Τιτανικός: Η φωτό με το παγόβουνο δύο ημέρες πριν την πρόσκρουση και η ιστορική δημοσιογραφική γκάφα
Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της κινηματογραφικής ταινίας “Τιτανικός” πολλές αποκαλύψεις και νέα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το καράβι-θρύλος.
Μία είδηση που έκανε τον γύρο του διαδικτύου εντυπωσιάζοντας τους φίλους της φωτογραφίας αλλά και ένα ευρύ κοινό φιλότεχνων, είναι αυτή που αναφέρει ότι κάποιος καπετάνιος φωτογράφισε το περιβόητο παγόβουνο που στάθηκε αιτία βύθισης του υπερωκεανίου… Η ίδια φωτογραφία ήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας ξανά, αφού δημοπρατήθηκε από τον οίκο Henry Aldridge and Son of Devizes, Wiltshire της Βρετανίας με τιμή εκκίνησης 12.000 λίρες στερλίνες.
Συγκεκριμένα κάποιος καπετάνιος ονόματι Γ. Γουντ που είχε ως χόμπι τη φωτογραφία, διέσχιζε τον Ατλαντικό με το πλοίο του “Etonian” από την ίδια γραμμή πλεύσης που ακολούθησε δυο μέρες μετά και ο Τιτανικός. Μόλις είδε το τεράστιο παγόβουνο, εντυπωσιασμένος πήρε την φωτογραφική μηχανή του και το φωτογράφισε.
Λίγες μέρες αφότου έφθασε στη Νέα Υόρκη, και πληροφορούμενος το τραγικό ναυάγιο του Τιτανικού ο καπετάνιος τύπωσε τη φωτογραφία και την έστειλε στον παππού του. Μάλιστα συνόδευσε την επιστολή του και με σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι “αυτό είναι το παγόβουνο που βούλιαξε τον Τιτανικό”. To ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες συμπίπτουν και το σχήμα από το παγόβουνο όπως το φωτογράφισε ο πλοίαρχος και ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές των επιζησάντων.
Το πρωτοσέλιδο που αποτελεί την μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της δημοσιογραφίας
15 Απριλίου 1912. Η εφημερίδα του Καναδά «The World» τυπώνει πρωτοσέλιδο με τον τίτλο: «Ο Τιτανικός βυθίστηκε. Καμία απώλεια. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο Καρπάθια – Είναι όλοι ασφαλείς».
Παρόμοιο τίτλο είχε και η βρετανική «Daily Mail»: «Τα τελευταία του Τιτανικού. Βυθίστηκε χτες τη νύχτα. Καμία απώλεια». Είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία του Τύπου. Και όλα ξεκίνησαν από απλή ασυνεννοησία.
Ο Κρίστοφερ Σάλιβαν, δημοσιογράφος του Associated Press, εξήγησε το λάθος των ρεπόρτερ: «Κάποιος έκανε την ερώτηση: «Είναι ασφαλείς οι επιβάτες του Τιτανικού;» και έλαβε την απάντηση ότι όλοι ήταν εντάξει. Ο άνθρωπος δεν είχε πει ψέματα, αλλά δεν αναφερόταν στον Τιτανικό». Αναφερόταν στους επιζήσαντες, που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο «Καρπάθια». Ήταν τέτοια η βιασύνη των δημοσιογράφων και το χάος που επικρατούσε στα διεθνή πρακτορεία Τύπου, ώστε κανείς δεν σκέφτηκε να ρωτήσει πιο συγκεκριμένα.
Οι αμερικάνικες εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν τη διαφορά ώρας, που τους έδινε παράθυρο 8 ωρών, για να ερευνήσουν καλύτερα. Το πρωτοσέλιδο της Washington Post, έγραφε: «Χίλιες οχτακόσιες ψυχές χάθηκαν, λέει το τελευταίο τηλεγράφημα». Ήταν το μεγαλύτερο ναυάγιο στην ιστορία και ίσως η μεγαλύτερη γκάφα στη δημοσιογραφία.
Πηγές: photo.gr / mixanitouxronou.gr