Η μοιραία βόλτα στο Τατόι

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1920 ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α' θα δεχτεί δάγκωμα από μαϊμού στο κτήμα του Τατοΐου που θα τον οδηγήσει στο θάνατό του.

Η μοιραία βόλτα στο Τατόι

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και της βασίλισσας Σοφίας και γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου 1893. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με μέτρια βαθμολογία και σε ηλικία 19 ετών πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως διαγγελέας του πατέρα του, που ήταν αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού.

Με το πέρας του Εθνικού Διχασμού και εξαιτίας της εμμονής του Κωνσταντίνου στην ουδετερότητα της Ελλάδας κατά τον Α’ Παγκόσμια Πόλεμο, οι συμμαχικές δυνάμεις με τελεσίγραφο απαίτησαν την απομάκρυνση από το θρόνο τόσο του ιδίου, όσο και του διαδόχου Γεωργίου. Έτσι στις 30 Μαΐου του 1917 ο Αλέξανδρος αναγορεύθηκε βασιλιάς, σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Στο μικρό χρονικό διάστημα της βασιλείας του προσπάθησε όσο ήταν δυνατόν να μην εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα του τόπου, ενώ η ηπιότητα και η διαλλακτικότητα του χαρακτήρα του συνέβαλαν με την πάροδο του χρόνου στη συμφιλίωσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, παρά το συναισθηματικό βάρος του πρόσφατου Διχασμού.

Ρήξη όμως στη σχέσεις του μετά τα «χρηστά ήθη» του τόπου θα φέρει ο δεσμός του με την Ασπασία Μάνου, κόρη επιλάρχου Πέτρου Μάνου ιππάρχου των Ανακτόρων. Η σχέση αυτή με μία «κοινή θνητή» προκάλεσε σάλο, τόσο εντός της βασιλικής οικογένειας, όσο και στον πολιτικό κόσμο με τον Βενιζέλο μάλιστα να τον συμβουλεύει να παντρευτεί την πριγκίπισσα Μαίρη, κόρη του Βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Ε’.

Στις 4 Νοεμβρίου 1919, παρά τις αντιρρήσεις της βασιλικής οικογένειας και του Βενιζέλου, προχώρησε σε μοναργατικό γάμο με την αγαπημένη του. Το γεγονός προκάλεσε σκάνδαλο και παρά λίγο να στοιχίσει την απομάκρυνση της μοναρχίας από την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να απαιτεί την απομάκρυνση της κυρίας Μάνου, η οποία έφυγε για το Παρίσι, συνοδευόμενη από τον Αλέξανδρο.

Εκεί συναντήθηκε με το Ελευθέριο Βενιζέλο και διευθέτησαν το πρόβλημα της νομιμότητας του γάμου του, με τον Αλέξανδρο να επιστρέφει στην Ελλάδα λίγο πριν από το δημοψήφισμα για την επάνοδο του πατέρα του Κωνσταντίνου στο θρόνο.

Τότε ήταν όμως που η ατυχία θα του χτυπήσει την πόρτα αποδεικνύοντας ότι μπροστά στο θάνατο, «κοινή θνητοί» και βασιλιάδες είναι το ίδιο. Σε μία βόλτα με το σκυλάκι του στο κτήμα των Βασιλικών Ανακτόρων του Τατοΐου στις 17 Σεπτεμβρίου του 1920 θα δεχτεί επίθεση από μαϊμού.

Στην προσπάθεια του να προστατεύσει το κατοικίδιό του, η μαϊμού θα τον δαγκώσει με αποτέλεσμα να μολυνθεί από στρεπτόκοκκο. Η αρχική εκτίμηση των γιατρών έκανε λόγο για επιπόλαιο τραύμα που δεν εμπνέει κάποια ανησυχία, όμως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει σηψαιμία με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο θάνατο στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους σε ηλικία μόλις 27 ετών.


Με μια ματιά…

1630: Ιδρύεται η πόλη της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη.

1809: Υπογράφεται συνθήκη μεταξύ της Σουηδίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία το έδαφος της σημερινής Φινλανδίας παραχωρείται στη Ρωσία.

1974: Το Μπανγκλαντές, η Γρενάδα και η Γουινέα-Μπισσάου γίνονται μέλη του Ο.Η.Ε.

1976: Η NASA παρουσιάζει το πρώτο διαστημικό λεωφορείο, το «Enterprise».

1978: Διάσκεψη κορυφής μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου στο Καμπ Ντέιβιντ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

1981: Αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας (προσωρινά) ο Γεώργιος Ράλλης.

1983: Η Βανέσα Γουίλιαμς γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή Μις Αμερική.

1988: Ξεκινούν οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σεούλ και ολοκληρώνονται στις 2 Οκτωβρίου.

1988: Πραξικόπημα στην Αϊτή. Την εξουσία καταλαμβάνει ο στρατιωτικός Προσπέρ Αβρίλ.

1989: Ο τυφώνας Χιούγκο ξεκινάει το φονικό του πέρασμα από την Καραϊβική Θάλασσα (62 νεκροί σε 4 ημέρες).

1991: Η Βόρεια Μακεδονία κηρύσσει την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1993: Με δημοψήφισμα στη Μαδαγασκάρη γίνεται αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε ο Πρωθυπουργός να διορίζεται από τον Πρόεδρο.