Ο Κριστιάν Ντιόρ έραβε για δοσίλογους και Ναζί και η αδελφή του πολεμούσε στη γαλλική αντίσταση...
Ο σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ αναγκαζόταν να ντύνει της κυρίες της ναζιστικής Γερμανίας το 1942, για να βγάλει τα «προς το ζην». Την ίδια στιγμή, η αδερφή του Καθρίν, ρίσκαρε τη ζωή της στον αγώνα εναντίον των Γερμανών.
Το 1940, ο Ντιόρ κατατάχτηκε στον στρατό, για να πολεμήσει εναντίον των Γερμανών. Η θητεία του ήταν σύντομη. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Γαλλία και το 1942 ο Κριστιάν επέστρεψε στο Παρίσι.
Οι Γερμανοί είχαν κλείσει τις περισσότερες επιχειρήσεις μόδας και η πόλη, που κάποτε υπήρξε το «στιλιστικό» κέντρο του κόσμου, είχε παρακμάσει. Οι μόνοι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακριβά ρούχα, ήταν οι αξιωματικοί των Ναζί και όσοι Γάλλοι συνεργάζονταν μαζί τους. Ο Κριστιάν δούλευε στον οίκο μόδας του Λουσιέν Λελόνγκ, που ήταν απ’ τους λίγους που είχαν καταφέρει να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους. Έτσι, στο ξεκίνημα της λαμπρής καριέρας του, ο Ντιόρ έντυσε όλες τις κυρίες των Ναζί και των Γάλλων συνεργατών τους. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το έκανε για να εξασφαλίσει τη δική του επιβίωση και να στηρίξει τη βιομηχανία της μόδας, χωρίς να τρέφει καμία συμπάθεια προς τους κατακτητές.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
- Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ο Ντιόρ έντυσε όλες τις κυρίες των Ναζί και των Γάλλων συνεργατών τους
Η αδερφή του Ντιόρ στη γαλλική αντίσταση
Ακριβώς την ίδια περίοδο, που ο Κριστιάν έραβε πολυτελείς τουαλέτες για τις συζύγους των Γερμανών αξιωματικών, η αδερφή του, Καθρίν, συμμετείχε στη γαλλική αντίσταση. Έγινε μέλος της οργάνωσης «Massif Central», που συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων. Η Καθρίν μετέφερε τη μυστική αλληλογραφία μεταξύ των μελών, πάντοτε καβάλα στο αγαπημένο της ποδήλατο. Τον Ιούνιο του 1944 συνελήφθη από την Γκεστάπο.
Ο Κριστιάν έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την αδερφή του. Eίναι άγνωστο αν συμφωνούσε με την αντιστασιακή δράση της αδερφή του, αλλά χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Καθρίν.
- Οι αδερφές του Κρίστιαν, Κάθριν και Ζακλίν Ντιορ
Ο Ραούλ Νόρντλινγκ, ο Σουηδός πρόξενος, υποσχέθηκε στον Κριστιάν ότι η αδερφή του θα παρέμενε υπό την προστασία της Σουηδίας, όσο βρισκόταν σε γαλλικό έδαφος. Δυστυχώς, η Καθρίν είχε ήδη φτάσει στη Γερμανία, κατευθυνόμενη προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ. Στο τρένο, μαζί με την Καθρίν, βρίσκονταν άλλοι 2.600 άνθρωποι.
Μόλις οι 836 έζησαν για να δουν το τέλος του πολέμου. Η Καθρίν ήταν ανάμεσα στους τυχερούς. Παρά τις κακουχίες επέζησε και επέστρεψε στο Παρίσι, τον Μάιο του 1945, όπου παρασημοφορήθηκε. Από το 1947, ξεκίνησε η πιο επιτυχημένη περίοδος στη ζωή του Κριστιάν. Πέθανε 10 χρόνια αργότερα από καρδιακή προσβολή, αλλά κατάφερε, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, να χτίσει μία αυτοκρατορία. Ο Ντιόρ έκανε και πάλι κέντρο της μόδας το Παρίσι...