Ένας αυθεντικός σταρ του σινεμά…
Στις 31 Μαΐου 1930 στο Σαν Φρανσίσκο γεννήθηκε ο σπουδαίος Κλιντ Ίστγουντ.
Ένας από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλιγουντ που το όνομά του αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία μιας ταινίας. Αναδείχθηκε ως αστέρι πρώτου μεγέθους όχι στην Αμερική, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στην Ιταλία, και επιστρέφοντας θριαμβευτικά στα πάτρια εδάφη εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Στη μακροχρόνια καριέρα του, που ξεκινά από το 1955, υποδύθηκε δύο εμβληματικούς χαρακτήρες της μεγάλης οθόνης, τον «Άνθρωπο δίχως όνομα» και τον «Επιθεωρητή Κάλαχαν», και σκηνοθέτησε σημαντικές ταινίες («Μπερντ», «Οι ασυγχώρητοι», «Σκοτεινό ποτάμι», «Million dollar baby»).
Σκηνοθετούσε ταινίες ήδη από τη δεκαετία του ‘70 που άφηναν καλές εντυπώσεις, αλλά η κινηματογραφική του καριέρα παραμένει ταυτισμένη με τους ρόλους των σκληροτράχηλων ηρώων που τον έκαναν διάσημο ως ηθοποιό.
Αυτό αλλάζει το 1992, όταν σε ηλικία 62 ετών σκηνοθετεί την ταινία «Οι ασυγχώρητοι». Η ταινία πήρε εξαιρετικές κριτικές, προτάθηκε για πολλά βραβεία και τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Ο Κλιντ Ίστγουντ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ ήταν και υποψήφιος για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Τα επόμενα χρόνια οι σκηνοθετικές του δουλειές γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση και τον καθιερώνουν ως έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες. Κέρδισε δεύτερη φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2004 για την ταινία «Million dollar baby» (που επίσης πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) καθώς και άλλες δύο υποψηφιότητες. Ο Ίστγουντ είναι επίσης και μουσικός και έχει συνθέσει τη μουσική για ορισμένες από τις ταινίες τις οποίες σκηνοθέτησε.
Mε μια ματιά...
1859: Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.
1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
1916: Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 151 βρετανικά πλοία συγκρούονται με 91 γερμανικά. Οι Άγγλοι χάνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά κερδίζουν σε στρατηγικό επίπεδο.
1945: Γεννήθηκε ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Γερμανός σκηνοθέτης.
1948: Γεννήθηκε η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Λευκορωσίδα συγγραφέας, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015.
1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ, με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120, είναι ο νικητής του Α’ Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.
1954: Γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους σέντερ φορ όλων των εποχών, ο Θωμάς Μαύρος, ο οποίος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ.
1961: Η Νότια Αφρική ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
1989: Γεννήθηκε ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Μάρκο Ρόις, παίκτης-σύμβολο της Μπορούσια Ντόρτμουντ.
1995: Αντιδράσεις και στον χώρο της Εκκλησίας προκαλεί η περιφορά της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας σε σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, τηλεοπτικούς σταθμούς, τράπεζες και νοσοκομεία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.
2023: Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Υπήρξε υπουργός και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μετείχε από την ίδρυσή του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ