Όταν ο «Πυθαγόρας με τα ποδοσφαιρικά παπούτσια» μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα
Η 13η Αυγούστου είναι μια ημερομηνία «ορόσημο» στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, καθώς πριν από 49 χρόνια, το 1973, ο Γιόχαν Κρόιφ υπέγραψε στους Καταλανούς.
Το «σίριαλ» της μεταγραφής του διήρκησε χρόνια, εντούτοις οι «μπλαουγκράνα» έκαμψαν την αντίσταση του Άγιαξ και έκαναν τον Ολλανδό τον πιο ακριβοπληρωμένο -τότε- παίκτη στην ιστορία.
Οι δύο σύλλογοι δεν είχαν καλές σχέσεις, ενώ είχε μεσολαβήσει και η πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης και τελικά ο Κρόιφ έπαιξε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα τον Οκτώβριο, παρότι η συμφωνία επήλθε στα τέλη Αυγούστου.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Όλα ξεκίνησαν όταν το 1971, η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φέγενορντ, είχε συμφωνήσει με τον Κρόιφ για συμβόλαιο πέντε ετών με ετήσιες απολαβές 125 χιλιάδες γκίλντερς, ενώ ο Άγιαξ θα καρπωνόταν 1.200.000 γκίλντερς, ήτοι 350 χιλιάδες ευρώ. Τότε ενεπλάκη η Μπαρτσελόνα, η οποία προθυμοποιήθηκε να αγοράσει τον Κρόιφ από τον Άγιαξ και να τον παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού στη Φέγενορντ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, όπως δεν κατέστη δυνατή και η μετακίνησή του στη Βαρκελώνη.
Στις αρχές του 1973 ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Σαντιάγκο Μπερναμπέου, ταξίδεψε πολλές φορές στον Βορρά για να παρακολουθήσει από κοντά τον «Πυθαγόρα με τα ποδοσφαιρικά παπούτσια». Ρεάλ και Άγιαξ «έδωσαν τα χέρια», όμως, όταν ο Κρόιφ έμαθε πως οι δύο σύλλογοι είχαν προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις ερήμην του, εκνευρίστηκε και επιχείρησε να ανοίξει εκ νέου τον δίαυλο επικοινωνίας με την Μπαρτσελόνα, η οποία είχε στραφεί στον Γκερντ Μίλερ, με τη γυναίκα του να χαλά τη μεταγραφή.
Εν τέλει, στις 13 Αυγούστου 1973 ο Κρόιφ, ο δικηγόρος του, Μίχελς, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Καραμπέν, και ο Φαν Πράαχ, πρόεδρος του Άγιαξ, συναντήθηκαν στο «Άλφα Χοτέλ» του Άμστερνταμ, όπου έπειτα από τετράωρες διαπραγματεύσεις βγήκε «λευκός καπνός».
Ο Κρόιφ έγινε παίκτης της Μπαρτσελόνα για 6.000.000 γκίλντερς, παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή, και στις 28 Οκτωβρίου ο «ιπτάμενος Ολλανδός» έβαλε τα «μπλαουγκράνα» για πρώτη φορά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Με μια ματιά…
1863 – Πεθαίνει ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος. Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου», εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων (Γεν. 26/4/1798).
1876 - Ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, με την ολοκληρωμένη παρουσίαση της τετραλογίας του Ρίχαρντ Βάγκνερ «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν».
1922 - Έπειτα από προπαρασκευή πυροβολικού, τα τουρκικά στρατεύματα εξαπολύουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση στο μέτωπο της Μ. Ασίας εναντίον των ελληνικών θέσεων. Η τουρκική επίθεση επικεντρώνεται στον νότιο τομέα του μετώπου, δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ. Η τουρκική αυτή ενέργεια θα οδηγήσει ύστερα από λίγες μέρες σε γενική υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων.
1926 - Γεννιέται ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της Κούβας από το 1959 έως το 2008 (Θάν. 25/11/2016).
1961 - Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου. Το «τοίχος του αίσχους», όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989, οπότε θα γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.
1968 - Ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.
1971 - Ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αγγλικό έδαφος.
2004 - Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Δημήτρη Παπαϊωάννου.