1828: Οι πρώτες μίζες για εξοπλισμούς στην Ελληνική Ιστορία
Το 1828 είναι η χρονιά που ο Καποδίστριας αναγορεύεται κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας. Είναι όμως και η χρονιά κατά την οποία εμφανίζονται οι πρώτοι μεσάζοντες στην νεοελληνική ιστορία με τις περίφημες μίζες και την ασίγαστη κερδοσκοπία τους.
Το 1828 μετά την απόφαση της Γ΄Εθνοσυνέλευσης ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο και γίνεται δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό. Τέσσερις μέρες αργότερα μεταβαίνει στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους.
Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας βρίσκει τον ελληνικό στόλο σε κατάσταση διάλυσης και ταυτόχρονα ένα σωρό αιτήματα αποζημιώσεων από ναυτικά νησιά, Ύδρα, Σπέτσες Ψαρά, για όσα είχαν προσφέρει στον αγώνα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Όαση έμοιαζε τότε ο μικρός στόλος του φιλέλληνα Φραγκίσκου Άμπνεϊ Χέστινγκς στη δυτική Ελλάδα, ο οποίος εκτός των άλλων προσπαθούσε να καλύψει και το κενό του ναυάρχου Κόχραν στην ιεραρχία. Ο αγνός και ανιδιοτελής αυτός άνθρωπος ωστόσο πληγώνεται θανάσιμα σε ναυμαχία τον Μάιο του 1928. Η απώλειά του διογκώνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα του Καποδίστρια που το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αγοράσει κάποιο πολεμικό πλοίο για τη χώρα του.
Από το σημείο αυτό φαίνεται πως ξεκινά, εν αγνοία του Καποδίστρια, επίσημα η δράση των επιτήδειων και των μεσαζόντων που έκτοτε θα πλουτίζουν διαρκώς με μίζες και άλογη σπατάλη δημοσίου χρήματος.