Η διάσκεψη της Βάνζεε
«Εξοντώστε τους Εβραίους». Αυτό ήταν το σαφέστατο μήνυμα που δόθηκε στη γραφειοκρατία της ναζιστικής Γερμανίας από τον αρχιναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ, που προήδρευσε διάσκεψης στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου σχετικά με την τελική λύση που έπρεπε να δοθεί στο εβραϊκό ζήτημα, δηλαδή για την οργανωμένη εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης.
Η διάσκεψη της Βάνζεε, όπως έμεινε στην Ιστορία, έγινε στις 20 Ιανουαρίου 1942 και πολλά από αυτά που συζητήθηκαν έγιναν γνωστά μετά την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ.
Η βίλα της Βάνζεε ήταν κέντρο αναψυχής των ναζί. Στη διάσκεψη συμμετείχαν δεκατέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι του Γ’ Ράιχ υπό την προεδρία του Χάιντριχ. Στην αρχή, τους μοίρασε δύο λίστες με τις χώρες της Ευρώπης και τον προς εξόντωση αριθμό των Εβραίων καθεμιάς. Στη λίστα Α, που αφορούσε τις κατακτημένες χώρες, αναφέρεται και η Ελλάδα με σύνολο Εβραίων 69.600. Τους καταλόγους είχε συντάξει ο συνεργάτης του, ο διαβόητος Άντολφ Άιχμαν.
Ο Χάιντριχ μίλησε για μία ώρα. Πρώτα έκανε έναν απολογισμό για τα μέτρα που έχει πάρει το καθεστώς κατά των Εβραίων από το 1933 που ήλθε στην εξουσία. Ανέφερε ότι έως το 1941 530.000 Εβραίοι είχαν μεταναστεύσει εκτός Γερμανίας και Αυστρίας και απέμεναν μόλις 170.000. Ο Χάιντριχ συνέχισε λέγοντας ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη μετανάστευση των υπολοίπων και έριξε στο τραπέζι ιδέες για τη μεταφορά τους στην Ανατολή και για την παροχή καταναγκαστικής εργασίας, «που θα προκαλούσε τον θάνατό τους από φυσικές αιτίες. Για όσους επιζήσουν, και αυτοί θα είναι οι πιο σκληροτράχηλοι, θα πρέπει να τους συμπεριφερθούμε ανάλογα, επειδή αν τους αφήσεις ελεύθερους θα αποτελέσουν τον σπόρο για την εβραϊκή αναγέννηση». Όλοι οι παριστάμενοι κατάλαβαν επακριβώς τι εννοούσε ο Χάιντριχ. Άλλωστε, οι οκτώ από τους δεκαπέντε προσφωνούνταν «δόκτωρ», δηλαδή είχαν διδακτορικό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Χάιντριχ τούς είπε ακόμη ότι για να αποφύγουν νομικές και πολιτικές επιπλοκές θα πρέπει να γνωρίζουν ποιοι Εβραίοι είναι ικανοί για «εκτόπιση». Εξαιρούνται οι άνω των 65 ετών Γερμανοεβραίοι, όσοι έχουν τραυματιστεί πολεμώντας για τη Γερμανία και έχουν τιμηθεί με ανώτατα παράσημα και οι Εβραίοι που έχουν παντρευτεί Γερμανίδες και αντιστρόφως καθώς και τα τέκνα που προέρχονται από έναν τέτοιον γάμο. Την ομιλία του Χάιντριχ ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις απ’ όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οποίοι στη συνέχεια γεύτηκαν τον πλούσιο μπουφέ και ανάμεσα σε γερές δόσεις κονιάκ μίλησαν για σκοτωμούς και εκκαθαρίσεις με τον πιο φυσικό τρόπο, όπως ανέφερε ο Άιχμαν στη δίκη του το 1961.
Στη συνέχεια γνωρίζουμε τι επακολούθησε. 5.500.000 Εβραίοι εξολοθρεύτηκαν μέχρι το 1945 από τους ναζί, στη μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας Ιστορίας (Ολοκαύτωμα).
ME MIA MATIA...
1833: Ο βασιλιάς Όθων και τα μέλη της αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη». Τους συνοδεύουν 4.000 Βαυαροί στρατιώτες.
1898: Ιδρύεται η Αθλέτικ Μπιλμπάο από 33 άτομα, φοιτητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία και εργάτες που έμεναν στο Μπιλμπάο.
1919: Αποβιβάζονται στην Οδησσό τα πρώτα τμήματα της ελληνικής 2ης μεραρχίας στην εκστρατεία της Κριμαίας.
1929: Προβάλλεται στους κινηματογράφους «Ο ληστής της Αριζόνα», η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους.
1937: Με τον αναγκαστικό νόμο 447 της δικτατορικής κυβέρνησης Μεταξά επιβάλλεται ο υποχρεωτικός σημαιοστολισμός δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων και οικιών κατά τις εθνικές εορτές.
1955: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ζώων. Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν με 3-0, έχοντας κορυφαίο τον Ανδρέα Μουράτη και σκόρερ τον Θέμη Μουστακλή.
1976: Οι οπαδοί του Ηρακλή προκαλούν επεισόδια, όταν, λόγω της απουσίας του «ενδιάμεσου», πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Γιώργου Ροκίδη, αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα (17/2) η δίκη για την «υπόθεση λουλουδιών», στην οποία κατηγορούμενος είναι, μεταξύ άλλων, και ο Αντώνης Μαντζαβελάκης για απόπειρα δωροδοκίας. Ήδη από τις 12/12/1975 με την ψήφο του Γιώργου Ανδριανόπουλου η ΕΠΟ έχει απαλλάξει τους κατηγορούμενους, αλλά η υπόθεση έχει συνεχιστεί στα δικαστήρια.
1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.
2005: Υπερψηφίζεται επί των άρθρων στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο». Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει κατά, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΝ υπερψηφίζουν οκτώ από τα δεκαπέντε άρθρα του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων την ένταξη των ιδρυμάτων Τύπου στο ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου και τον περιορισμό 10% στη συμμετοχή αμοιβαίων κεφαλαίων σε ΜΜΕ και σε επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις.
2006: Πεθαίνει στον Βόλο σε ηλικία 85 ετών ο καθηγητής διαιτησίας Πέτρος Τζουβάρας, που θεωρείται και ο «πατριάρχης της ελληνικής διαιτησίας». Διετέλεσε διεθνής διαιτητής της ΦΙΦΑ (1958-1968) και παρατηρητής από το 1969 έως το 1990 και άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο με βιβλία κανονισμών, οδηγούς διαιτησίας κ.ά.
2008: Ο Γιοσέμπα Γιορέντε της Βαγιαδολίδ πετυχαίνει το πιο γρήγορο γκολ στην Ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν, όταν σκοράρει εναντίον της Εσπανιόλ μόλις στα επτά δευτερόλεπτα.
2009: Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός (και γενικά ο 44ος) πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ.
2010: Αρχίζει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.
2018: Τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους σε ξενοδοχείο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.