Αυτή η ηθοποιός έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου

Είναι η μητέρα γνωστής ηθοποιού, ηθοποιός και η ίδια που μοιράζεται μαζί με την Ελένη Ζαφειρίου την πρωτιά σε κινηματογραφικές συμμετοχές

Αυτή η ηθοποιός έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου

Την Ελένη Ζαφειρίου την ξέρουν όλοι όσοι αγαπούν τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι η «μάνα» των ελλήνων ηθοποιών που δόξασαν τη μεγάλη οθόνη και δοξάστηκαν μέσα από αυτή. Η Ζαφειρίου φιγουράρει ως η πρωταθλήτρια σε κινηματογραφικές συμμετοχές αλλά δεν είναι μόνη της. Μοιράζεται το επίζηλο τρόπαιο με μια άλλη ηθοποιό λιγότερο ίσως γνωστή, που υπήρξε μητέρα διάσημης ηθοποιού αλλά καθιερώθηκε επίσης ως «μάνα» σε πάμπολλες ελληνικές ταινίες.

Πρόκειται για την μητέρα της Ελένης Ανουσάκη, την Μαλαίνα Ανουσάκη, που το πραγματικό της όνομα είναι Μαγδαληνή Ανουσάκη και έχει συμπράξει σε 105 κινηματογραφικές ταινίες, ρεκόρ που κρατά από κοινού με την Ελένη Ζαφειρίου.

Η Μαλαίνα Ανουσάκη γεννήθηκε το 1916 και πέθανε το 2000. Ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και της Δημοκρατίας. Η πολιτική της δράση της έβαλε εμπόδια στην καριέρα της ιδίως στα χρόνια της δικτατορίας, στο διάβα της καταδικάστηκε δις εις θάνατο (1949) και πολλάκις σε ανεργία, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων", όπως επεσήμανε η Άννα Φόνσου (τέως πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών) κατά τον επικήδειο λόγο της στις 3 Απριλίου 2000. Παρ' όλα αυτά έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, από τραγωδία έως και φαρσοκωμωδία. Παντρεύτηκε τον τενόρο της Λυρικής και πρωταγωνιστή της επιθεώρησης Ευάγγελο Ανουσάκη με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, τη γνωστή ηθοποιό και τέως βουλευτή, Ελένη Ανουσάκη.