Η υπογραφή για την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»
Στις 18 Δεκεμβρίου του 1940, ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει ένα μυστικό διάταγμα.
Στις 18 Δεκεμβρίου του 1940, ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει ένα μυστικό διάταγμα, με το οποίο αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, που θα μείνει στην ιστορία με τον κωδικό «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Μπαρμπαρόσα (κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α', ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα.
Ο Χίτλερ και οι επιτελείς του πίστευαν ότι θα κάνουν περίπατο στη Ρωσία και μέχρι την έλευση του χειμώνα θα επιτύγχαναν την κατάληψη της Μόσχας και την πτώση του μισητού κομμουνιστικού καθεστώτος. «Δεν έχουμε παρά να χτυπήσουμε την πόρτα και όλο το σάπιο οικοδόμημα θα καταρρεύσει», είχε πει ο Χίτλερ σε συνεργάτες του. Ο Φύρερ υπολόγιζε στην καλολαδωμένη μηχανή του γερμανικού στρατού, που εκείνη την εποχή δεν είχε αντίπαλο και στην τεχνολογική του υπεροχή. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωτερότητάς του από τη σαρωτική του προέλαση και την κατάληψη της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Αφού μελέτησαν την αποτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκστρατεία κατά της Ρωσίας θα εκδηλωνόταν από τρία σημεία, με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη της Μόσχας. Ο Χίτλερ κινητοποίησε μια πολεμική μηχανή, που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα. Ο Στάλιν, παρά τις εισηγήσεις των επιτελών του, πίστευε μέχρι το τέλος ότι οι Γερμανοί θα τιμήσουν την υπογραφή τους και δεν θα επιτεθούν.
Η Επιχείρηση ξεκίνησε σχεδόν έξι μήνες μετά την υπογραφή του μυστικού διατάγματος. Συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου του 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα. Ήταν πρελούδιο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ανατολικό Μέτωπο. Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στοίχισε στους Γερμανούς 174.000 νεκρούς, 36.000 αγνοουμένους και 604.000 τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των Σοβιετικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1803: Εξήντα (κατ’ άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στον γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
1944: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».
1956: Απονέμεται για πρώτη φορά η «Χρυσή Μπάλα», το βραβείο του γαλλικού περιοδικού «France Football». Ο Στάνλεϊ Μάθιους επιλέγεται από ένα πάνελ 49 Ευρωπαίων δημοσιογράφων ποδοσφαίρου ως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς
1969: Ένας Έλληνας, ο 44χρονος Δημήτριος Λάκας, διορίζεται πρόεδρος του Παναμά από τον δικτάτορα συνταγματάρχη Ομάρ Τορίγιος Χερέρα. Ο Δημήτριος Λάκας είναι παιδί μεταναστών και διετέλεσε επικεφαλής του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
1971: Πραγματοποιείται ιστορική Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό, η οποία συγκλήθηκε από τον πρόεδρο Νίκο Γουλανδρή, κατά τη διάρκεια της οποίας εγγράφονται 481 νέα μέλη. Ανάμεσά τους οι Σωκράτης Κόκκαλης και Μιλτιάδης Μαρινάκης.
1974: Ο ανώτατος δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.
1991: Ομάδα επιχειρηματιών υπό τον καθηγητή Μιχάλη Σάλλα εξαγοράζει το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, που ανήκει στον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.
2000: Σπάνια επίδειξη «ευ αγωνίζεσθαι» από τον ιταλό επιθετικό της Γουέστ Χαμ, Πάολο Ντι Κάνιο, στον αγώνα εναντίον της Έβερτον (1-1). Αντί να προωθήσει την μπάλα στα δίχτυα, σταματάει τον αγώνα για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον πεσμένο αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο ίδιος παίκτης είχε εξοργίσει τη φίλαθλη κοινή γνώμη της Βρετανίας, όταν διαμαρτυρόμενος έσπρωξε βάναυσα τον διαιτητή Άλκοκ, ενέργεια που του στοίχισε ποινή 11 αγωνιστικών.
2008: Ο Ολυμπιακός συντρίβει 4-0 τη Χέρτα και προκρίνεται θριαμβευτικά στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.
2021: Η ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού νικά 14-11 τη ρωσική Κίνεφ Κίρισι και κατακτά το Σούπερ Καπ Ευρώπης, για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Αυτός είναι ο πέμπτος ευρωπαϊκός τίτλος για την ομάδα του Χάρη Παυλίδη, η οποία έχει πλέον δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης, δύο τρόπαια Ευρωλίγκας και ένα ΛΕΝ Τρόφι.
2022: Η Αργεντινή κερδίζει τη Γαλλία 4-2 στα πέναλτι (3-3 παρ.) στον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια κόσμου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ