Η Μάχη της Αγγλίας και ο στόχος για απόβαση στα βρετανικά νησιά
Με τον όρο «Μάχη της Αγγλίας» έγινε γνωστή η προσπάθεια της αεροπορίας της ναζιστικής Γερμανίας να καταβάλει τη βρετανική βασιλική αεροπορία για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η «Επιχείρηση Θαλάσσιος Λέων», που προέβλεπε την απόβαση των γερμανικών δυνάμεων στα βρετανικά νησιά.
Στις 25 Ιουνίου 1940 η Γαλλία υπέγραψε ανακωχή με τη Γερμανία και το μεγαλύτερο τμήμα της (το βόρειο) περιήλθε υπό γερμανική κατοχή. Ο Χίτλερ, έχοντας πλέον υποτάξει ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, έστρεψε την προσοχή του στη μόνη χώρα που εξακολουθούσε να αντιστέκεται στις βλέψεις του.
Με τον όρο «Μάχη της Αγγλίας» έγινε γνωστή η προσπάθεια της αεροπορίας της ναζιστικής Γερμανίας να καταβάλει τη βρετανική βασιλική αεροπορία για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η «Επιχείρηση Θαλάσσιος Λέων», που προέβλεπε την απόβαση των γερμανικών δυνάμεων στα βρετανικά νησιά.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο Χίτλερ δεν είχε σκεφτεί στα σοβαρά απόβαση σε βρετανικό έδαφος, ενώ η Μάγχη είναι μία δύσκολη θάλασσα. Η γερμανική αεροπορία απάντησε ότι ο αγγλικός στόλος δεν θα είναι σοβαρό εμπόδιο και εξασφάλιζε αεροπορική υπεροχή στη Μάγχη, αλλά όχι και στο ίδιο το βρετανικό έδαφος.
Η Μάχη της Αγγλίας, που ξεκίνησε σαν σήμερα το 1940, ήταν ιστορικά η πρώτη μάχη μεταξύ δύο αεροπορικών δυνάμεων. Οι Γερμανοί θεωρητικά ήταν πολύ πιο ισχυροί, αφού διέθεταν μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών. Συγκεκριμένα οι Γερμανοί διέθεσαν για τη Μάχη της Αγγλίας 2.669 αεροσκάφη παντός τύπου. Οι εκτιμήσεις των Γερμανών έκαναν λόγο για 300 καταδιωκτικά αεροσκάφη. Πρόκειται για μία εκτίμηση που ήταν λανθασμένη, αφού η Βρετανία είχε ενισχυθεί με 325 αεροσκάφη, ενώ η αύξηση της παραγωγής συνεχίστηκε ακόμη και τους μήνες που η Βρετανία δοκιμαζόταν από τους βομβαρδισμούς.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Βρετανίας ήταν η έγκαιρη ανάπτυξη από τη διοίκηση αντιαεροπορικών 1.204 βαρέων και 581 ελαφρών προβολέων. Επίσης υπήρχε ένα πλήθος αερόστατων αγκυροβολημένων με χαλύβδινα καλώδια μέχρι τα 1.500 μέτρα ύψος, τα οποία κρατούσαν μακριά από σημαντικούς στόχους τα βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως. Ακόμα οι Γερμανοί αγνοούσαν το βασικό αμυντικό όπλο των Βρετανών, το σύστημα έγκαιρης επισήμανσης των αεροσκαφών, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε ραντάρ.
Η πιο αποφασιστική μέρα για την έκβαση της Μάχης της Αγγλίας ήταν η 15η Σεπτεμβρίου όταν καταρρίφθηκαν 60 εχθρικά αεροσκάφη, ενώ χάθηκαν μόνο 26 βρετανικά. Σε εκείνο το σημείο η Γερμανία αντιλήφθηκε ότι δεν είχε εκμηδενίσει τη βρετανική αεροπορία και άρχισε να εγκαταλείπει το σχέδιο απόβασης με αποτέλεσμα να στρέψει την προσοχή της προς την Ανατολή. Οι βομβαρδισμοί στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις συνεχίστηκαν για μερικές εβδομάδες ακόμα και σιγά σιγά σταμάτησαν. Η απώλεια της Μάχης της Αγγλίας και η εγκατάλειψη του σχεδίου «Θαλάσσιος Λέων» είχε αποφασιστική σημασία στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1921: Ξεκινούν τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής του Μπέλφαστ, όπου σε διάστημα 4 ημερών 22 άτομα σκοτώθηκαν, 70 τραυματίστηκαν και 200 σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.
1960: Η Σοβιετική Ένωση νικά με 2-1 στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού και κατακτά το 1ο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης (νυν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Γιούρο).
1962: Εκτοξεύεται και τίθεται σε τροχιά ο Τέλσταρ, ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στον κόσμο.
1993: Ο Κενυάτης Γιόμπες Οντιέκι γίνεται ο πρώτος δρομέας που τρέχει τα 10.000 μέτρα σε χρόνο κάτω από 27 λεπτά με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 26:58.38.
2014: O Απόστολος Χρήστου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων - νεανίδων, που διεξάγεται στο Ντόρντρεχτ της Ολλανδίας. Ο αθλητής του Ολυμπιακού τερματίζοντας σε 54.03 καταρρίπτει εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων.
2016: Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Πορτογαλία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Νίκησε με σκορ 1-0 τη Γαλλία στον τελικό που διεξήχθη στο Παρίσι. Το γκολ που έκρινε τον τελικό πέτυχε στο 109’ της παράτασης ο Έντερ.