Ο Θρύλος πρωταθλητής Ευρώπης στην Πόλη (vid)

Σαν σήμερα στις 13 Μαΐου του 2012 ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο της EuroLeague με καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Θρύλος πρωταθλητής Ευρώπης στην Πόλη (vid)

Στις 13 Μαΐου 2012 ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωλίγκας για δεύτερη φορά στην Ιστορία του, όταν στον τελικό του φάιναλ φορ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 62-61, καλύπτοντας τους 19 πόντους της εις βάρος του διαφοράς στα 12 τελευταία λεπτά. To θαύμα των θαυμάτων που συγκλόνισε και άφησε άφωνο ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο, το έπος της Πόλης, στο οποίο υποκλίθηκαν φίλοι και εχθροί, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο και τη δυναμική εκείνης της υπέροχης ομάδας, η οποία μέσα στο παρκέ έκανε κατάθεση ψυχής, αγωνιζόμενοι όλοι για έναν και ένας για όλους.

Οι Πειραιώτες επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης ύστερα από 15 χρόνια, αξιοποιώντας κυρίως τους γηγενείς (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σλούκας, Μάντζαρης) παίκτες τους σε συνδυασμό με αξιόλογους ξένους (Χάινς, Άντιτς, Λο, Ντόρσεϊ), υπό τις οδηγίες του σπουδαίου προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς. ΜVP του φάιναλ φορ αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, σε μία καταπληκτική σεζόν για εκείνον. Στην αρχή της χρονιάς ήταν μία ομάδα μόνος του, αλλά στην πορεία παρέσυρε και τους συμπαίκτες του, δημιουργώντας όλοι μαζί ένα αξιοζήλευτο σύνολο.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 53-34 στο 28', αλλά ακολούθως έφεραν τα πάνω κάτω, στη συναρπαστικότερη ανατροπή όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα. Με ένα επιμέρους σκορ 8-28 στα τελευταία δώδεκα λεπτά του αγώνα, με μία επική αντεπίθεση διαρκείας, η οποία κορυφώθηκε με το ιστορικό νικητήριο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή, ύστερα από την ασίστ του Βασίλη Σπανούλη. Πρώτος σκόρερ του τελικού ήταν ο εξαιρετικός Κώστας Παπανικολάου με 19 πόντους, καταφέρνοντας να περιορίσει τον σπουδαίο Αντρέι Κιριλένκο.

Δείτε το συγκλονιστικό τελευταίο λεπτό της αναμέτρηση:

Με μια ματιά...

1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει τον δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).

1883: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανικολάου, Έλληνας γιατρός και ερευνητής, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπ.

1890: Ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1909: Δίδεται η εκκίνηση του 1ου Γύρου της Ιταλίας, που θα εξελιχθεί αργότερα σε μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις της επαγγελματικής ποδηλασίας.

1939: Γεννήθηκε ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, Αμερικανός ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα».

1950: Ο Ιταλός Τζουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo 158 κερδίζει τον πρώτο αγώνα του βρετανικού Γκραν Πρι στο Σίλβερστοουν, για το πρώτο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, με μέση ωριαία ταχύτητα 146,38 χλμ.

1950: Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδοποιός Στίβι Γουόντερ, ο οποίος είναι τυφλός σχεδόν από την ημέρα που γεννήθηκε.

1961: Γεννήθηκε ο Αμερικανός πρώην μπασκετμπολίστας και πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Ντιτρόιτ Πίστονς και τους Σικάγο Μπουλς, Ντένις Ρόντμαν.

1972: Σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία: έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο έξω από μία κατάμεστη παμπ στο Μπέλφαστ πυροδοτεί μία διήμερη μάχη μεταξύ του ΙΡΑ, της Εθελοντικής Δύναμης του Όλστερ και του βρετανικού στρατού. Επτά άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω από 66 τραυματίζονται.

1974: Γεννήθηκε ο Έλληνας τραγουδοποιός Κωστής Μαραβέγιας.

1981: Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

1982: Πέθανε η Δέσποινα Αχλαδιώτη, που έμεινε στην Ιστορία ως η Κυρά της Ρω, καθώς επί 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924.

1983: Γεννήθηκε ο Ιβοριανός πρώην ποδοσφαιριστής Γιάγια Τουρέ, ο οποίος αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και έκανε στην πορεία τεράστια καριέρα σε Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι.