O Tόνι των Σπερς και της Γαλλίας

Στις 17 Mαΐου 1982 γεννήθηκε ο παλαίμαχος πλέον μπασκετμπολίστας Τόνι Πάρκερ.

O Tόνι των Σπερς και της Γαλλίας

Η καταγωγή του είναι ιδιαίτερη. Γεννήθηκε στη βελγική πόλη Μπριζ, ο πατέρας του είναι Αμερικανός (μπασκετμπολίστας και εκείνος), ενώ η μητέρα του ονομάζεται Πάμελα Φάιρστοουν, μοντέλο από την Ολλανδία. Ο ίδιος, αφού ήρθε στον κόσμο, έζησε και μεγάλωσε επί γαλλικού εδάφους και παρά το γεγονός πως είχε να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων χωρών (ΗΠΑ, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία) σε εθνικό επίπεδο διάλεξε να αγωνίζεται με τη χώρα στην οποία έζησε και μεγάλωσε.

Πήγε στο ΝΒΑ το 2001 σε ηλικία μόλις 19 ετών, έχοντας επιλεγεί από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Με τον σύλλογο του Τέξας αγωνίστηκε 17 χρόνια (έως το 2018), κατακτώντας 4 πρωταθλήματα ΝΒΑ (2003, 2005, 2007, 2014). Ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης των τελικών του 2007 (πρωταγωνιστώντας στο 4-0 επί των Καβαλίερς του Λε Μπρον Τζέιμς) και συνέθεσε βασικό μέλος μίας σπουδαίας ομάδας που άφησε ιστορία, έχοντας δίπλα του τους Τιμ Ντάνκαν και Μανού Τζινόμπιλι, δουλεύοντας πάντα υπό τις οδηγίες του τεράστιου προπονητή Γκρεγκ Πόποβιτς. Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. H φανέλα του με το νούμερο 9 αποσύρθηκε από την ομάδα των Σπερς.

Είχε σπουδαίες διακρίσεις όμως και με την εθνική ομάδα της χώρας του και πλέον αποτελεί παίκτη-σύμβολο του γαλλικού μπάσκετ. Την οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2013, στο ασημένιο το 2011, αλλά και στα χάλκινα του 2005 και του 2015. Το 2013 ήταν ο MVP του Ευρωμπάσκετ, όντας και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Σταμάτησε να παίζει μπάσκετ το 2019, αγωνιζόμενος για μία σεζόν και με τους Σάρλοτ Χόρνετς. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στην Ευρώπη και έχει αναλάβει την προεδρία-ιδιοκτησία της ομάδας μπάσκετ της Βιλερμπάν, την οποία έχει επαναφέρει στην Ευρωλίγκα. Την έχει οδηγήσει σε τίτλους στη γαλλική λίγκα, ενώ κατάφερε να της χτίσει και ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο. Μιλώντας για το τέλος της καριέρας του ως αθλητής, είπε: «Για 17 χρόνια, σε κάθε σεζόν που ξεκινούσα με τους Σπερς, ένιωθα πως είχαμε πολύ καλές πιθανότητες να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ήταν, λοιπόν, περίεργο να βρεθώ σε ομάδα όπου το σκεπτικό ήταν “δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε τον τίτλο”. Μολονότι πέρασα τέλεια και όλοι μου φέρθηκαν υπέροχα, στο τέλος της ημέρας παίζω μπάσκετ για να κερδίσω κάτι. Αυτό έκανα με το Σαν Αντόνιο, αλλά και με την Εθνική Γαλλίας. Αν δεν παίζω για τον τίτλο, δεν έχω προορισμό».

Με μια ματιά...

1510: Πέθανε ο Σάντρο Μποτιτσέλι, Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.

1746: Γεννήθηκε ο Έντουαρντ Τζένερ, Άγγλος γιατρός, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά και άνοιξε τον δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας.

1790: Σε νέα ναυμαχία του Λάμπρου Κατσώνη με τους Οθωμανούς ανοιχτά της Άνδρου ο στόλος του καταστρέφεται. Η λαϊκή σοφία σκαρώνει το σκωπτικό δίστιχο «Αν σ’ αρέσει μπαρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο».

1792: Μία ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το Χρηματιστήριο της πόλης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο στη Γουόλ Στριτ.

1902: Ο Έλληνας αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, έναν αρχαίο μηχανικό αναλογικό υπολογιστή.

1918: Η μάχη του Σκρα-ντι-Λεγκέν λήγει νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό, ο οποίος απωθεί τις βουλγαρικές δυνάμεις και ανοίγει τον δρόμο στις συμμαχικές δυνάμεις για να καταλάβουν την κοιλάδα του Αξιού.

1931: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από τον Βόλο ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία», με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 5060 «Περί Τύπου». Προηγήθηκε οξεία επίθεση αντιπολιτευομένων εφημερίδων κατά του Βενιζέλου με χαρακτηρισμούς όπως «Κυβέρνησις κλεπτών».

1936: Γεννήθηκε ο Ντένις Χόπερ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. 1943: Γεννήθηκε η Βίκυ Μοσχολιού, σπουδαία Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια.
1960: Πέθανε ο Ιωάννης Γεωργιάδης, Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής και χρυσός ολυμπιονίκης της σπάθης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Θεωρείται ο θεμελιωτής της Ιατροδικαστικής στην Ελλάδα.

1964: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Στράτος Αποστολάκης, ο οποίος αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

1967: Πόλεμος των Έξι Ημερών: ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ ζητάει την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από την Αίγυπτο.

2017: Πέθανε ο Έλληνας εκδότης, πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής Αριστείδης Αλαφούζος.

2022: Πέθανε ο Έλληνας μουσικός και συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός διεθνώς ως Vangelis. Βραβεύτηκε με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982.