Η Διάσκεψη της Τεχεράνης και η απόφαση για απόβαση στη Νορμανδία
Σαν σήμερα, οι Ουίνστον Τσόρτσιλ, Ιωσήφ Στάλιν και Φράνκλιν Ρούζβελτ κάθισαν για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν την υιοθέτηση στενής συνεργασίας ως προς τη διεκπεραίωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που προδιαγράφουν την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
Στις 28 Νοεμβρίου 1943 ξεκίνησε η Διάσκεψη της Τεχεράνης και είναι η πρώτη φορά που οι «Τρεις Μεγάλοι» κάθισαν γύρω από το διαπραγματευτικό τραπέζι. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ, συζήτησαν την υιοθέτηση στενής συνεργασίας ως προς τη διεκπεραίωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που προδιαγράφουν την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά η σύγκρουση συμφερόντων, η οποία θα επικυρωθεί στη Διάσκεψη της Γιάλτας, αρχίζει να διαφαίνεται.
Η ΕΣΣΔ είχε υποστεί βαρύτατες ζημιές από τον πόλεμο με τη Γερμανία και ευσεβής πόθος των Σοβιετικών ήταν η επαναφορά των συνόρων εκεί όπου είχαν συμφωνηθεί κατά το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο, το οποίο είχε παραβιάσει η Γερμανία εισβάλλοντας στην ΕΣΣΔ. Η Βρετανία, από την άλλη, έβλεπε με καχυποψία τη στάση της ΕΣΣΔ και θεωρούσε ότι αν αποκτούσε μεγαλύτερη δύναμη θα ήταν απειλή για την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ, που ήταν ανεπηρέαστες από τον πόλεμο, είχαν ως πρώτο τους μέλημα τη λήξη του. Παρά τις διαφωνίες και τις καχυποψίες η διάσκεψη συνεχίστηκε σε καλό κλίμα, κάτι που αποδεικνύει και η γραπτή διακήρυξη που ήταν υπογεγραμμένη από τους τρεις ηγέτες. Αποφασίστηκε τα στρατιωτικά επιτελεία των τριών δυνάμεων να είναι σε συνεννόηση και συντονισμό για την επίτευξη της γερμανικής ήττας. Η Διάσκεψη στης Τεχεράνης ενέκρινε και την απόβαση στη Νορμανδία το 1944 με ταυτόχρονη διεκπεραίωση επιχείρησης στη νότια Γαλλία. Έτσι, από τη στιγμή που μεγάλο ποσοστό των ναζιστικών δυνάμεων ήταν συγκεντρωμένο στην ανατολική μεριά, η ανέγερση δυτικού μετώπου θα τις υποχρέωνε να αποχωρήσουν από την περιοχή, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να πραγματοποιήσουν ισχυρή αντεπίθεση. Όσον αφορά τον τόπο που επιλέχθηκε για τη διάσκεψη ήταν κάτι που είχε προτείνει ο Στάλιν, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι θα έπρεπε να γίνει είτε στη Μόσχα είτε στην Τεχεράνη, προφανώς λόγω του φόβου του για τα αεροπλάνα και επειδή εκεί μπορούσε να φτάσει χωρίς να χρειαστεί να «πετάξει».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1567: Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.
1820: Γεννήθηκε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Ένγκελς, συνεργάτης του Καρλ Μαρξ. Μαζί έγραψαν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο που αποτελεί τη «βίβλο» του κομμουνιστικού κινήματος.
1851: Πέθανε ο Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, που προετοίμασε την Επανάσταση του 1821.
1948: Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη.
1953: Τελειώνει έπειτα από μακρά διαδικασία η Δίκη των Αεροπόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, που κατηγορούνται για φιλοκομμουνιστικές δραστηριότητες. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, έξι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και ένας αθωώνεται.
1965: Ο Γιάννης Ιωαννίδης κάνει ντεμπούτο ως παίκτης της εθνικής ομάδας σε φιλικό αγώνα με τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι (77-95).
1989: Η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά τη διαφυγή της από την πατρίδα της.
1994: Η Νορβηγία ψηφίζει «όχι» στην είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
1999: Ο Παραγουανός Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ τρικ. Στον αγώνα Βελέζ Σάρσφιλντ - Φεροκαρίλ Έστε για το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας Αργεντινής σημειώνει τρία γκολ με πέναλτι.
2005: Το γαλλικό περιοδικό «France Football», που συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής, απένειμε το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» στον Βραζιλιάνο σταρ της Μπαρτσελόνα Ροναλντίνιο. Έγινε ο τρίτος Βραζιλιάνος που κέρδισε το συγκεκριμένο βραβείο.
2013: Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και MVP της Ευρωλίγκας, Βασίλης Σπανούλης, βραβεύεται με το διεθνές βραβείο «Τζουζέπε Σιάκα» για το ταλέντο του, τις αθλητικές επιδόσεις του, το ήθος του και για τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό.