Ρόι Τάρπλεϊ: Ήταν μόλις 50 ετών...
Στις 9 Ιανουαρίου 2015, ο ο Ρόι Τάρπλεϊ φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών με πρόβλημα στο συκώτι.
Σαν σήμερα το 2015 ο Ρόι Τάρπλεϊ πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών νοσηλευόμενος στο «Arlington Health Memorial Hospital» στο Άρλινγκτον του Ντάλας με πρόβλημα στο συκώτι. Ένας μεγάλος μπασκετμπολίστας που πλήρωσε με τη ζωή του την εξάρτηση από το αλκοόλ και τις ουσίες.
Αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ αλλά και σέντερ. Έγινε διάσημος αγωνιζόμενος στους Ντάλας Μάβερικς στο ΝΒΑ. Εκεί βραβεύτηκε ως ρούκι το 1987 που πρωτοεμφανίστηκε και ως καλύτερος έκτος παίκτης το 1988. Και ενώ όλα έδειχναν ότι θα είχε μια σπουδαία σταδιοδρομία, το ΝΒΑ αναγκάστηκε να τον αποβάλει από το πρωτάθλημα λόγω της αδυναμίας του στα ναρκωτικά το 1991.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μετακόμισε στην Ελλάδα και στον Άρη το καλοκαίρι του 1992 και στο τέλος της σεζόν το 1993 είχε κατορθώσει να κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο Τορίνο απέναντι στην Εφές Πίλσεν, σε έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ. Στο ελληνικό πρωτάθλημα αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ με 17,2 κατά μέσο όρο και πρώτος στα κλεψίματα με 2,2 μ.ό. Στις 21 Οκτωβρίου 1992 ο Τάρπλεϊ βάσει της αξιολόγησης του συστήματος tendex συγκέντρωσε 1.941 βαθμούς στο παιχνίδι του Άρη με τον Πειραϊκό. Η επίδοση αυτή υπήρξε η καλύτερη για 17,5 χρόνια, έως τις 29 Μαΐου 2010, οπότε και καταρρίφθηκε από τον Δημήτρη Μαυροειδή με 1.991 βαθμούς.
Τη σεζόν 1993-94 πήγε στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη, όπου κέρδισε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Την επόμενη σεζόν το ΝΒΑ τού έδωσε ξανά την ευκαιρία να συνεχίσει την αναγέννησή του, όμως ο Ρόι Τάρπλεϊ αποκλείστηκε ξανά την ίδια χρονιά -και πάλι λόγω χρήσης ναρκωτικών. Τη σεζόν 1995-96 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί στον Ηρακλή, με τον οποίο έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
ME MIA MATIA...
1823: Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προταθείσες ηγεμονίες είναι: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάς, β) Δυτική Στερεά Ελλάς και Ήπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη.
1900: Ιδρύεται η Λάτσιο, η παλιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρώμη. Τα χρώματα της ομάδας -γαλάζιο και άσπρο- είναι δανεισμένα από την ελληνική σημαία και συμβολίζουν το ολυμπιακό κίνημα.
1927: Πυρκαγιά σε κινηματογράφο στο Μόντρεαλ σκοτώνει 78 παιδιά.
1949: Σοβιετικοί οικονομολόγοι, που συναντώνται στη Μόσχα, προσπαθούν να βρουν τον λόγο για τον οποίο η καπιταλιστική Αμερική δεν επλήγη από τη μεγάλη οικονομική κρίση που προέβλεψε ο Καρλ Μαρξ.
1968: «Δεν μπορώ να τρέξω πια», γράφει και κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στο Τόκιο, Ιάπωνας Κοκίτσι Τσουμπιράγια, επειδή δεν μπορούσε να αγωνιστεί στους Αγώνες του Μεξικού λόγω ατυχήματος.
1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.
1992: Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
1998: Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του σε ελληνικές εφημερίδες δηλώνει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο 6 ναυτικά μίλια ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει ότι για τις ΗΠΑ οι τουρκικές πτήσεις στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. δεν αποτελούν παραβιάσεις.
2007: Ο Στίβεν Τζομπς της Apple επιδεικνύει το νέο κινητό τηλέφωνο iPhone.