Νίκος Σταυρίδης: Ηθοποιάρα και Ολυμπιακάρα!
Στις 12 Δεκεμβρίου 1987 ο αγαπητός ηθοποιός και φανατικός Ολυμπιακός, Νίκος Σταυρίδης, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.
Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου και «άρρωστος» Ολυμπιακός, ο Νίκος Σταυρίδης. Γεννήθηκε το 1910 στο Βαθύ της Σάμου. Από μικρός έδειξε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του και ασχολήθηκε νωρίς με την υποκριτική. Για πρώτη φορά ανέβηκε στο σανίδι το 1929 στην παράσταση «Λοβιτούρα».
Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν από την αρχή στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο άγνωστος ακόμη ηθοποιός έψαχνε δουλειά στο θέατρο και έλεγε τραγούδια. Τον έβαλαν να κάνει νούμερο με την Κούλα Γκιουζέπε στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου, αλλά απέτυχε. Απογοητευμένος παίρνει ένα μπουκάλι ούζο και ανεβαίνει στην Ακρόπολη για να αυτοκτονήσει. Όμως το ποτό έχει και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μεθά και ξεχνά το απονενοημένο διάβημα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Περισσότερο θεατρικός ηθοποιός, καταπιάστηκε με τον κινηματογράφο σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη έκανε με την κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου «Έλα στον θείο» (1950) σε παραγωγή Φίνος Φιλμ. Έως το 1972 συμμετείχε σε περισσότερες από 120 ταινίες.
Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν απλός, προσιτός και φανατικός Ολυμπιακός. Πολλά τα περιστατικά εκδήλωσης λατρείας για τον Ολυμπιακό, αξίζει πάντως να σταθούμε σε δύο. Όταν πήγε να τον δει στο θέατρο ο επιθετικός του Ολυμπιακού Υβ Τριαντάφυλλος, η μεγάλη αδυναμία του Σταυρίδη εκείνη την εποχή, ο Σταυρίδης τον κάλεσε στη σκηνή για να τον αποθεώσει και διέκοπτε κατόπιν συχνά την παράσταση για να πανηγυρίσει με όλη του τη δύναμη, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του «Υβ, Υβ, Υβ»! Και βέβαια υπάρχει και η ιστορική φωτογραφία που τον δείχνει μέσα στο γήπεδο να ασπάζεται στο μάγουλο τον Γιώργο Σιδέρη, μετά το λυτρωτικό γκολ του τελευταίου στον αγώνα Απόλλωνα Αθηνών - Ολυμπιακού στη Ριζούπολη τον Νοέμβριο του 1963.
Προτιμούσε να βλέπει τις ταινίες του σε θερινά σινεμά ανάμεσα στο κοινό παρά να παρευρίσκεται στις επίσημες πρεμιέρες. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, στη γενέτειρά του Σάμο, στις 12 Δεκεμβρίου 1987 και κηδεύτηκε δύο μέρες αργότερα στην Κηφισιά.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1868: Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.
1916: Ανάθεμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως των Αθηνών. Με τον διχασμό βενιζελικών και αντιβενιζελικών στο αποκορύφωμά του, ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατευθύνεται στο Πεδίον του Άρεως για να αναθεματίσει τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκεί ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».
1969: Βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει 90 ανθρώπους. Αρχή της «Στρατηγικής της Έντασης» στην Ιταλία.
1973: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μέρες του ’36».
1975: Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος, δηλώνει «δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου» και αθωώνει πρακτικά τον «αιώνιο» αντίπαλο, Παναθηναϊκό, που κατηγορείται ότι ο πρώην παίκτης του Γιώργος Ροκίδης δέχθηκε πρόταση του Αντώνη Μαντζαβελάκη και πρότεινε χρήματα στους παίκτες Χαλαμπάλια και Νικολούδη του Ηρακλή για να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα Κυπέλλου στο Καυτανζόγλειο, που κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 1-2. Γνωστή ως η «υπόθεση των λουλουδιών».
1979: Σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει την Κολομβία και τον Ισημερινό, σκοτώνοντας 450 άτομα και δημιουργώντας ένα μεγάλο τσουνάμι.
1994: Ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.
2000: Ο 26χρονος Χάρις Μπρκιτς, διεθνής καλαθοσφαιριστής της Παρτιζάν Βελιγραδίου, τραυματίζεται σοβαρά από πυρά αγνώστων έξω από το γήπεδο της ομάδας του και πεθαίνει την επομένη.