Η πρώτη τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας
Στις 20 Ιουλίου 1936 πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας και ταξίδεψε από τον ιερό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι το Βερολίνο, το οποίο διοργάνωση τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου 1936 άναψε για πρώτη φορά από τον ελληνικό ήλιο η ολυμπιακή φλόγα και ταξίδεψε από τον ιερό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι το Βερολίνο, την πόλη που ανέλαβε εκείνη τη χρονιά να διοργανώσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
Περισσότεροι από 20.000 θεατές κατέκλυσαν τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ η τελετή κινηματογραφήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού κράτους από τη σκηνοθέτη Λένι Ρίφενσταλ. Ο μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος ανέπεμψε ειδική ευχή για να γίνει η τελετή αυτή. Η χορογράφος Κούλα Πράτσικα είχε τον ρόλο της πρωθιέρειας, ετοιμάζοντας παράλληλα μία λιτή χορογραφία με τη συμμετοχή μαθητριών της από ερασιτεχνική σχολή χορού. Το τεχνικό κομμάτι της τελετής είχε αναλάβει ο καθηγητής Περιστεράκης, που χρησιμοποίησε ένα κοίλο κάτοπτρο, κατασκευής εργοστασίου της Γερμανίας, για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Μετά την αφή η Πράτσικα μεταλαμπάδευσε τη φλόγα σε κάνιστρο που κρατούσε η Ντόρα Λούνδρα. Στη συνέχεια άναψε η ολυμπιακή δάδα, την οποία κρατούσε ο Κώστας Κονδύλης, εγκαινιάζοντας παράλληλα τον ρόλο του λαμπαδηδρόμου, αφού ήταν ο πρώτος στην Ιστορία της τελετής. Πέρα από τις Πράτσικα, Λούνδρα, Μαζαράκη, Χορς, στην τελετή παραβρέθηκαν ντυμένες με αρχαϊκές ενδυμασίες και οι Έλσα Βεργή, Λίζα Δραγούμη, Ελένη Δραγούμη, Μαρία Λούνδρα, Λουλού Πεσματζόγλου και Άννα Φραγιάδη.
Αφού πρώτα πέρασε από Τρίπολη, Άργος και Κόρινθο, η ολυμπιακή φλόγα έφτασε στην Αθήνα και στη συνέχεια μέσω Θήβας, Δελφών, Λαμίας, Λάρισας, Κοζάνης, Βέροιας κατέληξε προσωρινά στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία βρέθηκε στις Σέρρες και από εκεί οδηγήθηκε στη Βουλγαρία. Την πρώτη μέρα του Αυγούστου κατέφτασε στη Γερμανία. Πρώτος Γερμανός δρομέας υπήρξε ο Πάουλ Γκόλντχαμερ, τελωνειακός υπάλληλος, στο σημείο εισόδου. Στο Βερολίνο βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και ο σπουδαίος ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης με ειδική πτήση γερμανικής αεροπορικής εταιρείας. Μάλιστα, ο περίφημος μαραθωνοδρόμος παρέδωσε προσωπικά στον Αδόλφο Χίτλερ κλαδί ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό της δάδας, τον είχε αναλάβει ο σχεδιαστής Βάλτερ Λέμκε.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1908: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το αργυρό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,235, πίσω από τον Ρέι Γιούρι (3,335) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
1934: Γεννιέται η διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη.
1937: Φεύγει από τη ζωή ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι, Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων. Είχε λάβει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1909.
1944: Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν είτε εκτελούνται.
1963: Καταπλέει στον Σκορπιό η θαλαμηγός «Χριστίνα», με επιβάτες τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ και την πριγκίπισσα Λι Ρατζιβίλ, αδελφή της Ζακλίν Κένεντι.
1969: Ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά στη Σελήνη.
1973: Πεθαίνει ο Μπρους Λι -καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ-, κινεζικής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.
1974: Τουρκικά στρατεύματα κάνουν απόβαση και εισβάλλουν στην Κύπρο. Γενική επιστράτευση κηρύσσεται στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το ψήφισμα 353 για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο.
1989: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο διάσημος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.