Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα

Στις 10 Οκτωβρίου του 1862 ο βασιλιάς Όθωνας κρίνεται ανεπιθύμητος στην Ελλάδα.

Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα

Το 1862 ξεκίνησαν αρκετά επαναστατικά κινήματα με στόχο την ανατροπή του βασιλιά Όθωνα από την εξουσία της Ελλάδας. Στο Ναύπλιο, στη Σαντορίνη, στην Ύδρα και στη Μεσσηνία ο Όθων δεν ήταν αρεστός και στις αρχές του Οκτωβρίου ο ίδιος μαζί με την Αμαλία έφυγαν από το παλάτι με σκοπό να επισκεφθούν την Πελοπόννησο, έτσι ώστε να ακούσουν τα αιτήματα των πολιτών και να κοπάσουν τον θόρυβο γύρω από την αγανάκτηση του λαού.

Ωστόσο, στις 10 Οκτωβρίου ξέσπασαν στάσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας με αποκορύφωμα εκείνη στην Αθήνα. Το βασιλικό ζεύγος έμεινε στο πολεμικό πλοίο «Αμαλία», ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις τούς συμβούλευαν να αναχωρήσουν αμέσως. Ο Όθων και η Αμαλία εγκατέλειψαν την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου με το αγγλικό πολεμικό «Σκύλλα». Κατέφυγαν στο Μόναχο και αργότερα στη Βαμβέργη, αλλά ο Όθων δεν παραιτήθηκε επίσημα από τον θρόνο.

Το τελευταίο διάγγελμα του βασιλιά Όθωνα προς τον ελληνικό λαό, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ελλάδα, ανέφερε τα εξής: «Έλληνες! Πεπεισμένος ότι μετά τα τελευταία συμβάντα, άτινα έλαβον χώραν εις διάφορα μέρη του Βασιλείου και ιδίως εις την Πρωτεύουσαν, η περαιτέρω εν Ελλάδι διαμονή μου κατά την στιγμήν ταύτην ηδύνατο να φέρη τους κατοίκους αυτής εις ταραχάς αιματηράς και δυσκόλους να καταβληθώσιν, απεφάσισα ν’ αναχωρήσω εκ του τόπου τούτου, τον οποίον ηγάπησα και εισέτι αγαπώ, και προς την ευημερίαν του οποίου από τριακονταετίας σχεδόν ούτε φροντίδων, ούτε κόπου εφείσθην. Αποφεύγων πάσαν επίδειξιν, είχον προ οφθαλμών μόνον τα αληθή της Ελλάδος συμφέροντα και πάσαις δυνάμεσι προσεπάθησα να προαγάγω την υλικήν και ηθικήν αυτής ανάπτυξιν, επιστήσας ιδίως την προσοχήν μου εις την αμερόληπτον της δικαιοσύνης απονομήν. Οσάκις δε επρόκειτο περί των κατά του προσώπου μου πολιτικών εγκλημάτων, έδειξα πάντοτε μεγίστην επιείκειαν και λήθην των πεπραγμένων. Επιστρέφων εις την γήν της γεννήσεώς μου, λυπούμαι αναλογιζόμενος τας συμφοράς, υφ’ ών επαπειλείται η προσφιλής μου Ελλάς εκ της νέας πλοκής των πραγμάτων, και παρακαλώ τον εύσπλαχνον Θεόν ν’ απονέμη πάντοτε την χάριν Του εις τας τύχας της Ελλάδος».

Μετά από περίοδο μεσοβασιλείας, ο ελληνικός θρόνος δόθηκε στον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο. Αναγορεύτηκε βασιλιάς των Ελλήνων ως Γεώργιος Α’.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1908: Αρχίζει να λειτουργεί το Παρθεναγωγείο Βόλου. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο κορίτσια, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή, διότι μόνο τα αγόρια, ως επί το πλείστον, μπορούσαν να πάνε σχολείο. Διευθυντής του Παρθεναγωγείου ο δημοτικιστής και σοσιαλιστής Αλέξανδρος Δελμούζος.

1944: Οκτακόσια τσιγγανόπουλα εξολοθρεύονται από τους ναζί στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1960: Δεκαέξι παίκτες της ομάδας ράγκμπι του Πολυτεχνείου της Καλιφόρνια σκοτώνονται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν κόβεται στα δύο και τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο στο Οχάιο. Διάσημος επιζών ο Τεντ Τόλνερ, που στη συνέχεια θα γίνει προπονητής του Σάουθερν Καλιφόρνια (1983-1986).

1963: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών η Εντίθ Πιάφ, η πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ.

1964: Ξεκινούν οι 18οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, οι οποίοι ολοκληρώνονται στις 24 του ιδίου μήνα. Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που γίνονται στην Ασία. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται υπολογιστές για τα αποτελέσματα. Την ίδια μέρα, στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

1980: Σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ πλήττει τη βόρεια Αλγερία, με απολογισμό 3.500 νεκρούς και 10.000 τραυματίες.

1986: Σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ πλήττει το Ελ Σαλβαδόρ, με απολογισμό 1.500 νεκρούς.

1993: Η Ξάνθη υπογράφει συμφωνία με την αυτοκινητοβιομηχανία SKODA, βάσει της οποίας για τα επόμενα τρία χρόνια η ομάδα θα ονομάζεται SKODA Ξάνθη. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που υιοθετεί αυτήν την πρακτική και θα αποδειχθεί τόσο επιτυχής, ώστε θα παραταθεί η διάρκεια της συμφωνίας.

1997: Στο Μεξικό 400 άτομα σκοτώνονται από τον τυφώνα «Πολίν».

2003: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Ιρανή δικηγόρο Σιρίν Eμπάντι. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα 102 χρόνια της Ιστορίας του θεσμού που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε μουσουλμάνα.

2012: Ανακοινώνεται το πόρισμα της USADA για την υπόθεση ντόπινγκ του ποδηλάτη Λανς Άρμστρονγκ, σύμφωνα με το οποίο τού αφαιρούνται όλοι οι τίτλοι που είχε κατακτήσει στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένων και των επτά Γύρων της Γαλλίας.

2015: Διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, κοστίζει τη ζωή σε τουλάχιστον 102 άτομα, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 400 τραυματίες.

2020: Ο ΝΟ Βουλιαγμένης, στην πρεμιέρα της Α1 Ανδρών, επικρατεί 8-7 του Ολυμπιακού στο «Π. Καπαγέρωφ», υποχρεώνοντάς τον στην πρώτη του ήττα σε κανονική περίοδο μετά από 8 χρόνια και 177 αγώνες!