Όταν Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας «κέρδισαν» τον πόλεμο

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας μοιράζονται το ίδιο πάθος για το κόκκινο και το λευκό. Δύο σύλλογοι, ο καθένας με τη δική του μεγάλη Ιστορία και μπροστάρηδες σε κοινωνικές δράσεις.

Όταν Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας «κέρδισαν» τον πόλεμο

Στις 12 Νοέμβρη του 1994 ο Ολυμπιακός ήταν ο αντίπαλος του Ερυθρού Αστέρα στο πρώτο διεθνές παιχνίδι (έστω και φιλικό) μετά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων της εποχής. Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Βελιγράδι ουσιαστικά εν καιρώ πολέμου και σε μία περίοδο όπου η πρώην πια ενωμένη Γιουγκοσλαβία προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της.

«Τα σπορ ενώνουν τους ανθρώπους. Ειρήνη στα Βαλκάνια» ήταν το πανό που κρατούσαν οι παίκτες των δύο ομάδων πριν από τη σέντρα στέλνοντας το μήνυμα προς όλο τον κόσμο. Ήταν τέτοια η απήχηση εκείνου του φιλικού, το οποίο διεξήχθη μάλιστα παρουσία περίπου 40.000 θεατών, που χαρακτηρίστηκε ως το άνοιγμα της ευρωπαϊκής πόρτας για τους Σέρβους. Και αυτό αποδείχθηκε καθώς μερικούς μήνες μετά ο Ερυθρός Αστέρας έδινε ξανά επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Πέρα από το σπουδαίο μήνυμα ειρήνης, ο Ολυμπιακός βοήθησε και ουσιαστικά τον σερβικό λαό. Η τότε διοίκηση επισκέφθηκε τραυματίες πολέμου, μοίρασε συμβολικά δώρα και τις επόμενες μέρες εστάλη ιατροφαρμακευτική βοήθεια από την Αθήνα στο Βελιγράδι.

Για την ιστορία και μόνο, ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε 4-1. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 11′ με τον Τσαλουχίδη, για να ακολουθήσουν γκολ από τους Πέροβιτς (24′, 65′), Πέτκοβιτς (28′) και τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς (50′). Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με τους Τοχούρογλου, Χαντζίδη (75′ Τρούπκο), Μπαλμπόα (67′ Παχατουρίδη), Καραταΐδη, Καλαντζή, Τσαλουχίδη, Αμανατίδη, Αλεξανδρή, Μαρινάκη (75′ Καραπιάλη), Εστάι (46′ Γκώνια), Ίβιτς.


ME MIA MATIA...

333 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό (Η Μάχη της Ισσού).
1933: Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος του Λοχ Νες.
1940: Μετά την αποτυχία της ιταλικής επιθέσεως στο Αλβανικό Μέτωπο, ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει διαταγή προς το Γενικό Επιτελείο του να εκπονήσει σχέδιο και να προπαρασκευάσει επίθεση κατά της Ελλάδας.
1942: Ο πρώτος νεκρός πυροσβέστης στην Ελλάδα. Ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, σκοτώνεται κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη. Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.
1986: Ο Νίκος Αναστόπουλος σημειώνει με ατομική προσπάθεια το ένα από τα δύο γκολ της Εθνικής στον αγώνα Ελλάδα - Ουγγαρία (2-1) στο ΟΑΚΑ. Το γκολ αυτό θα παίξει για πολύ καιρό στο σήμα της εκπομπής «Αθλητική Κυριακή».
1989: Πεθαίνει η επαναστάτρια Ντολόρες Ιμπάρουρι σε ηλικία 94 ετών. Η θρυλική αυτή μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος προκαλούσε τη συμπάθεια και των αντιπάλων της. Ακόμη και οι σκληροί Φρανκιστές στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους παραδέχονταν ότι ήταν μια «Μεγάλη Ισπανίδα».
1990: Ο Άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς-Λι (TBL για τους φίλους του) εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.
1996: Ένα Boeing 747 της Saudia και ένα εμπορευματικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 συγκρούονται στον αέρα στην Ινδία, σκοτώνοντας 349 άτομα. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα εναέρια σύγκρουση μέχρι σήμερα.
1998: Συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο» της Ρώμης ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα από τη Μόσχα με πτήση των ρωσικών αερογραμμών. Η αστυνομία δεν ανακοινώνει πού κρατείται ο συλληφθείς Κούρδος ηγέτης, ενώ η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει επισήμως την έκδοσή του από τις ιταλικές αρχές, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του σημείο καμπής στην καταστολή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.
1999: Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει το Ντούζτζε στη βορειοδυτική Τουρκία. Τουλάχιστον 845 άνθρωποι σκοτώνονται και 4.948 τραυματίζονται.
2001: Αεροσκάφος Airbus A300, που εκτελεί την πτήση 587 της American Airlines προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, συντρίβεται στη Νέα Υόρκη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Τζον Κένεντι», σκοτώνοντας τους 260 επιβαίνοντες και άλλους πέντε στο έδαφος.