Η γυναίκα-σύμβολο της Αντίστασης

Η Λέλα Καραγιάννη ήταν Ελληνίδα αντιστασιακός και δημιουργός της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα».

Η γυναίκα-σύμβολο της Αντίστασης

Όταν αναφερόμαστε στις σπουδαίες γυναίκες που επέδρασσαν στην ελληνική Ιστορία, δεν θα πρέπει να λησμονούμε τη γυναίκα-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη.

Η Λέλα Καραγιάννη ήταν Ελληνίδα αντιστασιακός και δημιουργός της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», από το όνομα της ηρωίδας προγιαγιάς της. Μετέτρεψε το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης, την οποία και χρηματοδότησε η ίδια. Επιδόθηκε σε φυγαδεύσεις, κυρίως Βρετανών συμμάχων στο Κάιρο, κατασκοπία, ακόμα και σαμποτάζ σε γερμανικές αποθήκες. Στις μυστικές δράσεις συμμετείχαν και τα παιδιά, αλλά και ορισμένοι Γερμανοί αντιναζί και Ιταλοί αντιφασίστες που μύησε στον αγώνα κατά του Άξονα.

Η Καραγιάννη δημιούργησε και δίκτυο κατασκοπίας το οποίο, μεταξύ άλλων, συγκέντρωσε πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών πλοίων, υπέκλεψε σχεδιαγράμματα αεροδρομίων και διοχέτευσε πληροφορίες για Έλληνες συνεργάτες των αρχών κατοχής. Η Καραγιάννη συνελήφθη δύο φορές. Στο τέλος προδόθηκε και οδηγήθηκε για ανάκριση στη Μέρλιν όπου και βασανίστηκε φρικτά. Όχι μόνο δεν ομολόγησε αλλά η Καραγιάννη χτύπησε τον αιμοχαρή ανακριτή της, Φριτς Μπέκερ. Κατόπιν φυλακίστηκε από την Ειδική Ασφάλεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, όπου και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, λίγο πριν από την Απελευθέρωση της Ελλάδας. Εκτελέστηκε στο παρακείμενο άλσος Χαϊδαρίου, μαζί με άλλους 59 αγωνιστές της Αντίστασης. Η εκτέλεσή της πιθανόν να ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής των Ες Ες, των Βάλτερ Σιμάνα και Βάλτερ Μπλούμε, η οποία παρέκαμψε την πιο μετριοπαθή πολιτική των Γερμανών στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Μετά θάνατον τής απονεμήθηκε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας από την Ακαδημία Αθηνών και το 2011 ο τιμητικός τίτλος του Δικαίου των Εθνών από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων, ενώ το 2020 της απονεμήθηκε ο βαθμός του Ταξιάρχου επί τιμή.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1479: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τη Ζάκυνθο, καταλύοντας την Παλατινή Κομητεία της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

1888: Στο Λονδίνο ανακαλύπτεται το σώμα της Άνι Τσάπμαν, του δεύτερου θύματος του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

1888: Διεξάγονται οι πρώτοι έξι αγώνες της αγγλικής Φούτμπολ Λιγκ.

1900: Ισχυρός τροπικός κυκλώνας χτυπά το Τέξας, σκοτώνοντας περίπου 8.000 άτομα.

1905: Σεισμός μεγέθους 7,1 Ρίχτερ κλονίζει την Καλαβρία, σκοτώνοντας 557 άτομα.

1922: Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες μπαίνουν στη Σμύρνη. Πέντε μέρες αργότερα ακολουθούν οι καταστροφές και οι σφαγές.

1941: Οι γερμανικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία του Λένινγκραντ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Σοβιετικής Ένωσης.

1943: Ο Αμερικανός στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ανακοινώνει δημοσίως την ανακωχή των Συμμάχων με την Ιταλία.

1945: Αμερικανικά στρατεύματα φτάνουν στην Κορέα για να διαχωρίσουν το νότιο τμήμα της χώρας ως απάντηση στην κατοχή του βόρειου τμήματος της χερσονήσου από τα σοβιετικά στρατεύματα έναν μήνα νωρίτερα.

1946: Σε δημοψήφισμα στη Βουλγαρία το 92,72% ψηφίζει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας.

1951: Στο Σαν Φρανσίσκο 48 χώρες υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία.

1974: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ δίνει χάρη στον Ρίτσαρντ Νίξον για όλα τα αδικήματα (που αφορούν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ) που τέλεσε εν υπηρεσία.

1974: Συντριβή αεροσκάφους Boeing 707 της TWA στο Ιόνιο Πέλαγος, με απολογισμό 88 νεκρούς.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Δέσποινα, Μαρία, Μάριος, Παναγιώτα, Παναγιώτης, Τσαμπίκος, Καλαμιώτισσα.