Καντονά: Ο επαναστάτης που θα γινόταν βασιλιάς…
Συμπληρώνονται 29 χρόνια από το πρώτο γκολ του Ερίκ Καντονά με τα χρώματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Χαρακτηρίστηκε «βασιλιάς Ερίκ» από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο διάστημα της θητείας του στον αγγλικό σύλλογο κέρδισε με τις επιδόσεις του μία θέση ανάμεσα στους θρύλους της ομάδας. Τι κι αν κατείχε παράλληλα ένα κακό πειθαρχικό ρεκόρ ποινών από την πορεία του στο άθλημα, συμπεριλαμβανομένης και μιας καταδίκης το 1995 για επίθεση σε αντίπαλο οπαδό, ο Ερίκ Καντονά παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα βρετανικά γήπεδα και έπαιξε κομβικό ρόλο στην αναβίωση και στη σταθεροποίηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ποδοσφαιρικής δύναμης στη δεκαετία του ‘90.
Η σημερινή μέρα έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τον σύλλογο του Νησιού, αφού συμπληρώνονται 29 χρόνια από εκείνο το πρώτο γκολ του Γάλλου θρύλου με τα χρώματά του. Ήταν στο παιχνίδι με αντίπαλο την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για την 20ή αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, που ολοκληρώθηκε με τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1. Ο Καντονά, που είχε μετακομίσει εκείνη τη σεζόν στους «μπέμπηδες» από τη Λιντς έναντι του ποσού του 1,2 εκατ. βρετανικών λιρών, ξεκίνησε στο βασικό σχήμα και παρότι οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 67’ με το τέρμα που σημείωσε ο Ντέιβιντ Λι, μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα (71’) ο Γάλλος ισοφάρισε σε 1-1 και άνοιξε έτσι λογαριασμό στη Γιουνάιτεντ. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ από τα 82 που πέτυχε συνολικά στο διάστημα της καριέρας του στη Μάντσεστερ και εκείνη την περίοδο (1992-93) τερμάτισε στην πρώτη θέση της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ (16), οδηγώντας τη Γιουνάιτεντ στην κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος στην Αγγλία μετά από 26 χρόνια (1966-67).
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι την αποχώρησή του από την ομάδα το 1997 ο Καντονά, φορώντας στην πλάτη τη θρυλική φανέλα με το νούμερο 7, πανηγύρισε συνολικά τέσσερις τίτλους στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, ενώ, συνάμα, πήρε με τον σύλλογο άλλα δύο Κύπελλα Αγγλίας και τρία Κομιούνιτι Σιλντ. Το 2001 ψηφίστηκε ο ποδοσφαιριστής του αιώνα στη Γιουνάιτεντ και μεταξύ άλλων κατέχει εξέχουσα θέση και στο Hall of Fame του αγγλικού πρωταθλήματος.
1913: Επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.
1943: Ο 21χρονος Χάρης Λυμπερόπουλος, μετέπειτα αθλητικογράφος, σκοράρει 3 γκολ στον φιλικό αγώνα Πανιώνιος - Ολυμπιακός 3-2 και γίνεται ένας από τους λίγους παίκτες που έχουν σκοράρει 3 γκολ στον Ολυμπιακό. Τα γκολ των «ερυθρολεύκων» πετυχαίνουν οι Βάζος και Βαγιακάκος, ενώ κάτω από τα δοκάρια τους κάθεται ο Αριστείδης Λούβαρης, πατέρας του Γιώργου, μετέπειτα αντιπροέδρου του Ολυμπιακού.
1973: Στο Στάδιο Καραϊσκάκη η Ελλάδα χάνει από τη Γιουγκοσλαβία 2-4 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με σκόρερ τον Κώστα Ελευθεράκη και αυτογκόλ του Καταλίνσκι. Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα πετύχει το ένα από τα τέσσερα γκολ των Γιουγκοσλάβων, αλλά θα αποβληθεί μετά από συμπλοκή με τον Γκλέζο.
1983: Το αυθεντικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ΦΙΦΑ, το Κύπελλο Ζιλ Ριμέ, εκλάπη μέσα από την έδρα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
1986: Γεννήθηκε ο Έλληνας μεσοεπιθετικός Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, που αγωνίζεται στην Ανόρθωση και κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας φόρεσε και τη φανέλα του Ολυμπιακού.
1997: Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ίντερ Ρονάλντο κατακτά τη Χρυσή Μπάλα, το έπαθλο που απονέμεται από το γαλλικό περιοδικό «France Football» στον καλύτερο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη.
2015: Ο 45χρονος προπονητής της ομάδας βόλεϊ Θέτιδας Βούλας Χρήστος Παπαθανασίου παθαίνει έμφραγμα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τον Ηλυσιακό που κρίθηκε στο τάι μπρέικ για την Α2 γυναικών, μεταφέρεται στο Ασκληπιείο, αλλά οι γιατροί δεν καταφέρνουν να τον κρατήσουν στη ζωή.