«Το θλιβερό σπίτι με τις κολόνες»: Η περιήγηση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου το 1961
“Το θλιβερό σπίτι με τις κολόνες”. Η περιήγηση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου το 1961. Πού βρισκόταν το ρόδινο διαμέρισμα της «δικιάς» μας Φρειδερίκης και του κομμουνιστή Μολότοφ.
Ο Λευκός Οίκος αποτελεί τον χώρο κατοικίας και εργασίας του εκάστοτε προέδρου των Η.Π.Α. Η παρουσίαση, για πρώτη φορά της«μυστικής» διάταξης των δωματίων, στο περιοδικό «Εικόνες» τον Ιανουάριο του 1961, αποκάλυψε ότι στο περίφημο ροζ δωμάτιο του κτιρίου είχαν κοιμηθεί η Ελληνίδα βασίλισσα Φρειδερίκη και ο Ρώσος κομμουνιστής υπουργός Μολότοφ.
Φυσικά δεν δημιουργήθηκε σκάνδαλο, γιατί απλούστατα η επίσκεψή τους στον Λευκό Οίκο έγινε σε διαφορετικές περιόδους.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Εσωτερικό του Λευκού Οίκου
Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εποχής για το πώς είναι τα δωμάτια και οι υπόλοιποι εσωτερικοί χώροι, έκανε πάταγο. Αφορμή, ήταν η ανάληψη της προεδρίας από το Τζον Κένεντι και οι γραφίστες έκαναν μια ρεαλιστική απεικόνιση του εσωτερικού του Λευκού Οίκου, αριθμώντας κάθε δωμάτιο.
Δεύτερος όροφος για «ρόδινες» ιστορίες και γαλαζοαίματες κυρίες
Τα διαμερίσματα της προεδρικής οικογένειας βρίσκονται στον δεύτερο όροφο (S 6 έως S 15). Για λόγους ασφαλείας, η ακριβής διάταξη των δωματίων δεν είναι γνωστή.
Ο δεύτερος όροφος
Με το S 1, συμβολίζεται η αίθουσα των βασιλισσών, ή αλλιώς «ρόδινο διαμέρισμα». Στον χώρο αυτό, έχουν φιλοξενηθεί βασίλισσες από όλο τον κόσμο. S 2 Ανατολικό σαλόνι, S 3 Αίθουσα Λίνκολν, S 4 Αίθουσα Μονρόε, S 5 Εξώστης Τρούμαν.
Ο τρίτος όροφος
Τρίτος όροφος για το προσωπικό
Στο τρίτο επίπεδο, το οποίο στο γράφημα συμβολίζεται με το γράμμα Τ, στον αριθμό ένα βρίσκονται τα διαμερίσματα του προσωπικού και κάποιες αποθήκες. Στο Τ 2 υπάρχει η κλειστή βεράντα και στο Τ 3 χώρος περιπάτου.
F 1 ανατολική αίθουσα, F 2 πράσινη αίθουσα, F 3 μπλε αίθουσα, F 4 νότια πύλη, F 5 ερυθρά αίθουσα, F 6 επίσημη τραπεζαρία, F 7 κύριος διάδρομος, F 8 χωλ εισόδου, F 9 κύρια σκάλα
Πρώτος όροφος για τα πανηγύρια
Στον όροφο αυτό βρίσκονται αίθουσες δεξιώσεων και υποδοχής καλεσμένων. Η ακριβής χρήση κάθε δωματίου δεν είναι γνωστή. Υπεύθυνη για τις δεξιώσεις και τις εκδηλώσεις στον Λευκό Οίκο, είναι συνήθως η πρώτη κυρία. Το κράτος πληρώνει για τις επίσημες δεξιώσεις του Οίκου, αλλά όχι για τις εκδηλώσεις και τη φιλοξενία φίλων της οικογένειας. F 1 ανατολική αίθουσα, F 2 πράσινη αίθουσα, F 3 μπλε αίθουσα, F 4 νότια πύλη, F 5 ερυθρά αίθουσα, F 6 επίσημη τραπεζαρία, F 7 κύριος διάδρομος, F 8 χωλ εισόδου, F 9 κύρια σκάλα.
Ισόγειο της πολιτικής και της ίντριγκας
Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν διάφορες αίθουσες, με ξεχωριστή χρήση η κάθε μια. Ανάμεσά τους, το ιατρείο, η βιβλιοθήκη, αλλά και ο χώρος υποδοχής διπλωματών, που έχει δική της ξεχωριστή είσοδο. G 1 Βιβλιοθήκη, G 2 Θολωτή αψίδα που οδηγεί στο χωλ, G 3 χρυσή αίθουσα, G 4 αίθουσα πορσελάνων, G 5 αίθουσα υποδοχής διπλωματιών, G 6 αίθουσα του ιατρού, G 7 ιατρείο, G 8 οικονόμος, G 9 υπηρεσία προεδρικών γραφείων. Οι εξωτερικοί χώροι του Λευκού Οίκου είναι εξίσου εντυπωσιακοί. Το πάρκο της οικίας ονομάζεται “πάρκο του προέδρου” και είναι μια μεγάλη έκταση, όπου η οικογένεια απολαμβάνει τις βόλτες της, φυσικά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των αντρών ασφαλείας.
“Θλιβερό σπίτι με κολόνες”
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κάθε νέα προεδρική οικογένεια, μπορεί να αλλάξει τη διακόσμηση και να κάνει επισκευές στο κτίριο. Μάλιστα, υπάρχει ειδικό κονδύλι από το κράτος για αυτές τις εργασίες. Παρά την άνεση και την πολυτέλεια που παρέχει Λευκός Οίκος, για κάποιους προέδρους και μέλη των οικογενειών τους, δεν ήταν ο παράδεισος που φανταζόμαστε. Ο Μίραλντ Φίλμορ ανέφερε πως ο Λευκός Οίκος ήταν ο «ναός της αμφιβολίας». Ο Χάρι Τρούμαν τον είχε χαρακτηρίσει «πολυτελή φυλακή». Η Τζάκι Κένεντι είπε πως ήταν το «θλιβερό σπίτι με τις κολόνες». Ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ φαίνεται πως απολάμβανε τη ζωή στο Λευκό Οίκο. Λέγεται ότι στο τότε προεδρικό διαμέρισμα υπήρχε ξεχωριστή κουζίνα, όπου έψηνε προσωπικά τα διάσημα μπιφτέκια του και κερνούσε τους φίλους του.
Πηγή: mixanitouxronou.gr