Όταν η Μόνικα Σέλες μαχαιρώθηκε από θαυμαστή της Γκραφ
Σαν σήμερα το 1993 η Μόνικα Σέλες τραυματίζεται με μαχαίρι στην πλάτη στο Αμβούργο από θαυμαστή της Στέφι Γκραφ.
Ήταν η μαχαιριά που άλλαξε το τένις... Ο τραυματισμός κρατάει τη Σέλες αρκετό διάστημα εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό της από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Στις 30 Απριλίου του 1993 η τενίστρια Σέλες αγωνιζόταν εναντίον της Μαγκνταλένα Μαλίβα για μία θέση στον προημιτελικό του τουρνουά τένις στο Αμβούργο. Η αθλήτρια καθόταν με τον προπονητή της και ετοιμαζόταν για το τελευταίο σετ του αγώνα, που θα εξασφάλιζε την πρόκρισή της.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Γκίντερ Πάρχε κατεβαίνει από την κερκίδα και πίσω από το διαχωριστικό με το κορτ βγάζει ένα μαχαίρι και το καρφώνει στην πλάτη της Σέλες, η οποία θυμάται μόνο τον έντονο πόνο και το αίμα που έβαψε κόκκινη την μπλούζα της.
Πριν ο 38χρονος, φανατικός θαυμαστής της Στέφι Γκραφ τη μαχαιρώσει για δεύτερη φορά το πλήθος τον αφοπλίζει. Ζούσε μόνος του και είχε πρόσφατα απολυθεί από τη δουλειά του σε εργοστάσιο χαρτικών. Μοναδική του ασχολία ήταν να παρακολουθεί αγώνες τένις, κυρίως γυναικών. Εντυπωσιάστηκε από τη συμπατριώτισσά του, Στέφι Γκραφ, και ο θαυμασμός του γρήγορα εξελίχθηκε σε εμμονή.
Μετά τη σύλληψή του βρέθηκαν πάνω του 1.000 γερμανικά μάρκα κι ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Ρώμη, όπου μία εβδομάδα αργότερα θα ταξίδευε η Σέλες για να αγωνιστεί σε τουρνουά. Ο Πάρχε δήλωσε στην τοπική αστυνομία ότι σχεδίαζε καιρό τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά δεν σκόπευε να τη σκοτώσει, παρά μόνο να την τραυματίσει, προκειμένου να μην αγωνιστεί για λίγες εβδομάδες και να δοθεί η δυνατότητα στην Γκραφ να ανέβει ξανά στο Νο 1 του κόσμου.
Στη δίκη ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε πως ο Πάρχε δεν είχε τα λογικά του και πως ζούσε σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου το ασίγαστο πάθος του για την Γκραφ τον οδηγούσε στην παράνοια. Οι ειδικοί που εξέτασαν τον Πάρχε επιβεβαίωσαν πως έπασχε από διαταραχή προσωπικότητας και ο δικαστής έκρινε πως επρόκειτο για απόπειρα επίθεσης, καταδικάζοντάς τον σε διετή φυλάκιση με αναστολή. Τελικά, ο Πάρχε δεν μπήκε ούτε μία ημέρα στη φυλακή, ενώ η Σέλες δεν ξαναπάτησε το πόδι της στη Γερμανία.
ME MIA MATIA...
1789: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1925: Ο Ολυμπιακός, ενάμιση μήνα μετά την ίδρυσή του, δίνει τον πρώτο του αγώνα στο Ποδηλατοδρόμιο κερδίζοντας την ομάδα του γαλλικού πλοίου «Ζαν ντ'Αρκ» με σκορ 5-0
1939: Το NBC εγκαινιάζει την τακτικά προγραμματισμένη τηλεοπτική υπηρεσία του στη Νέα Υόρκη, μεταδίδοντας την τελετουργική ομιλία του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ κατά τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Έκθεσης της Νέας Υόρκης.
1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ και Εύα Μπράουν αυτοκτονούν με χάπια υδροκυανίου κι ενώ οι Σοβιετικοί απείχαν γύρω στα 500 μέτρα από την Καγκελαρία. Αμέσως μετά τα δύο πτώματα αποτεφρώθηκαν.
1947: Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου μία ομάδα της ΟΠΛΑ (οργάνωσης του ΚΚΕ) επιτίθεται με χειροβομβίδες κατά λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη. Από την επίθεση σκοτώνονται 5 και τραυματίζονται 8 αεροπόροι.
1975: Οι Βιετκόνγκ καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη χερσόνησο της Ινδοκίνας, ύστερα από εμπλοκή 20 ετών, έχοντας υποστεί δεινή ήττα, ενώ Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ ενοποιούνται υπό κομμουνιστική διοίκηση.
1995: Ο 28χρονος Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Μουκάντι Τσιμάγκα αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο στον αγώνα εναντίον του Πανελευσινιακού από πνευμονικό οίδημα και απουσία ασθενοφόρου.
2005: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Πάνος Γεραμάνης, που είχε ξεκινήσει ως αθλητικογράφος στο «ΦΩΣ» το 1962, στο οποίο είχε δημοσιεύσει συνέντευξη του Στέλιου Καζαντζίδη.
2005: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο σκηνοθέτης των φιλμ «Κόκκινα Φανάρια», «Κορίτσια στον Ήλιο» κ.λπ. Το 1956 γύρισε το πρώτο του φιλμ με τίτλο «Οι άσοι του γηπέδου» με πρωταγωνιστές τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Ανδρέα Μουράτη, Κώστα Λινοξυλάκη, Στάθη Μανταλόζη, Λάκη Πετρόπουλο και Κώστα Πούλη. Το σενάριο της ταινίας ήταν του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η μουσική του Αργύρη Κουνάδη.
2017: Η βολεϊμπολίστρια Άννα Ξερικού πεθαίνει στο Μπελέμ της Βραζιλίας σε ηλικία 45 ετών, μετά την επιπλοκή που παρουσίασε η υγεία της από εγχείρηση στο στομάχι για την τοποθέτηση του λεγόμενου «γαστρικού μανικιού». Υπήρξε από τις κορυφαίες πασαδόρους που ανέδειξε το ελληνικό βόλεϊ. Η καριέρα της περιλάμβανε ομάδες όπως οι Ολυμπιακός, ΖΑΟΝ, Μίλων, Δραπετσώνα και Άγιος Σώστης, ενώ το 2011 βοήθησε τον Πανναξιακό να προαχθεί στην Α2 Γυναικών. Ακόμη, ήταν διεθνής και πρωταθλήτρια στο μπιτς βόλεϊ.