Η μάχη του Πολυαράβου
Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 1826, οι Μανιάτες νικούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ στην περιοχή Πολυάραβος του Ταΰγετου και αποτρέπουν για τρίτη και τελευταία φορά την κατάληψη της Μάνης.
Οι Μανιάτες νικούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ στην περιοχή Πολυάραβος του Ταΰγετου και αποτρέπουν για τρίτη και τελευταία φορά την κατάληψη της Μάνης από τον Αιγύπτιο στρατηλάτη. Η μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, έγινε στις 28 Αυγούστου 1826.
Ο Ιμπραήμ, μετά την αποτυχία του να καταλάβει τη Μάνη από τα δυτικά τον Ιούνιο του 1826, στη Βέργα και στον Διρό, επιχείρησε νέα εκστρατεία, από τα ανατολικά αυτή τη φορά, δύο μήνες αργότερα. Με 4.000 άνδρες κατευθύνθηκε προς την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου, υπό τη διαρκή παρενόχληση των Ελλήνων που προκαλούσαν φθορές στον στρατό με την τακτική του κλεφτοπολέμου.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Η αποφασιστική αναμέτρηση δόθηκε στην τοποθεσία Πολυάραβος (75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σπάρτης και 26 χιλιόμετρα βόρεια του Γυθείου), που βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων στο όρος Ζίζαλι της οροσειράς του Ταΰγετου. Εκεί είχαν οχυρωθεί 2.000 Μανιάτες με αρχηγούς τους Παναγιώτη, Γεώργιο και Νικόλαο Γιατράκο, τον Ηλία Κατσάκο, τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και τον Ηλία Τσαλαφατίνο.
Ο Ιμπραήμ εξαπέλυσε ορμητικά κύματα επιθέσεων κατά των Ελλήνων, οι οποίοι όχι μόνο τις απέκρουσαν με επιτυχία, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας πέρασαν στην αντεπίθεση, προξενώντας βαριές απώλειες στον εχθρό που άφησε 200 νεκρούς στο πεδίο της μάχης. Οι Μανιάτες είχαν μόνο 9 νεκρούς και ισάριθμους τραυματίες, σύμφωνα με τον ιστορικό Σπυρίδωνα Τρικούπη.
Η τρίτη ήττα από τους Μανιάτες σε διάστημα δύο μηνών ανάγκασε τον Ιμπραήμ να παραδεχθεί την αδυναμία του να καταλάβει τη Μάνη κι έτσι πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς την Τριπολιτσά, όπου έφτασε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι Μανιάτες με τη μελετημένη και γενναία αντίστασή τους κράτησαν αδούλωτη την πατρίδα τους και με το παράδειγμά τους αναπτέρωσαν το ηθικό των άλλων Ελλήνων.
* Την εποχή της Επανάστασης ο Πολυάραβος ονομαζόταν Πολυτσάραβος (δηλαδή τόπος με πολλά τσάρα: αφάνες, ρείκια). Πολυάραβος επικράτησε να ονομάζεται παρετυμολογικά μετά την πανωλεθρία των Αράβων του Ιμπραήμ.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1898: Ο Κάλεμπ Μπράνταμ μετονομάζει το ανθρακούχο αναψυκτικό του από «Brad’s Drink» σε «Pepsi-Cola».
1904: Ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της δυτικής Μακεδονίας.
1963: Κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαύρων στην Ουάσινγκτον, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 200.000 άνδρες, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του «I have a dream».
1987: Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια, αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.
1994: Ο Ρόμπι Φάουλερ της Λίβερπουλ σκοράρει το πιο γρήγορο χατ τρικ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, όταν σημειώνει 3 γκολ σε διάστημα 4 λεπτών και 33 δευτερολέπτων εναντίον της Άρσεναλ (3-0).
1995: Ένας όλμος προερχόμενος από την πλευρά των Σερβοβοσνίων πέφτει στην αγορά του Σεράγεβου και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Είναι η αφορμή για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων.
1999: Η Μιρέλλα Μανιάνι-Τζελίλη κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67,09 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Σεβίλλης.
1999: Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες -ανάμεσά τους 31 αστυνομικοί- είναι ο τραγικός απολογισμός σοβαρών επεισοδίων που σημειώνονται στο Μπανγκλαντές μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα.
2004: Η Ελισάβετ Μυστακίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 67 κιλά του τάε κβον ντο (έχασε στον τελικό από την Κινέζα Γουέι Λούο) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
2005: Πρεμιέρα στο πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει 0-2 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ χάρη σε τέρματα των Στολτίδη και Τζόρτζεβιτς.
2018: Στα 41 του χρόνια ο παίκτης-σύμβολο του μπάσκετ της Αργεντινής Μανού Τζινόμπιλι ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.