Η πρώτη «Ματωμένη Κυριακή»
Στις 13 Νοεμβρίου του 1887 λαμβάνει χώρα διαδήλωση αριστερών στο Λονδίνο κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία και πνίγεται στο αίμα από την αστυνομία.
Τρεις νεκροί και 400 τραυματίες ο απολογισμός. Θα μείνει στην Ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή», η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις της βρετανικής Ιστορίας.
Οι σοσιαλιστές και οι αναρχικοί διοργάνωσαν τη μεγάλη αυτή διαδήλωση στο Λονδίνο για να καταγγείλουν τη βρετανική πολιτική στο Ιρλανδικό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Τόρυδων (Συντηρητικών).
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Οι 10.000 διαδηλωτές έφτασαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ με πορείες από διάφορα σημεία του εργατικού ανατολικού Λονδίνου. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η μορφή του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα και ακτιβιστή Τζορτζ Μπέρναρ Σο.
Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με 2.000 αστυνομικούς και 400 στρατιώτες, που ήταν αποφασισμένοι να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν την πλατεία. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 200 χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Οι επικεφαλής συνδικαλιστές της πορείας συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για έξι εβδομάδες.
Η «Ματωμένη Κυριακή» του 1887 αφύπνισε τις διάσπαρτες αριστερές δυνάμεις της Μεγάλη Βρετανίας, οι οποίες απέσυραν την υποστήριξή τους στο Κόμμα των Ουίγων (Φιλελευθέρων) και προχώρησαν στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος στις 27 Φεβρουαρίου 1900.
Ακολούθησαν ακόμη τρεις «Ματωμένες Κυριακές», στις 31 Αυγούστου του 1913, στις 21 Νοεμβρίου του 1920 και στις 30 Ιανουαρίου του 1972.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1824: Μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης, ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία μεταξύ «κυβερνητικών» (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και «αντικυβερνητικών» (Κολοκοτρωναίοι). Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, φονεύεται ο γιος του «γέρου του Μοριά», Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.
1864: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευομένη Δημοκρατία.
1918: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: συμμαχικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal τορπιλίζεται από ένα γερμανικό υποβρύχιο U-81 και βυθίζεται την επόμενη μέρα.
1941: Εκτελούνται από τους ναζί στη Θεσσαλονίκη οι αντιστασιακοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Διορινός και Ηλίας Καπέσης, αποτελώντας τους πρώτους εκτελεσμένους φοιτητές στη διάρκεια της Κατοχής.
1970: Ο πτέραρχος Χαφέζ ελ Άσαντ καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στη Συρία.
1973: Ο υπουργός Παιδείας Παναγιώτης Σιφναίος επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των φοιτητών, ώστε να σταματήσουν τη δράση τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Ο υπουργός της δοτής κυβέρνησης Μαρκεζίνη τούς απειλεί με χρήση βίας σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.
2000: Αναστέλλεται η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βρυξελλών, με σκοπό την κοινή άμυνα των μη κομμουνιστικών ευρωπαϊκών κρατών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ