Όταν σίγησε η τρομπέτα του Μάιλς Ντέιβις

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1991 φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικός της τζαζ, Μάιλς Ντέιβις.

Όταν σίγησε η τρομπέτα του Μάιλς Ντέιβις

Ο Μάιλς Ντιούι Ντέιβις ο τρίτος, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1926 στο Όλτον της πολιτείας Ιλινόις των ΗΠΑ. Ήταν το μεσαίο από τα τρία παιδιά μιας ευκατάστατης οικογένειας μαύρων.

Με τη μουσική θα έρθει σε επαφή πρώτη φορά σε μικρή ηλικία μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής «Ρυθμοί του Χάρλεμ», υπό τους ήχους των Λούις Άρμστρονγκ, Ντιουκ Έλινγκτον, Μπέσι Σμιθ, Κάουντ Μπέιζι και όλους τους σπουδαίους καλλιτέχνες της μαύρης κουλτούρας. Σύντομα άρχισε μαθήματα και όταν τελείωσε το δημοτικό έπαιζε ήδη ικανοποιητικά τρομπέτα. Στα δεκαέξι του χρόνια θα γίνει μέλος της ένωσης μουσικών και στα μέσα της δεκαετίας του '40 θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Τσάρλι Πάρκερ και τον Ντίζι Γκιλέσπι και να παίξει μαζί τους.

Η φήμη του θα εξαπλωθεί γρήγορα και θα έρθουν οι πρώτες προσωπικές ηχογραφήσεις, με το ξεκίνημα της δεκαετίας του '50. Θα συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Σόνι Ρόλινς, ο Θελόνιους Μονκ, ο Τζον Κολτρέιν και ο Τζιλ Έβανς.

Τo 1970 κυκλοφορεί αποτελεί χρονιά-σταθμό στην καριέρα του αφού θα κυκλοφορήσει το περίφημο άλμπουμ «Bitches Brew», συνεργαζόμενος με μία πλειάδα σπουδαίων μουσικών, το οποίο θα θέσει τις βάσεις της τζαζ-ροκ. Την περίοδο αυτή θα στραφεί προς το ροκ και το φανκ, συνεργαζόμενος με τον Τζίμι Χέντριξ και τον Σλάι Στόουν.

Το υπόλοιπο της δεκαετίας του '70 θα το ζήσει έντονα και λόγω των καταχρήσεων για πέντε χρόνια θα σταματήσει κάθε μουσική δραστηριότητα. Θα επανέλθει στις αρχές της δεκαετίας του '80, έχοντας πια μόνο εκλάμψεις του παλιού καλού εαυτού του, αν και παρέμεινε πολύ δημιουργικός και πολύ δραστήριος.

To 1990 κυκλοφορεί η «Αυτοβιογραφία» του, όπου για πρώτη φορά μιλάει για τον εαυτό του, τη ζωή του και την πολύκροτη καριέρα του. Ακόμα μιλάει για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα μουσικά κυκλώματα, ενώ καυτηριάζει το ρατσισμό στην αμερικανική κοινωνία.

Θα αφήσει τον κόσμο αυτό στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας μια μέρα σαν σήμερα, σε ηλικία 65 ετών.


Με μια ματιά…

1973: Στην Αυστρία, Παλαιστίνιοι μαχητές επιτίθενται σε τρένο κοντά στη Βιέννη και παίρνουν μαζί τους τέσσερις ομήρους, τρεις από τους οποίους είναι Εβραίοι εκπατρισμένοι από την ΕΣΣΔ. Αίτημά τους να κλείσει το στρατόπεδο διερχομένων στο Σενάου.

1973: Υποβάλλει την παραίτησή του από τη στρατιωτική κυβέρνηση Παπαδόπουλου ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί.

1974: Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1979: Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας κερδίζει στους Μεσογειακούς του Σπλιτ το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες, νικώντας στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία με 85-75.

1982: Με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, παρατείνεται η παραμονή των Αμερικανών στη Βηρυτό, έως ότου η Συρία και το Ισραήλ αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τον Λίβανο.

1989: Παραπομπή από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο, ως υπευθύνων για το σκάνδαλο Κοσκωτά, των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Δ. Τσοβόλα, Π. Ρουμελιώτη και Γ. Πέτσου.

1990: Ο Ιρλανδός Μάρτιν Ντόνελι τραυματίζεται σοβαρά όταν η Λότους Λαμποργκίνι που οδηγεί ξεφεύγει από την πορεία της στα δοκιμαστικά στην πίστα Χερέθ της Ισπανίας και χτυπάει με σφοδρότητα στον τοίχο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να διαλυθεί και ο οδηγός να πεταχτεί στο οδόστρωμα.

1990: Στις Φιλιππίνες, δικαστήριο καταδικάζει ισόβια έναν στρατηγό και 15 στρατιώτες για τον φόνο του πολιτικού Μπενίνιο Ακίνο, σύζυγο της πρώην Πρόεδρου Κορασόν Ακίνο.

1991: Θετικές είναι οι αντιδράσεις χωρών και οργανισμών στην πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων της χώρας του.

1993: Ο ηγέτης της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, επιστρέφει στην Τυφλίδα, αφού δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει το Σουχούμι που έπεσε στα χέρια των αυτονομιστών της Αμπχαζίας.

1994: Από βύθιση του υπερωκεάνιου «Εσθονία» λόγω εισόδου νερού από την μπουκαπόρτα πνίγονται στη Βαλτική 852 άτομα.

1995: Στη Σιέρα Λεόνε, περίπου 400 στασιαστές σκοτώνονται από τον κυβερνητικό στρατό.

1995: Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη συμφωνία για την επέκταση της παλαιστινιακής αυτονομίας στη Δυτική Όχθη.

1996: Ο Αρσέν Βενγκέρ αναλαμβάνει προπονητής στην Άρσεναλ.

2000: Ο Κώστας Κεντέρης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με χρόνο 20.09.