Τα μακάβρια «εγκαίνια» του Νταχάου
Στις 22 Μαρτίου του 1933 ανοίγει τις πύλες του το πρώτο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας.
Στο στρατόπεδο αυτό μεταφέρονταν αρχικά Γερμανοί κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, συνδικαλιστές, μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά (τσιγγάνοι), ομοφυλόφιλοι και κατ’ επανάληψη εγκληματίες. Ο αριθμός των Εβραίων αιχμαλώτων στο Νταχάου αυξήθηκε μετά τα γεγονότα της Νύχτας των Κρυστάλλων (10-11 Νοεμβρίου 1938) όταν περισσότεροι από 10.000 Εβραίοι άνδρες φυλακίστηκαν εκεί. Ο αριθμός των κρατουμένων που φυλακίστηκαν στο Νταχάου από το 1933 έως το 1945 ξεπερνά τα 188.000 άτομα.
Ο αριθμός των κρατουμένων που πέθαναν στο κύριο στρατόπεδο και στα δευτερεύοντα στρατόπεδα από τον Ιανουάριο του 1940 έως το Μάιο του 1945 ανέρχεται σε τουλάχιστον 28.000, στους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε τα άτομα που απεβίωσαν εκεί από το 1933 έως τα τέλη του 1939.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Το στρατόπεδο Νταχάου ήταν ένα κέντρο εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης των SS, ενώ η οργάνωση και η καθημερινή πρακτική του αποτέλεσε το πρότυπο για όλα τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο Νταχάου Γερμανοί γιατροί εκτελούσαν ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους, όπως πειράματα για τη μελέτη ασθενειών που προκαλούνται από μεγάλο υψόμετρο, χρησιμοποιώντας έναν θάλαμο αποσυμπίεσης, πειράματα για την ελονοσία και τη φυματίωση, πειράματα υποθερμίας και δοκιμές νέων φαρμάκων. Εξαιτίας αυτών των πειραμάτων εκατοντάδες κρατούμενοι πέθαναν ή απέκτησαν μόνιμες αναπηρίες.
Στις 29 Απριλίου 1945 αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Νταχάου. Καθώς πλησίαζαν το στρατόπεδο, ανακάλυψαν περισσότερα από 30 σιδηροδρομικά βαγόνια γεμάτα πτώματα…
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 2.000 άνδρες καταλαμβάνει τους λόφους της Καλαμάτας προς τη Σπάρτη.
1888: Αποφασίζεται με πρόταση του Γουίλιαμ Μακ Γκρέγκορ, προέδρου της Άστον Βίλα, η διοργάνωση πρωταθλήματος με αγώνες εντός και εκτός έδρας.
1893: Στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης η καθηγήτρια Μπέρενσον πετάει την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ.
1906: Διεξάγεται στο «Παρκ ντε Πρενς» στο Παρίσι ο πρώτος αγώνας ράγκμπι μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας.
1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα, με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου.
1950: Γεννιέται ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Βόσνιος συνθέτης.
1975: Πεθαίνει ο Θέμος Ασδέρης σε ηλικία 75 ετών. Από τους παίκτες που στελέχωσαν την ΑΕΚ αμέσως μετά την ίδρυσή της, ερχόμενος από την Πόλη και τη θρυλική Πέρα Κλουμπ. Αργότερα εργάστηκε ως προπονητής (και ομοσπονδιακός) και διαιτητής, ενώ ήταν αυτός που, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους Λινοξυλάκη και Πετρόπουλο.
1976: Διεξάγονται στην Αθήνα οι αγώνες του 5ου προκριματικού ομίλου του 6ου Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης στο σκάκι.
1982: Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.
1986: Η Ντέμπι Τόμας γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.
1993: Η εταιρεία Intel βγάζει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή Pentium.
1996: Ο Παραγουανός Λουίς Σιλαβέρτ, ο καλύτερος τερματοφύλακας του αιώνα, σκοράρει από 60 (!) μέτρα στον αγώνα Βελέζ - Ρίβερ Πλέιτ 3-2.
1997: Η Βουλιαγμένη κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο, κερδίζοντας τη Ρόμα με 7-6 στο ΟΑΚΑ (9-9 το πρώτο ματς).
2016: Tο κέντρο των Βρυξελλών συγκλονίζεται από τρομοκρατική ενέργεια με δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο και ακόμη μία στo μετρό της πόλης. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
2017: Τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε ασπαστεί το Ισλάμ.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 93 ετών ο Τζόζεφ Ντάγκαν, ο οποίος εφηύρε τη διαδικασία των πέναλτι.