Το ίντερνετ στη ζωή μας
Σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου 1989, ο 33χρονος μηχανικός Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού (WWW), που οδήγησε στην εκρηκτική ανάπτυξη του Ίντερνετ.
«Ασαφής αλλά συναρπαστική». Αυτή ήταν η απάντηση του προϊσταμένου του Τιμ Μπέρνερς-Λι στην πρότασή του με τίτλο «Διαχείριση Πληροφοριών: Μία Πρόταση», που υποβλήθηκε στις 12 Μαρτίου 1989, όταν ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web, πασίγνωστος με τα αρχικά WWW) ήταν ένας 33χρονος μηχανικός λογισμικού.
Με αφορμή τα τριακοστά γενέθλια του Παγκόσμιου Ιστού (2019), η Google αφιέρωσε το doodle στη μεγάλη γιορτή του διαδικτύου, ενσωματώνοντας στο λογότυπό της μια φωτογραφία υπολογιστή προηγούμενων δεκαετιών.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Αρχικά ο Μπέρνερς-Λι οραματίστηκε μία «μεγάλη υπερκειμενική βάση δεδομένων με συνδέσμους», που ονομάστηκε «Mesh», για να βοηθήσει τους συναδέλφους του στο CERN (το μεγάλο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής στην Ελβετία) να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ πολλών υπολογιστών.
Ο προϊστάμενος του 33χρονου Μπέρνερς-Λι τού επέτρεψε να διαμορφώσει το ταπεινό διάγραμμα ροής σ’ ένα λειτουργικό μοντέλο, αναπτύσσοντας τη γλώσσα HTML, την εφαρμογή HTTP και το WorldWideWeb.app, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό. Μέχρι το 1991 οι εξωτερικοί διακομιστές (servers) του Παγκοσμίου Ιστού ήταν λειτουργικοί και το όλο σύστημα άρχισε να αποκαλύπτεται σταδιακά στο ευρύ κοινό.
Ονομάστηκε Παγκόσμιος Ιστός, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον έναν τόπο στον άλλον και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).
Ο Παγκόσμιος Ιστός σύντομα θα φέρει επανάσταση στη ζωή μας, με την έλευση της εποχής της πληροφορίας. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες.
Είτε τον χρησιμοποιούμε για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και για εργασία στο σπίτι είτε για ψυχαγωγία και ενημέρωση, δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον Παγκόσμιο Ιστό.
ME MIA MATIA...
1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντίμιρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
1939: Συνέρχεται η πρώτη τακτική συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΑ) με τη συμμετοχή 13 σωματείων και πρόεδρος εκλέγεται ο Ιωάννης Κετσέας.
1947: Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
1951: Ο Ντένις ο τρομερός κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες.
1964: Δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι παρακολουθούν τη νεκρική πομπή του βασιλιά Παύλου από τη Μητρόπολη μέχρι το Τατόι.
1987: Ξεσπά σφοδρή κρίση μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο Τρίτση που θέτει υπό κρατικό έλεγχο την εκκλησιαστική περιουσία.
1990: Πραγματοποιείται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα. Συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, και του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ενόψει των εκλογών της 8ης Απριλίου.
1995: Ο προπονητής του Πανηλειακού Αντώνης Γεωργιάδης τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο. Παραμένει δύο μήνες στην εντατική και άλλους δύο στο νοσοκομείο.
2000: Η γυναικεία ομάδα της Γλυφάδας κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο πόλο.
2002: Στο Τέξας η Αντρέα Γετς καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση, επειδή έπνιξε τα πέντε παιδιά της τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.
2005: Ο Κάρολος Παπούλιας αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
2005: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-0 την ολλανδική Ορτέκ Νεσελάντε και κατακτά τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο του στο βόλεϊ, στο φάιναλ φορ του Top Teams Cup που ολοκληρώνεται στο ΣΕΦ. Ο Μάρκος Μιλίνκοβιτς ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης και καλύτερος σέρβερ, ο Βασίλης Κουρνέτας καλύτερος πασαδόρος, ο Κώστας Χριστοφιδέλης καλύτερος υποδοχέας και μπλοκέρ.