Το παρθενικό Μουντιάλ της Γαλλίας
Πρωταθλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της στέφθηκε στις 12 Ιουλίου 1998 η Γαλλία.
Οι «μπλε» κέρδισαν στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε στο «σπίτι» τους, με το ευρύ 3-0 τη Βραζιλία και σήκωσαν στον ουρανό του «Σταντ ντε Φρανς» το βαρύτιμο τρόπαιο του θεσμού, γράφοντας έτσι την πιο χρυσή σελίδα στα ποδοσφαιρικά τους χρονικά.
Το Παρίσι έστρωσε… κόκκινο χαλί για να υποδεχτεί τους δύο φιναλίστ, ωστόσο οι διοργανωτές κατάφεραν από πολύ νωρίς να ανοίξουν το σκορ στο ματς, δίνοντας έτσι με το «καλημέρα» το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στο γήπεδο. Μόλις στο 27’ μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Ζιντάν με κεφαλιά σημείωσε το 1-0, ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής από νέα εκτέλεση κόρνερ πετάχτηκε και σημείωσε το 2-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Υπό το βλέμμα περίπου ογδόντα χιλιάδων θεατών η Βραζιλία, παρά και την παρουσία του Ρονάλντο στην ενδεκάδα, δεν κατάφερε να αντιδράσει στην επανάληψη, ώσπου στις καθυστερήσεις του ματς (93’) ήρθε και το τελικό 3-0 της Γαλλίας με τον Πετί για να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «μπλε».
Η Γαλλία έγινε η έβδομη χώρα που κατέκτησε το τρόπαιο στην έδρα της, μετά την Ουρουγουάη, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αγγλία και την Αργεντινή, ενώ πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης το 1998 αναδείχθηκε ο Νταβόρ Σούκερ της Κροατίας με έξι τέρματα, με τη χώρα του να παίρνει την τρίτη θέση.
Για την ιστορία, ο τελικός του «Σταντ ντε Φρανς» είχε το επόμενο διάστημα και τρίτο… ημίχρονο, αφού αμέσως μετά το φινάλε ξεκίνησαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την κακή αγωνιστική κατάσταση του στον τελικό που έμελλε να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Διαιτητής: Σαΐντ Μπεργκολά (Μαρόκο).
ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75′ Εντμούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45′ Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.
ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάν, Καρεμπέ (57′ Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Ντζορκαέφ (75′ Βιεϊρά), Γκιβάρς (66′ Ντουγκαρί).
ME MIA MATIA…
1827: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.
1952: Ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα Αθηνών, Λάκης Πετρόπουλος, υπογράφει στον Παναθηναϊκό.
1958: Ο Γιώργος Ρουμπάνης νικά στο Μόναχο κάνοντας πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο επί κοντώ με 4,60 μ., ρεκόρ που θα κρατήσει και ως πανελλήνιο μέχρι το 1964, όταν θα το καταρρίψει ο Χρήστος Παπανικολάου. Δύο χρόνια πριν, στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης, έχει κερδίσει χάλκινο μετάλλιο με 4,50 μ.
1976: Διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ (81-79) με τους Φαίδωνα Ματθαίου και Κώστα Μουρούζη στους πάγκους αντίστοιχα.
1991: Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό στο ποδόσφαιρο στους Μεσογειακούς Αγώνες νικώντας την Τουρκία με 3-1 στο ΟΑΚΑ.
1992: Ξεκινά το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων Μπάσκετ στο ΣΕΦ. Η Ιταλία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια κερδίζοντας την Ελλάδα στον τελικό με 65-63 στις 19 Ιουλίου.
2009: Ο 42χρονος παλιός πρωταθλητής και προπονητής του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Πολίτης πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.
2014: Η Ολλανδία κερδίζει τη Βραζιλία με 3-0 και ο 34χρονος Ζούλιο Σέζαρ γίνεται ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας που έχει δεχτεί τα περισσότερα τέρματα (17 σε 12 συμμετοχές) στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καταρρίπτοντας το αρνητικό ρεκόρ που κρατούσε ο Ταφαρέλ με 15 σε τρία Μουντιάλ (1990, 1994, 1998). Τα 17 συνολικά γκολ που δέχθηκε η Βραζιλία αποτελούν τη χειρότερη επίδοσή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο (11 γκολ το 1938).
2021: Ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς νικά τον Ματέο Μπερετίνι στον τελικό (3-1) και κατακτά το Γουίμπλεντον για έκτη φορά την τελευταία δεκαετία φτάνοντας τα 20 Grand Slam και πιάνοντας Ραφαέλ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ. Επίσης γίνεται ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία που κατακτά τρία συνεχόμενα Grand Slam στην ίδια σεζόν, μετά τον Ροντ Λέιβερ το μακρινό 1969.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ