Ο Έλγιν κλέβει την πρώτη μετόπη

Ο αρχικός σκοπός του ήταν να λάβει εκμαγεία από διάφορα μνημεία για να διακοσμήσει την έπαυλή του στη Σκωτία.

Ο Έλγιν κλέβει την πρώτη μετόπη

Ο Σκωτσέζος στρατιωτικός, διπλωμάτης και συλλέκτης έργων τέχνης λόρδος Έλγιν, τέτοια μέρα το 1801, ξεκίνησε τη βίαιη αρπαγή των ελληνικών γλυπτών, που μέχρι σήμερα απασχολεί τη χώρα και έχει μεγάλο μέρος υποστηρικτών από ολόκληρο τον κόσμο. Τον Μάιο του 1800 ο Έλγιν έστειλε στην Αθήνα τον γραμματέα της πρεσβείας Γουίλιαμ Χάμιλτον μαζί με έξι καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ιταλία για την καταγραφή των αρχαίων μνημείων της Αττικής και ιδιαίτερα του Παρθενώνα. Ο αρχικός σκοπός του ήταν να λάβει εκμαγεία από διάφορα μνημεία για να διακοσμήσει την έπαυλή του στη Σκωτία.

Όταν τα διεθνή πολιτικά γεγονότα οδήγησαν την Τουρκία σε συμμαχία με τη Μεγάλη Βρετανία εναντίον της Γαλλίας, ο Έλγιν άδραξε την ευκαιρία για να ωφεληθεί προσωπικά και να αποκτήσει μία τεράστια συλλογή από αρχαιότητες. Το 1801 κατόρθωσε να αποσπάσει επιστολή από τον καϊμακάμη Σεγούτ Αβδουλάχ, που εκείνη την περίοδο αντικαθιστούσε τον μεγάλο βεζίρη στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία προέτρεπε τις οθωμανικές αρχές στην Αθήνα να επιτρέψουν στους ανθρώπους του να ενεργήσουν ανασκαφές γύρω από την Ακρόπολη, υπό τον όρο να μην προξενήσει ζημιές στα μνημεία. Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το ήμισυ) από τον σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και έναν σπόνδυλο από κίονα. Οι αφαιρούμενες αρχαιότητες συσκευάζονταν σε κιβώτια και μεταφέρονταν διά θαλάσσης στην Αγγλία.

Στις 31 Ιουλίου του 1801 αποσπά από τον Παρθενώνα την πρώτη μετόπη. Το 1802 φορτώθηκαν τα πρώτα 12 κιβώτια στο ιδιόκτητο ιστιοφόρο του Έλγιν «Μέντωρ». Το πλοίο, όμως, βυθίστηκε στον Αβλέμονα των Κυθήρων και χρειάστηκαν δύο χρόνια για την ανέλκυσή τους. Το 1803 επιστρέφοντας στην Αγγλία κρατήθηκε αιχμάλωτος στη Γαλλία, όταν παραβιάστηκε η συνθήκη της Αμιένης, και μόλις το 1806 επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ήδη είχε γίνει αντικείμενο κριτικής από διακεκριμένους συμπατριώτες του για τη μεταφορά των ελληνικών γλυπτών στην Αγγλία. Τον κατηγόρησαν ως κοινό κλέφτη και βάνδαλο που με αθέμιτα μέσα (δωροδοκίες κ.λπ.) λήστεψε σεβαστά μνημεία του πολιτισμού για ίδιον όφελος.

Με μια ματιά…

1790: Εκδίδεται το πρώτο αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο δίδεται στον εφευρέτη Σάμιουελ Χόπκινς για μία διαδικασία παραγωγής ποτάσας.

1919: Η γερμανική εθνοσυνέλευση υιοθετεί το σύνταγμα της Βαϊμάρης, που θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Αυγούστου.

1932: Το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα κερδίζει το 37,3% των ψήφων στις γερμανικές εκλογές.

1938: Η Βουλγαρία υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ελλάδα και άλλες χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

1964: Ο τεχνητός δορυφόρος Ranger 7 στέλνει στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες της Σελήνης χίλιες φορές καθαρότερες από ληφθείσες προηγουμένως από οποιοδήποτε γήινο τηλεσκόπιο.

1971: Πρόγραμμα «Απόλλων»: Είναι η πρώτη αποστολή που θα οδηγήσει σεληνάκατο.

1991: Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν τη συνθήκη START I (συνθήκη μείωσης των στρατηγικών όπλων), η πρώτη για τη μείωση (με έλεγχο) των οπλικών αποθεμάτων (ιδιαίτερα των πυρηνικών όπλων) των δύο χωρών.

1992: Η Γεωργία γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

1999: Η διαστημομηχανή «Lunar Prospector» της NASA συντρίβεται σκόπιμα στη Σελήνη, τερματίζοντας έτσι την αποστολή της για ανίχνευση κατεψυγμένου νερού στην επιφάνειά της.

2006: Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρεί την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ.

2007: Η παρουσία του βρετανικού στρατού στη Βόρεια Ιρλανδία, που υπήρξε και η μακροβιότερη επιχείρηση στην Ιστορία του, τερματίζεται.

2012: Ο Μάικλ Φελπς σπάει το ρεκόρ της Λαρίσα Λατίνινα από το 1964 για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.