Η «γέννηση» της Μαφάλντα
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1964 δημοσιεύεται για πρώτη φορά το κόμικ Μαφάλντα.
Η χάρτινη ηρωίδα αποτελεί δημιούργημα του διακεκριμένου Αργεντίνου κομίστα Κίνο με τις ιστορίες της να συνδυάζουν το χιούμορ και το κοινωνικό σχόλιο.
Η Μαφάλντα - ή Ματθίλδη όπως αποδόθηκε στα ελληνικά - είναι ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, με αντίληψη ενηλίκου. Πολιτικοποιημένη και ανήκει στην Αριστερά, ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, την παγκόσμια ειρήνη και επαναστατεί για όλα τα στραβά που βλέπει γύρω της. Είναι πανέξυπνη, ευγενική, περίεργη και αμετανόητα απαισιόδοξη, ενώ λατρεύει την οικογένειά της και μισεί τη... σούπα. Όνειρο της είναι να γίνει διερμηνέας στον ΟΗΕ.
Αρχικά δημιουργήθηκε από τον Κίνο το 1962 για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού κόμικ. Το όνομά της το δανείστηκε από ένα διήγημα του συμπατριώτη του, Νταβίντ Βίνιας (Dar la Cara, 1962). Το σχέδιο, όμως, ναυάγησε, για να βρει χώρο δύο χρόνια μετά στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Primera Plan» του φίλου του εκδότη Χουλιάν Ντελγάδο. Η σειρά άλλαξε πολλές φορές εκδοτικό μέσο και ολοκλήρωσε τον κύκλο της το 1973.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μετά το 1973, η Μαφάλντα εμφανίσθηκε κάποιες φορές σε ιστορίες του Κίνο, κυρίως για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τρία χρόνια αργότερα «πόζαρε» σε αφίσα της UNICEF, για τη Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Θα περάσει και στην κινούμενη εικόνα, παρά την αντίδραση του δημιουργού της, αφού το 1972 ο αργεντινός σκηνοθέτης Ντάριο Μάγιο και το 1993 ο Κουβανός συνάδελφός του Χουάν Παδρόν μετέφεραν τις ιστορίες της στη μικρή οθόνη. Το 1982 η Μαφάλντα έκανε την κινηματογραφική της εμφάνιση στην ταινία που σκηνοθέτησε ο αργεντινός Κάρλος Μάρκες.
Με μια ματιά…
1944: Οι Γερμανοί πυρπολούν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου του Πυριτιδοποιείου του Αιγάλεω, ενώ παράλληλα εκτελούν ή καίνε ζωντανούς πάνω από 100 κατοίκους της περιοχής.
1954: Υπογράφεται η σύμβαση για την ίδρυση του CERN.
1957: Έκρηξη στο σοβιετικό πυρηνικό εργοστάσιο του Μαγιάκ, στο Τσελιάμπινσκ, απελευθερώνει ραδιενέργεια.
1972: Η Ιαπωνία συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μετά τη διακοπή των επίσημων διπλωματικών της σχέσεων με τη Δημοκρατία της Κίνας.
1978: Πεθαίνει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄ έχοντας υπηρετήσει μόλις 33 μέρες ως επίσκοπος Ρώμης. Αποτέλεσε τον πρώτο Πάπα που προήλθε από την εργατική τάξη.
1988: Διαστημικό Λεωφορείο: Η NASA εκτοξεύει την αποστολή STS-26, την πρώτη μετά την τραγωδία του Τσάλλεντζερ.
1991: Στη Γερμανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, που κατέχει τα τελευταία 20 χρόνια στην τοπική Βουλή της Βρέμης.
1992: Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
1993: Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
1994: Το ΝΑΤΟ επισημοποιεί το διορισμό του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών Βίλι Κλάες στο αξίωμα του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.
1995: Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο μεγάλος Έλληνας καλαθοσφαιριστής Νίκος Γκάλης σε ηλικία 38 ετών.
2002: Ο λαός της Σερβίας προσέρχεται στις κάλπες για να εκλέξει πρόεδρο, για πρώτη φορά μετά την αποπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία, πριν δύο χρόνια. Η συμμετοχή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα (57%).
2002: Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, διακηρύσσει ότι θα αντιμετωπίζει ως στρατιωτικούς στόχους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
2004: Ο αστεροειδής 4.179 Τουτάτης περνάει εντός 1 εκατομ. μιλίων από τη Γη (είναι ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής που περνάει κοντά στη Γη).
2005: Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία, το 97% ψηφίζει υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και χορήγησης αμνηστίας.
2006: Από συντριβή βραζιλιάνικου αεροσκάφους «Μπόινγκ 737» της Γκολ Τρανσπόρτες Αερέος στο Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας, βρίσκουν το θάνατο όλοι (συνολικά 155) οι επιβαίνοντες.
2015: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Λονδίνο με σκορ 2-3 έπι της Άρσεναλ,η οποία ήταν η πρώτη του Ολυμπιακού στην Αγγλία για το Champions League.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ