών ειδών La Société Chemise Lacoste με σήμα το πράσινο κροκοδειλάκι. Έφτιαχναν κυρίως κοντομάνικα μπλουζάκια για τους αθλητές του τένις, όμως το 1963 θα φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο τένις λανσάροντας την πρώτη ρακέτα από χάλυβα που έδινε μεγάλη ευελιξία κινήσεων και δύναμης στους τενίστες και τις τενίστριες. Μέχρι τότε οι ρακέτες ήταν ξύλινες.
Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε το 1930 με τη Γαλλίδα πρωταθλήτρια του γκολφ, Σιμόν ντελά Σομ, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.
Με μια ματιά…
1692: Λαμβάνουν τέλος οι δίκες των μαγισσών του Σάλεμ κατόπιν επιστολής του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Γουίλιαμ Φιπς.
1748: Οι βρετανικές και οι ισπανικές ναυτικές δυνάμεις εμπλέκονται στη ναυμαχία της Αβάνας.
1799: Η Ζαν-Ζενεβιέβ Λαμπρός γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί άλμα με αλεξίπτωτο από ύψος 900 μέτρων.
1810: Η βασιλική οικογένεια της Βαυαρίας καλεί τους πολίτες του Μονάχου να συμμετάσχουν στον εορτασμό του γάμου του πρίγκιπα Λουδοβίκου Α' της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Θηρεσία. Θα αποτελέσει την απαρχή του περίφημου πλέον Οκτόμπερφεστ.
1822: Ο Πέτρος Α' στέφεται αυτοκράτορας της Βραζιλίας.
1847: Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει τη Siemens.
1864: Ξεκινούν οι πρώτες ένοπλες συρράξεις στον Πόλεμο της Παραγουάης.
1912: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1915: Η Αγγλίδα νοσοκόμα Έντιθ Κάβελ εκτελείται από γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα επειδή βοήθησε στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων να διαφύγουν από το Βέλγιο.
1918: Μία τεράστια δασική πυρκαγιά σκοτώνει 453 άτομα στη Μινεσότα.
1933: Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκτά τις στρατιωτικές φυλακές του Αμερικανικού Στρατού στο Αλκατράζ.
1944: Αρχίζει η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα και τον Πειραιά.
1960: Ο Νικίτα Χρουστσόφ χτυπάει το παπούτσι του στο έδρανο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να διαμαρτυρηθεί για τους ισχυρισμούς του Φιλιππινέζου διπλωμάτη περί της αποικιακής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης στην Ανατολική Ευρώπη.
1960: Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ