Όταν οι Ελληνίδες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου…
Σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1930, οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου.
Στις 5 Φεβρουαρίου του 1930 και μετά από πολλά χρόνια συνεχών αγώνων εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνίδες είχαν πλέον το δικαίωμα να ψηφίσουν, αρχικά στις βουλευτικές και κοινοτικές εκλογές. Το δικαίωμα της ψήφου το είχαν όσες γυναίκες ήταν άνω των 30 ετών και είχαν τελειώσει τουλάχιστον το Δημοτικό. Πρώτη φορά που ψήφισαν οι Ελληνίδες ήταν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας είχαν γραφτεί μόλις 2.655 γυναίκες, από τις οποίες ψήφισαν μόνο οι 439.
Στις 28 Μαΐου του 1952 έγινε η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ελληνίδων γυναικών και μπορούσαν πλέον να ψηφίσουν και στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο δεν συμμετείχαν στις εκλογές του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι, αλλά ψήφισαν πρώτη φορά στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που είχαν γίνει δύο μήνες αργότερα. Τότε, τον Ιανουάριο του 1953, εξελέγη και η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα. Επίσης, υποψήφια για το βουλευτικό αξίωμα ήταν και η Βιργινία Ζάννα.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Το 1956 έγιναν οι επόμενες εκλογές, μέσω των οποίων προέκυψε η πρώτη γυναίκα υπουργός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο λόγος για τη Λίνα Τσαλδάρη, η οποία ανέλαβε το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επί κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την ίδια χρονιά η Μαρία Δεσύλλα έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη χώρα. Συγκεκριμένα, είχε ψηφιστεί στην Κέρκυρα. Η μεγαλύτερη νίκη του γυναικείου κινήματος ήταν όταν στο Σύνταγμα του 1975 κατοχυρώθηκε η αρχή της ισότητας των δύο φύλων.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1576: Γαλλικοί θρησκευτικοί πόλεμοι: ο Ερρίκος της Ναβάρρας αποκηρύσσει τον καθολικισμό στο Τουρ και επανασυνδέεται με τις προτεσταντικές δυνάμεις.
1597: 26 Ιάπωνες χριστιανοί σκοτώνονται από τη νέα κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς εκλαμβάνονται ως απειλή για την κοινωνία.
1782: Οι Ισπανοί νικούν τις βρετανικές δυνάμεις και καταλαμβάνουν τη Μινόρκα.
1783: Αρχίζει μία σειρά ισχυρών σεισμών στην Καλαβρία.
1810: Ιβηρικός πόλεμος: αρχίζει η πολιορκία του Κάντιθ.
1818: Ο Ζαν Μπατίστ Ζιλ Μπερναντότ γίνεται βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας.